Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouwtechnieken voor energie-efficiëntie

Door Riemer Siccama
schedule 16 min
location_on [xx]km
In een tijdperk waarin duurzaamheid en energie-efficiëntie steeds belangrijker worden, spelen bouwtechnieken een cruciale rol bij het creëren van energiezuinige gebouwen. Door slimme keuzes te maken in bouwmaterialen en constructiemethoden kunnen we de ecologische voetafdruk van gebouwen verkleinen en tegelijkertijd het comfort en de levenskwaliteit van de bewoners verbeteren.

In dit artikel verkennen we enkele essentiële bouwtechnieken die bijdragen aan energie-efficiëntie, namelijk:

  • Goede isolatie;
  • Dubbele beglazing;
  • Luchtdicht bouwen;
  • Warmteterugwinningssystemen;
  • Passieve zonne-energie;
  • Groendaken;
  • Gecontroleerde ventilatie;
  • Zonnestroomsystemen.Goede isolatie

Een degelijke isolatie is een basisvereiste voor energie-efficiënte gebouwen. Het voorkomt onnodig warmteverlies in de winter en vermindert warmtewinst in de zomer. Materialen zoals glaswol, cellulose, schuimisolatie en isolatiepanelen worden vaak gebruikt om muren, daken en vloeren te isoleren. Door te investeren in hoogwaardige isolatie kunnen gebouwen het energieverbruik verminderen en het binnenklimaat comfortabeler maken.

Dubbele beglazing

Dubbele beglazing is een effectieve manier om warmteverlies via ramen te verminderen. Door het plaatsen van isolerend glas met een lucht- of gasvulling tussen de glaslagen, kan warmteverlies worden verminderd en geluidsoverlast worden beperkt. Dubbele beglazing kan helpen bij het handhaven van een constante binnentemperatuur en het verminderen van de behoefte aan verwarming en koeling.

Luchtdicht bouwen

Luchtlekken kunnen een aanzienlijke invloed hebben op het energieverbruik van een gebouw. Door zorgvuldig afdichtingen aan te brengen rond ramen, deuren, leidingen en andere openingen, kan ongecontroleerde luchtinfiltratie worden verminderd. Luchtdicht bouwen helpt niet alleen bij het behouden van een constante binnentemperatuur, maar verbetert ook de luchtkwaliteit en vermindert geluidsoverlast.

Warmteterugwinningssystemen

Warmteterugwinningssystemen (WTW) zijn mechanismen die de warmte van afgevoerde lucht benutten om verse lucht te verwarmen. Deze systemen zorgen voor een efficiënt gebruik van energie door de warmte die anders verloren zou gaan, terug te winnen. WTW-systemen kunnen de energiebehoefte van een gebouw aanzienlijk verminderen en dragen bij aan een gezonde en comfortabele omgeving.

Passieve zonne-energie

 Het benutten van passieve zonne-energie is een effectieve bouwtechniek voor het optimaliseren van de energie-efficiëntie. Door zorgvuldige positionering van ramen en het ontwerp van overhangende structuren, zoals luifels en pergola’s, kan men profiteren van natuurlijk daglicht en zonnewarmte. Op deze manier kan de behoefte aan kunstmatige verlichting en verwarming worden verminderd, waardoor het energieverbruik wordt beperkt.

Groendaken

Groendaken, ook wel bekend als vegetatiedaken, bieden tal van voordelen op het gebied van energie-efficiëntie en duurzaamheid. Door levende vegetatie op het dakoppervlak te laten groeien, wordt warmteabsorptie verminderd en wordt het gebouw thermisch geïsoleerd. Groendaken helpen ook bij het vasthouden van regenwater, het verminderen van stedelijke hitte-eilanden en het bevorderen van biodiversiteit.

Gecontroleerde ventilatie

Het implementeren van gecontroleerde ventilatiesystemen kan de energie-efficiëntie verbeteren door een continue toevoer van verse lucht te bieden, terwijl het energieverlies tot een minimum wordt beperkt. Mechanische ventilatiesystemen met warmteterugwinning (WTW) kunnen efficiënt warmte uit afgevoerde lucht terugwinnen en overdragen aan de toegevoerde lucht, waardoor het energieverbruik wordt verlaagd.

Zonnestroomsystemen

Het installeren van zonnepanelen op het dak van een gebouw is een effectieve manier om hernieuwbare energie op te wekken en het energieverbruik te verminderen. Zonnestroomsystemen, ook wel bekend als fotovoltaïsche (PV) systemen, zetten zonlicht om in elektriciteit. Door gebruik te maken van zonne-energie kan het gebouw zelfvoorzienend worden en kan overtollige energie zelfs teruggeleverd worden aan het elektriciteitsnet.

Kortom, bouwtechnieken voor energie-efficiëntie spelen een essentiële rol bij het creëren van duurzame en milieuvriendelijke gebouwen. Door goede isolatie, dubbele beglazing, luchtdicht bouwen, warmteterugwinningssystemen, passieve zonne-energie, groendaken, gecontroleerde ventilatie en zonnestroomsystemen toe te passen, kunnen we het energieverbruik verminderen, de koolstofvoetafdruk verkleinen en een gezonde leefomgeving creëren. Met deze bouwtechnieken leggen we een stevige basis voor een groenere toekomst.

Wil jij nog meer lezen over de bouw? Kijk dan snel op de Nationale Bouwgids.01 september '23 ( 9:05)

Op welke manieren kun je je huis isoleren?

In een tijd waarin energiebesparing en duurzaamheid steeds belangrijker worden, is het isoleren van je huis een goede stap in de juiste richting. Een goed geïsoleerd huis zorgt namelijk niet alleen voor een comfortabeler leefklimaat, maar bespaart ook op energiekosten. Maar op welke manieren kun je je huis eigenlijk isoleren? In dit artikel bespreken we verschillende isolatiemogelijkheden, van dakisolatie tot het plaatsen van isolatieglas.

14 juli '23 (10:03)

Bouwen in verschillende klimaten

Bouwen in verschillende klimaten is een uitdaging die architecten en bouwkundigen over de hele wereld tegenkomen. Elk klimaat heeft zijn eigen unieke kenmerken en vereist specifieke bouwmethoden en materialen om comfortabele en duurzame gebouwen te realiseren. In dit artikel zullen we enkele belangrijke overwegingen bespreken bij het bouwen in verschillende klimaten.

14 juli '23 (10:01)

Energie opwekken met zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een populaire vorm van hernieuwbare energie die steeds meer mensen aantrekken. Ze zijn ontworpen om zonlicht om te zetten in elektriciteit en bieden tal van voordelen voor zowel individuele huiseigenaren als de samenleving als geheel. In deze tekst zullen we de voordelen van zonnepanelen bespreken, evenals de kosten die gepaard gaan met het installeren ervan.

30 mei '23 (15:47)

Reclame maken? Kies eens voor opvallende outdoor reclame, bijvoorbeeld langs de weg!

Reclame maken voor je bedrijf, product of dienst kan op vele verschillende manieren. We kunnen hierbij onderscheid maken tussen offline en online reclame. Steeds meer reclame wordt online gemaakt, maar we mogen offline marketing zeker niet vergeten. Denk bijvoorbeeld aan adverteren in de krant, een tijdschrift of opvallende outdoor reclame. In deze blog willen we het graag over deze laatstgenoemde reclamevorm hebben. Met outdoor reclame op weloverwogen plekken kun je in één keer veel mensen bereiken. Enkele mogelijkheden en opties vind je hieronder. Lees snel verder!

30 mei '23 (15:32)

Wat heb je écht nodig voor werk op het land?

In deze blogpost bespreken we wat je nodig hebt om comfortabel en veilig te werken in agrarische bedrijven. Werken in de agrarische sector kan uitdagend zijn vanwege de verschillende weersomstandigheden, de fysieke inspanningen en de aanwezigheid van gevaarlijke machines. In deze blogpost leer je hoe je deze uitdagingen kunt overwinnen en toch comfortabel en veilig kunt werken. Lees dus snel verder!

21 april '23 ( 8:49)

Bouwbedrijven en -projecten in Nederland

Nederland heeft een rijke geschiedenis op het gebied van architectuur en bouwkunde. Het land staat bekend om zijn moderne en innovatieve gebouwen en infrastructurele projecten. Of het nu gaat om het ontwerpen van een nieuwe brug, het bouwen van een nieuw ziekenhuis of het renoveren van historische monumenten, Nederlandse bouwbedrijven hebben de kennis en expertise om complexe projecten tot een succesvol einde te brengen.

In deze tekst zullen we een kijkje nemen naar enkele van de belangrijkste bouwbedrijven in Nederland en de meest indrukwekkende bouwprojecten die zij hebben voltooid of nog in aanbouw hebben.

19 april '23 (16:04)

Het belang van efficiënt projectmanagement

Efficiënt projectmanagement is essentieel voor het succesvol voltooien van elk project. Een effectieve planning, organisatie, coördinatie van middelen, mensen en tijd is cruciaal om projecten op tijd, binnen budget en naar tevredenheid van alle belanghebbenden af te ronden. Het is belangrijk om vooraf duidelijke afspraken te maken en een planning te maken. Hierdoor wordt jouw projectmanagement zo efficiënt mogelijk. In de bouwsector is efficiënt projectmanagement des te belangrijker vanwege de complexiteit van het werk. Het gaat om grote investeringen, lange projectduur, het werken met verschillende partijen en vaak onvoorziene omstandigheden.

18 april '23 (13:23)

Trends in interieurontwerp en -inrichting

Interieurontwerp en -inrichting zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven en onze persoonlijke stijl. Het interieur van ons huis weerspiegelt wie we zijn en hoe we ons voelen. Het is dan ook geen verrassing dat trends in interieurontwerp en -inrichting voortdurend veranderen en evolueren. Elk jaar brengen nieuwe stijlen en ideeën frisse inspiratie voor ontwerpers en consumenten. Maar wat zijn nu de meest opvallende trends op dit moment? In dit artikel zullen we enkele van de meest opvallende trends in interieurontwerp en -inrichting bespreken. Van duurzaamheid en minimalisme tot het gebruik van natuurlijke elementen en technologie.