Normal_zonnepanelen

Bij de Groene Hoek, gemeente Haarlemmermeer, werd 6 maart het grootste zonnepark van Noord-Holland geopend. Het park kan 9.000 huishoudens van energie voorzien.

Trots
“We zijn er trots op dat we dit hier op deze plek kunnen realiseren”, zegt Marc van Velzen, algemeen directeur van SolarEnergyWorks. “We zijn 3 jaar geleden begonnen met dit traject en er is veel werk in gaan zitten, maar zijn heel blij dat het operationeel is.”

Volgens Van Velzen is het belangrijk dat er ook in het dichtbebouwde Noord-Holland ruimte wordt gemaakt voor dit soort zonneparken. “Aan de kust is er bijvoorbeeld ‘meer zon’ dan bijvoorbeeld in het oosten van Nederland, waar wij ook actief zijn. Maar natuurlijk ben er je er niet alleen met zonneparken. Ook al is de CO2-besparing met de bouw van dit park absoluut aanzienlijk.”

Voorwaarden
Joke Geldhof, gedeputeerde Ruimtelijk Ordening van de provincie Noord-Holland: “Wij zijn blij dat wij dit omvangrijke initiatief in de metropoolregio Amsterdam mogelijk kunnen maken. Een mooie samenwerking met de initiatiefnemers en de gemeente Haarlemmermeer. Dit brengt ons weer een stap dichterbij onze ambitie om in 2050 een echt duurzame energievoorziening te hebben in de provincie Noord-Holland.”

Zonne-energie is een van de speerpunten van het duurzaamheidsbeleid van de provincie Noord-Holland. Naast het stimuleren van zonne-energie op daken wordt ruimte geboden aan zonneparken in landelijk gebied. Daaraan zijn wel voorwaarden verbonden. Zo geldt er een maximale hoogte van de panelen en mogen de zonneweides maximaal 25 jaar blijven staan. Dit is ook bij de Groene Hoek het geval. De opgewekte stroom wordt aan Eneco geleverd.

Geldhof: “Als provincie faciliteren wij graag initiatieven voor zonne-energie op plekken waar het kan en past. Op die manier willen we ruimte bieden aan duurzame energie en tegelijkertijd de economische en landschappelijke kwaliteiten van het buitengebied behouden.”