Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Stel je beveiligingssysteem samen: alarmsysteem voor ieder budget

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 12 min
location_on [xx]km
Een alarmsysteem is als een verzekering; je betaalt ervoor maar je hoopt dat je er nooit gebruik van hoeft te maken. Dat is ook een reden dat veel mensen toch geen beveiliging in huis installeren, zolang het goed gaat is het niet nodig. Toch is voorkomen beter dan genezen, en een alarmsysteem hoeft niet duur te zijn. Hoe je kosten kunt besparen met beveiliging in en rond de woning lees je op deze pagina.

Een alarmsysteem hoeft niet duur te zijn

Er zijn enorm goedkope alarmen en melders verkrijgbaar, toch is dat niet de oplossing die wij adviseren. Denk bijvoorbeeld aan een rookmelder, wanneer deze niet goed functioneert geeft het een vals gevoel van veiligheid. En dat heeft juist een averechts effect. Een betere oplossing is een schaalbaar alarmsysteem voor ieder budget. Je begint met de voornaamste vorm van beveiliging in je eigen situatie en breidt deze wanneer dat mogelijk is verder uit. Zie het ook niet zozeer als een investering maar vooral als een besparing. Wanneer je geen alarmsysteem in huis hebt maar er ontstaat brand, of wanneer inbrekers het huis leeghalen ben je veel meer kwijt. Een betaalbaar alarmsysteem kan zelf levens redden.

Verschillende soorten melders en sensoren

Een alarm is niet altijd een op zichzelf staand systeem, door verschillende elementen aan elkaar te koppelen kun je een woning op de meest effectieve wijze beveiligen. Maatwerk beveiliging maakt het geschikt voor ieder budget, je hoeft namelijk niet te investeren in functionaliteit waar je toch geen gebruik van zult maken. Hier zijn de populairste soorten beveiliging.

  • Rookmelder: Een rookmelder mag in geen enkele woning ontbreken, zorg ervoor dat de batterijen functioneren evenals de detectie van rook en vuur. Rookmelders hebben niet het eeuwige leven, vervang deze melders op tijd.
  • Inbraakmelder: Dit zijn heel handige melders om het openen van ramen of deuren te registreren, door deze kleine verklikkers te koppelen aan een centraal alarmsysteem kun je direct een alarm af laten gaan bij inbraak, en met een alarmsysteem binnen een huisautomatiseringssysteem kun je ook een notificatie op de smartphone of tablet instellen.
  • Bewegingssensor: Dit is een heel handige sensor die ook goed van pas komt binnen huisautomatisering. Zo kun je gebruik maken van meerdere functies op basis van een eenmalige investering. Met een bewegingssensor kun je een alarm af laten gaan of een IP camera opnames laten maken. Met slimme software kun je ook de detectie van je eigen huisdieren voorkomen.
  • Lichtsensor: Dit is ook een soort sensor waar je naast beveiliging veel meer voordeel uit kunt halen. Zo is het mogelijk een alarm te laten luiden als het licht aangaat of juist uit, je kunt er ook elektrische gordijnen mee bedienen wanneer het buiten donker wordt. Door sensoren zelfstandig functies in huis uit te laten voeren lijkt het huis altijd bewoond. En dat is een preventieve maatregel waarmee je het uiterste uit het beveiligingssysteem kunt halen.

IP Camera

Een bewakingscamera verdient wat extra aandacht, hiermee kun je namelijk iedere woning aanzienlijk veiliger maken. Dit soort camera’s werken via internet, zo kun ook de beelden bekijken wanneer je op kantoor bent of zelfs op vakantie. Een geluidsalarm is erg praktisch, zo weet je direct dat er iets aan de hand is, met beeld kun je ook zien wat er plaatsvindt. De camera werkt eveneens als detectiemethode, het kan daarmee gebruikt worden als bewegingsdetectie. Bij onraad zal de IP camera automatisch beelden vastleggen die je kunt bekijken waar je ook bent. Ook kun je registreren wanneer een gezinslid thuiskomt. Je kunt huisdieren in de gaten houden, of de software instellen dat het alarm door dieren juist niet afgaat.

Koppel het alarm aan een huisautomatiseringssysteem

Het mag duidelijk zijn dat je op basis van een schaalbaar systeem met losse elementen voor ieder budget en in iedere situatie een geschikt beveiligingssysteem kunt samenstellen. Wanneer je dit systeem koppelt aan een Smart Home installatie kun je nog effectiever gebruik maken van het alarm, waarmee de woning niet alleen veiliger wordt maar ook een aangename plek om te wonen. Dit zijn enkele functies waar je gebruik van kunt maken wanneer je een alarmsysteem koppelt aan een huisautomatiseringssysteem:

  • Wanneer de rookmelder afgaat kun je direct de verlichting in huis aan laten gaan.
  • Bij het constateren van beweging zal de IP camera beelden opnemen en een notificatie sturen naar de gezinsleden, waar ze ook zijn.
  • Om de woning bewoonbaar te laten lijken kun je met sensoren ook de gordijnen op tijd laten openen en sluiten, of de verlichting zelfstandig te laten werken.
  • Door functies in huis te automatiseren is er minder kans op menselijke fouten wat de veiligheid in huis voor alle gezinsleden kan verbeteren.

(Bron: https://shop.somfy.be/beveiliging

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).