Nationale Bouwgids

NBG Infra nieuws

Normal_rss_entry-281533

N470 tussen Delft en Zoetermeer nu 'duurzaamste weg van Nederland'


De provinciale N470 tussen Delft en Zoetermeer is omgevormd tot de "duurzaamste weg van Nederland". Zo beschikt de vernieuwde N470 over een eigen duurzame energievoorziening en groene bermen met inheemse bloemen. Stroom voor de wegverlichting en stoplichten wordt opgewekt met 220 zonnepanelen, die zijn verwerkt in een geluidsscherm bij Delfgauw.

Normal_afsluitdijk

Renovatie Afsluitdijk loopt fikse vertraging op door ontwerpfout, domper voor fietsers


Het blijft voor fietsers nog jaren onmogelijk om over de gehele Afsluitdijk te rijden, heeft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) donderdag aan de Tweede Kamer laten weten. Dat kan pas weer als renovatie klaar is. En die loopt fikse vertraging op door een ontwerpfout bij de nieuw te bouwen en te renoveren spuisluizen.

Normal_rss_entry-280407

Omzet bouwsector ook in derde kwartaal lager


De bouwsector heeft in het derde kwartaal van dit jaar zijn omzet met 0,3 procent zien dalen ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), dat met een kwartaalupdate over de bouw kwam, is daarmee al twee kwartalen op rij sprake van lagere opbrengsten na vijf jaar van onophoudelijke omzet...

Normal_rss_entry-280100

Bouw- en infrasector investeert miljoenen voor behoud vakkrachten


De bouw- en infrasector investeert 10 miljoen euro om vaklui te behouden en aan te trekken. De extra vakmensen zijn nodig vanwege de "enorme opgaaf" in de woningbouw, mobiliteit en de energietransitie, zeggen brancheorganisaties en vakbonden uit de sector. De miljoenen moeten voorkomen dat de bouw- en infrasector naar eigen zeggen "in een crisis...

Normal_rss_entry-280178

'Helft provincies snijdt in stiltegebieden'


Door de aanleg van wegen, vliegverkeer en bedrijfsterreinen is de afgelopen jaren in zes provincies in Nederland minstens 15 duizend hectare stiltegebied in Nederland verdwenen.

Normal_rss_entry-279229

Minister: te weinig files voor onderzoek naar nieuwe matrixborden boven snelweg


Er staan door corona op dit moment te weinig files voor een proef met matrixborden die de maximumsnelheid altijd weergeven. Dat schrijft minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) in een brief aan de Tweede Kamer.

Normal_afsluitdijk__standbeeld__zee__ijsselmeer__waterkering

Renovatie Afsluitdijk gaat zeker nog drie jaar langer duren


De renovatie van de Afsluitdijk duurt zeker drie jaar langer dan eerder gepland en valt daardoor ook duurder uit. Dat staat in een Kamerbrief van minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen. Reden voor de vertraging is een ontwerpfout bij de nieuw te bouwen en te renoveren spuisluizen, die nodig zijn voor de waterafvoer.

Normal_rss_entry-271358

NS en ProRail gaan gladde sporen op andere manier te lijf


Het is een jaarlijks terugkerend probleem in de herfst: gladheid op het spoor, onder meer door afgevallen bladeren. De Nederlandse Spoorwegen en ProRail denken een nieuwe manier te hebben gevonden om er iets tegen te doen.

Normal_rss_entry-274780

Miljard extra om stikstofuitstoot bouw te beperken


Het kabinet trekt tussen 2021 en 2030 een miljard euro extra uit om de bouw uit het slop te trekken. Een half miljard van het geld gaat naar schonere vrachtwagens en machines, zodat de bouw en sloop minder stikstof uitstoten, melden ingewijden na berichtgeving door verschillende media. De andere helft van het bedrag blijft nog even op de plank l...

Normal_rss_entry-274006

Zeedijken beter bestand tegen lekken dan rivierdijken


Het getijdenzand voor zeedijken is beter bestand tegen het ontstaan van lekken onder de dijk dan rivierzand voor rivierdijken. Dat betekent dat zeedijken minder snel verzwakken door het ontstaan van dergelijke lekken, het zogenoemde piping. Dat heeft grote gevolgen voor de kosten van dijkversterking.

Normal_rss_entry-273992

Rotterdam wil voetgangers meer ruimte geven


De gemeente Rotterdam wil het lopen in de stad stimuleren en heeft daarvoor het plan Rotterdam Loopt 25 opgesteld. In overleg met de bewoners van de stad worden maatregelen genomen om het wandelen in de stad veiliger en prettiger te maken.

Normal_rss_entry-273029

Noordtunnel in de A15 dicht om loshangende kabels


De Noordtunnel in de A15 is in de richting van Rotterdam naar Gorinchem dicht. Er hangen kabels los in de tunnel. De file op de A15 loopt snel op.

Normal_rss_entry-272820

Grootste zeesluis ter wereld wordt niet genoemd naar doventolk Irma Sluis


De grootste zeesluis ter wereld in IJmuiden wordt niet vernoemd naar doventolk Irma Sluis. De nieuwe sluis aan de ingang van het Noordzeekanaal krijgt een internationaal toegankelijke naam, die de gemeente Velsen gaat uitkiezen, maakte Rijkswaterstaat woensdag bekend.

Normal_rss_entry-272757

Bouwconcern BAM schrapt mogelijk honderden banen


Bouwconcern BAM gaat vanwege de coronacrisis waarschijnlijk honderden banen schrappen. Het bedrijf heeft een grote reorganisatie aangekondigd, maar gaat nog in overleg met ondernemingsraden en vakbonden over het precieze aantal arbeidsplaatsen.

Normal_rss_entry-272361

Station Den Haag Holland Spoor weer open na lange verbouwing


De gemeente den Haag opent maandagmorgen het vernieuwde station Den Haag HS en de bijbehorende nieuwe fietsenstalling voor 2.500 fietsen. De stad en private partijen zijn al sinds 2013 bezig met de vernieuwing van het gebied rond het station. De reizigerstunnel is verlengd waarmee het station volgens het stadsbestuur een kwalitatief goed OV-knoo...

Normal_rss_entry-272358

Amsterdam investeert 235 miljoen euro extra in ov; 30 miljoen voor infrastructuur


Vervoerregio Amsterdam maakt 235 miljoen euro extra vrij voor het openbaar vervoer in Amsterdam en de omliggende regio. Investeringen in verkeersveiligheids- en ov-projecten, emissieloze bussen en reizen buiten de spits moeten volgens de regio het ov weer aantrekkelijk maken en de economie stimuleren.

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht