Nationale Bouwgids

NBG Bouwnieuws

Normal_sleutel__huis__woning

Landelijke regels maken effectief lokaal woonbeleid onmogelijk


De Woningwet moet ervoor zorgen dat mensen goed én betaalbaar kunnen wonen, overal in Nederland. Lokale afspraken over woonbeleid maken daarbij het verschil. Woningcorporaties, gemeenten en huurders hebben echter te weinig ruimte voor lokaal maatwerk. De Woningwet bevat te veel knellende landelijke regels. Dat zeggen vertegenwoordigers van gemee...

Normal_huis__woning__sleutel

‘Nederland streng bij toegang tot sociale huurwoningen’


‘Gezinnen met een bescheiden middeninkomen komen in Nederland niet in aanmerking voor een sociale huurwoning, terwijl ze nauwelijks een alternatief hebben. Onze inkomensgrens is in vergelijking met andere Europese landen laag.’ Dat schrijft adviseur Sebastien Garnier, die sociale huisvesting in Europese landen met elkaar vergeleek.

Normal_rss_entry-229814

'Nederland heeft een kwetsbare woningmarkt'


Nederland is kwetsbaar voor een crash op de woningmarkt. Als dat gebeurt komt de economie tot stilstand. Dat concludeert kredietbeoordelaar Moody's op basis van eigen onderzoek. De kenners keken naar meerdere scenario's uiteenlopend van een halvering van de huizenprijzen tot een langdurige maar geleidelijke neergang.

Normal_rss_entry-229729

Stilstand geen optie voor baas Tata Steel


De harde ingrepen die Tata Steel eerder aankondigde zijn onder meer nodig om het bedrijf gereed te krijgen voor de toekomst. Topman Henrik Adam van Tata Steel Europe stelt in een gesprek met het ANP dat stilstand geen optie is en dat slagen gemaakt moeten worden op het gebied van modernisering en verduurzaming. 

Normal_rss_entry-229707

VEH; huishoudens betalen te veel aan waterschappen


Nederlandse huishoudens betalen onredelijk veel aan waterschappen. Dat betoogt Vereniging Eigen Huis (VEH), die de Unie van Waterschappen oproept om met een eerlijker, duidelijker en duurzamer belastingstelsel te komen. 

Normal_rss_entry-229747

Nederlandse economie groeit met 1,5 procent in 2020


De Nederlandse economie zal volgend jaar met 1,5 procent groeien. Dat voorspellen economen van ING. De kenners verwachten onder meer dat consumenten meer zullen uitgeven. Verder stijgen de lonen door krapte op de arbeidsmarkt en profiteren Nederlanders van belastingverlagingen. Van een recessie zal volgens ING geen sprake zijn.

Normal_rss_entry-229785

'Schaf energiebelasting af'


Nederland zou de energiebelasting moeten afschaffen. Dat betoogt de nieuwbakken topman van Vattenfall Nederland, Martijn Hagens, in Het Financieele Dagblad. Volgens hem ondermijnen stijgende energieprijzen het draagvlak voor de overgang naar duurzame energie. "Consumenten zien vooral hoe hun rekening steeds hoger is geworden", aldus Hagens.

Normal_rss_entry-229695

Inval bij Vattenfall door Marktwaakhond


De Autoriteit Consument & Markt heeft woensdag een inval gedaan bij een kantoor van energiebedrijf Vattenfall in Weesp. Dat bevestigt het bedrijf, voorheen bekend als Nuon, na berichtgeving van het AD. Het onaangekondigde bezoek maakt deel uit van een onderzoek naar misleidende praktijken bij de verkoop van energiecontracten.

Normal_europe-4689510_1920

Timmermans wil dat EU radicaal andere richting inslaat wat betreft klimaat


Het roer moet rigoureus om als de EU in 2050 het eerste klimaatneutrale "continent" ter wereld wil worden. Er zijn ingrijpende maatregelen nodig in de landbouw, de industrie en transport- en energiesector. De doelstelling om in 2030 40 procent minder CO2-uitstoot te hebben dan in 1990 moet omhoog naar 50 tot 55 procent. 

Normal_bouw

Liesbeth Spies: ‘Samenleving gebaat bij meer vertrouwen in corporaties’


Met een minder strenge markttoets en flexibele inkomensgrenzen komt de Woningwet steeds meer tegemoet aan de wensen van corporaties. Toch is dit nog niet voldoende, vindt oud-minister Liesbeth Spies, burgemeester én lid van de commissie-Van Bochove. ‘Er moet aan meer knoppen worden gedraaid’, zegt ze in een interview met Aedes-Magazine. De Tweed...

Normal_rss_entry-229563

Stikstofwet in principe voor kerst in behandeling


De spoedwet van het kabinet met stikstofmaatregelen wordt in principe voor de kerst behandeld in de Eerste Kamer. Senatoren hadden aangegeven wellicht meer tijd nodig te hebben, maar de Kamer wil toch volgende week al stemmen over de wet.

Normal_normal_ijsselmeer__zeilboot__zon__dijk

Boskalis en Van Oord begonnen met aanleg watersportstrand bij Lelystad


Rijkswaterstaat is afgelopen week gestart met de aanleg van het Bataviastrand, in opdracht van de provincie Flevoland. Medio 2020 is het werk klaar. Het ontwerp bestaat uit twee dammen die voor de luwte zorgen, met daartussen een schuin aflopend strand. Aannemers Boskalis en Van Oord zijn inmiddels gestart met de werkzaamheden. Naar verwachting ...

Normal_rss_entry-229652

Nieuwbouw sociale huurwoningen naar dieptepunt


In 2018 hebben woningcorporaties 13.000 sociale huurwoningen gebouwd, blijkt uit onderzoek van branchevereniging Aedes. En dat is minder dan de corporaties hadden gewild. Aedes spreekt zelfs van een dieptepunt. Een gebrek aan bouwlocaties en verhoogde belastingen zitten de nieuwbouw in de weg.

Normal_rss_entry-229616

Doe-het-zelfketen Hornbach ziet brutowinst verveelvoudigden


De Duitse doe-het-zelfketen Hornbach is positiever geworden over zijn hele boekjaar. Voorlopige cijfers over het derde kwartaal gaven daar aanleiding toe. De brutowinst verveelvoudigde en Hornbach denkt nu ook aan een hogere winst voor het hele jaar.

Normal_loep

De juiste plaat voor de juiste klus


Elke Zzp’er, doe-het-zelver en timmerman wil het beste materiaal en het meest perfecte gereedschap. Belangrijk om met goed materiaal te werken want, vooral tegenwoordig, de constructie moet lang mee gaan. Duurzaamheid is een kernbegrip van nu en we moeten met elkaar zorgdragen voor een mooie wereld in de toekomst. Dat is zeker bereikbaar, er zij...

Normal_huis__geld3

Aedes lanceert instrument om een spendanalyse te maken


Met een spendanalyse kunnen woningcorporaties besparen op inkoopkosten, maar het maken ervan kan een dure en ingewikkelde opgave zijn. Om corporaties hierbij te ondersteunen liet Aedes een instrument ontwikkelen. Deze spendanalysetool is voor Aedes-leden gratis te downloaden. Het enige dat u nodig heeft, zijn data van uw financiële afdeling. Zo ...

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht