Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Congres ‘blok voor blok: nieuwe groei in energiebesparing’ 1 oktober

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het congres markeert het symbolische moment waarop Nederland aan de slag gaat met op grote schaal stimuleren van energiebesparing in de bestaande woningbouw. Minister Blok (Wonen en Rijksdienst) en VNG-voorzitter Annemarie Jorritsma geven het startsein om tot de gewenste versnelling te komen, want nu is de tijd om de energiebesparingsmarkt in de bestaande bouw verder te laten groeien. Tal van nieuwe lokale initiatieven worden ondersteund door de gemeenten en regionale samenwerkingsverbanden met subsidie vanuit de ondersteuningsstructuur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft daar € 15 miljoen voor uitgetrokken.

 Energiebesparing in de bestaande woningbouw is voornamelijk een lokale aangelegenheid. Woningcorporaties en eigenaren van particuliere koopwoningen besluiten zelf om al dan niet maatregelen te treffen. Hoe kunnen particuliere en professionele woningeigenaren aangezet worden tot het energetisch verduurzamen van hun woningbezit? Dat was de uitdaging die 13 consortia van lokale organisaties zijn aangegaan. Hun kennis en ervaring worden op 1 oktober gepresenteerd en ter beschikking gesteld. Met ondersteuning van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties zijn in 2012 deze 13 projecten van start gegaan, waarvan vijf tevens ‘green deals’ zijn. De activiteiten van de provincie Overijssel voor energiebesparing in woningen worden wel als het veertiende ‘blok voor blok’ project betiteld.

Deelnemers aan het congres kunnen niet alleen deze informatie ophalen, maar worden ook gestimuleerd om te reflecteren op de eigen lokale situatie en uitgangspositie. Het gaat erom te komen tot een eigen handelingsperspectief en inzicht te krijgen in de zinvolle samenwerkingsafspraken. Het congres helpt deelnemers verder te bouwen aan een eigen succesvolle lokale aanpak.

Tijdens het congres kunt u diverse workshops en sessies volgen om tot verdieping op thema’s te komen. Denk bijvoorbeeld aan de vraag ‘Hoe kan ik effectief wijkambassadeurs inzetten?’ of ‘Hoe kan ik bouw- en installatiebedrijven faciliteren in het creëren van meer vraag naar maatregelen?’ Dit zijn slechts twee voorbeelden van een reeks workshops die worden gegeven door (ervarings)deskundigen van binnen of buiten de ‘blok voor blok’ projecten. Voor iedereen die betrokken is bij het faciliteren of uitvoeren van energiebesparende maatregelen in bestaande woningen biedt het congres de mogelijkheid om inhoudelijk de diepte op te zoeken en effectieve samenwerkingsrelaties aan te gaan.

Het congres ‘blok voor blok: nieuwe groei in energiebesparing’ wordt georganiseerd door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) in opdracht van het ministerie van BZK. Het congres vindt plaats in samenwerking met de VNG.

Klik hier voor de congresuitnodiging. U bent van harte welkom!

© Nationale Bouwgids

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).