(Novum) - Aan het IJ in Amsterdam wordt een nieuw theater gebouwd. Het zogenoemde Theater Amsterdam wordt opgericht voor het toneelstuk Anne van schrijversechtpaar Jessica Durlacher en Leon de Winter. Cultuurwethouder Carolien Gehrels was woensdag aanwezig bij de start van de bouwwerkzaamheden.

 

Het theater naar ontwerp van Dick Venema wordt gebouwd in het gebied van de Houthaven. De opening van het theater vindt in april plaats met de wereldpremière van het toneelstuk over dagboekschrijfster Anne Frank.

"Het is vanzelfsprekend dat Anne wordt opgevoerd in Amsterdam", liet Kees Abrahams, wiens mediabedrijf Imagine Nation het theater laat bouwen, weten in een verklaring. "Het is onze gezamenlijke ambitie om een theater te bouwen waar we langdurig kunnen spelen en een unieke theaterervaring kunnen creëren."

De initiatiefnemer achter het toneelstuk is het Anne Frank Fonds in Basel, dat eerder dit jaar in de Amsterdamse rechtszaal een conflict uitvocht met de Anne Frank Stichting over de nalatenschap van Otto Frank. De voorstelling is gebaseerd op oud en nieuw materiaal, inclusief Anne's dagboek en een biografie over haar.

"We hopen dat deze theatervoorstelling Anne Frank zo authentiek mogelijk laat zien", vertelt De Winter in een verklaring. "Ze was een enorm talent. Toen ze 15 werd, was ze al een groot schrijfster. Ze schreef zichzelf de volwassenheid in. Een van de dingen die ons het meest bezighielden was hoe we deze ontwikkeling in het spel tot uiting konden brengen."

Het toneelstuk wordt geproduceerd in samenwerking met het Nationale Toneel. De creatief directeur van het Haagse theatergezelschap Theu Boermans is artistiek leider van de voorstelling.