Nationale Bouwgids

NBG Bouwnieuws

Normal_rss_entry-235817

Opnieuw stijging gemeentelijke heffingen voor burgers en bedrijven


Huishoudens en bedrijven zijn ook dit jaar gemiddeld meer geld kwijt aan gemeentelijke heffingen. Gemeentes verwachten dit jaar in totaal 6,3 procent meer geld aan heffingen te ontvangen dan vorig jaar. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) op basis van onderzoek naar de gemeentelijke begrotingen van 2020. 

Normal_fiets

Exclusieve fietsrondleiding langs Blankenburgverbinding in Vlaardingen


Rijkswaterstaat en bouwconsortium BAAK organiseren weer fietsrondleidingen langs het werkterrein van de Blankenburgverbinding in Vlaardingen. Deze rondleidingen vinden op zaterdag 1 februari 2020 plaats. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_rss_entry-235751

Vestia in hoger beroep om wegsturen huurders Tweebosbuurt


Woningcorporatie Vestia gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van de kantonrechter die bepaalde dat Vestia zeventien huurders niet mag wegsturen uit hun huis in de Tweebosbuurt in Rotterdam. Vestia wil dat ze verhuizen, omdat ze in die wijk in totaal 535 sociale huurwoningen wil slopen om daar nieuwe woningen te kunnen bouwen. De meeste huurde...

Normal_rss_entry-235415

Minister pleit voor schonere bouw na PFAS-crisis


Het is belangrijk dat de bouwsector schoner wordt. Ook de sector zelf heeft daar baat bij, zegt minister Stientje van Veldhoven (Wonen). De crisis die is ontstaan door strenge normen voor zogenoemde PFAS, schadelijke chemische stoffen, heeft dat nog duidelijker gemaakt, aldus de bewindsvrouw.

Normal_rss_entry-235343

Groningers nog steeds niet zoveel vertrouwen in versterkingsaanpak


Bijna 90 procent van de huiseigenaren in het Groningse aardbevingsgebied denkt dat de versterkingsmaatregelen van woningen nog jaren moeten doorgaan. Dat blijkt uit een onderzoek van Vereniging Eigen Huis, dat voor het vijfde jaar op rij onderzoek deed naar de Groningse stemming over het oplossen van gaswinningsschade aan hun woningen. 

Normal_rss_entry-235260

Woningen in het aardbevingsgebied in Groningen worden sneller versterkt


Door een nieuwe aanpak kunnen zo'n 1100 woningen in het door aardbevingen getroffen Groningse gaswinningsgebied sneller worden versterkt. Bewoners krijgen zo eerder dan gepland een veilig huis.

Normal_rss_entry-235168

Recordaantal zonnepanelen aangesloten door Liander


Netbeheerder Liander heeft nog nooit zoveel zonnepanelen aangesloten op het stroomnet als vorig jaar. In totaal ging het in de provincies waar Liander het netwerk beheert om 2222 megawatt aan aangesloten vermogen. Dat was de helft meer dan in 2018. 

Normal_rss_entry-235150

Koopwoningen steeds minder betaalbaar


Voor mensen met een salaris onder de 55.000 euro is een koopwoning steeds moeilijker te vinden. Het aantal huizen dat te koop stond voor minder dan 250.000 euro, daalde afgelopen jaar hard, becijferde woningmarktonderzoeker Dynamis. In hogere segmenten is het aanbod juist toegenomen.

Normal_rss_entry-234953

Bouwsector zal de aankomende twee jaar nog niet gaan groeien


De PFAS- en stikstofproblematiek ettert waarschijnlijk nog even door in de bouwsector. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) wacht de bouw dit jaar een lichte krimp, en in 2021 wordt de groei naar verwachting nog niet hervat. Pas vanaf 2022 kan de bouw weer een sterke groei tegemoet zien, zo is de prognose.

Normal_rss_entry-234979

Consumenten besteden meer aan onder andere woninginrichting en auto's


Consumenten hebben in november 1,3 procent meer besteed dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Ze gaven onder andere meer uit aan personenauto’s, woninginrichting en huishoudelijke apparaten.

Normal_rss_entry-234826

Opnieuw stijging huizenprijzen


De huizenprijzen in Nederland zijn vorig jaar opnieuw flink gestegen, maar niet zo hard als een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en het Kadaster werden bestaande koopwoningen gemiddeld 6,9 procent duurder. In 2018 bedroeg de gemiddelde prijsstijging nog 9 procent.

Normal_rss_entry-234809

Huurprijzen in vrije sector gaan niet zo snel meer omhoog als voorheen


De vrije huurprijzen lopen nog steeds hard op, maar niet meer zo stevig als eerder. Volgens cijfers van verhuurplatform Pararius.nl bleven de gemiddelde prijsstijgingen afgelopen jaar onder de 5 procent, waar in 2017 plussen van tot wel 10 procent werden genoteerd. 

Normal_rss_entry-234412

Nederland straks afhankelijk van stroom uit Europa


Nederland zal over vijf jaar afhankelijker zijn van de import van stroom. Om er ook na 2025 zeker van te zijn dat er altijd elektriciteit kan worden geleverd, is Europese samenwerking noodzakelijk. Dat stelt hoogspanningsnetbeheerder TenneT in een onderzoek naar de productiecapaciteit in Nederland.

Normal_rss_entry-234550

Rijkswaterstaat start grootste project ooit


Rijkswaterstaat is zondag begonnen aan zijn grootste project ooit. In totaal gaat Rijkswaterstaat tot 2033 meer dan honderd bruggen, tunnels en andere objecten renoveren. Afgelopen Zondag was de start van de eerste renovatie: De wantijbrug in Doredracht. 

Normal_rss_entry-234363

Liander: veel meer vraag naar aardgasloze aansluitingen nieuwbouw


Voor steeds meer nieuwbouwprojecten worden aanvragen ingediend voor aardgasloze aansluitingen. Netbeheerder Liander kreeg vorig jaar voor bijna 25.000 nieuwbouwwoningen zo'n aanvraag binnen. Dat betekende op jaarbasis een stijging van 20 procent. Van alle aanvragen die Liander binnenkreeg, ging het in 69 procent van de gevallen om een aardgasloz...

Normal_rss_entry-234038

'Huizenkopers zetten hypotheekrente langer vast'


Meer huizenkopers kiezen voor een lange periode waarin hun hypotheekrente vaststaat. De toch al lage rentestanden daalden in 2019 verder en kopers van een woning wilden daar van profiteren. Drie op de vier huizenkopers zetten hun hypotheekrente voor een periode van twintig tot dertig jaar vast, meldt De Hypotheker.

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht