Nationale Bouwgids

NBG Infra nieuws

Normal_rss_entry-246611

Kabinet op dood spoor met stikstofbeleid


Een dag nadat de landbouwlobby het stikstofoverleg met minister Carola Schouten (Landbouw) staakte, maken ook milieuorganisaties duidelijk dat het kabinet ook niet op hun steun hoeft te rekenen met de huidige plannen. Volgens Mobilisation for the Environment (MOB), Greenpeace en vereniging Leefmilieu zit het kabinet "op een dood spoor". Ze voors...

Normal_rss_entry-246478

Weer uitstel invoering Omgevingswet


De grootste wetswijziging sinds 1848, de Omgevingswet, wordt opnieuw uitgesteld. Een verantwoorde inwerkingtreding volgend jaar is door alle maatregelen in verband met de coronacrisis niet meer mogelijk, aldus minister Stientje van Veldhoven (Wonen en Milieu).

Normal_rss_entry-246266

Flevoland wil in gesprek over financiële strop Lelystad Airport


Flevoland wordt "sterk op de proef gesteld" doordat de opening van Lelystad Airport weer met een jaar is uitgesteld, zeggen de provincie en de gemeente Lelystad in een reactie op het kabinetsbesluit. Het lokale bestuur toont begrip voor de "harde realiteit van de coronacrisis", waardoor nu het vliegverkeer grotendeels plat ligt, maar hint wel op...

Normal_rss_entry-246191

Opening Lelystad Airport een jaar uitgesteld om coronacrisis


De opening van Lelystad Airport wordt uitgesteld tot november volgend jaar. Dat meldt minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) aan de Tweede Kamer. Door de coronacrisis is het niet nodig dat de luchthaven, die vakantieverkeer van Schiphol moet gaan overnemen, nog dit jaar opengaat.

Normal_rss_entry-245461

'Bouwsector wacht hardere klap van corona dan van kredietcrisis'


De Nederlandse bouwsector wacht een hardere klap van de coronacrisis dan die van de kredietcrisis in 2008, waarschuwt branchevereniging Bouwend Nederland. De lobbyorganisatie verwacht een krimp van de sector van meer dan 5 procent, tegenover de 3,7 procent krimp als gevolg van de bankencrisis die twaalf jaar geleden uitbrak.

Normal_rss_entry-244830

Afsluitdijk vanaf 4 april dag dicht wegens werkzaamheden


De A7 over de Afsluitdijk is van zaterdag 4 april 18.00 uur tot zondag 5 april 16.00 uur in beide richtingen gesloten tussen Den Oever en knooppunt Zurich. Rijkswaterstaat meldt dat dan bij sluizencomplex Den Oever wordt gewerkt aan de ondergrond van het wegdek.

Normal_rss_entry-244146

Een vijfde van alle Nederlanders heeft glasvezelaansluiting


Een op de vijf Nederlanders heeft een glasvezelaansluiting voor telefonie en internet. Dat stelt marktonderzoeker Telecompaper, die eind 2019 tot 1,5 miljoen van die aansluitingen kwam. De groei van glasvezel ging vooral ten koste van koperaansluitingen. Onder meer KPN en T-Mobile zetten in op de uitbreiding van hun glasvezelnetwerk.

Normal_rss_entry-243603

Voor het eerst meer stroom duurzaam opgewekt dan uit steenkool


Nederland wekte vorig jaar voor het eerst meer elektriciteit op uit duurzame bronnen dan uit steenkool. Steenkool verstoken wordt minder lucratief omdat het duurder wordt om CO2 uit te stoten. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Normal_rss_entry-243566

Bouwend Nederland voorziet nog geen sluiting bouwplaatsen


Branchevereniging Bouwend Nederland zegt nog geen signalen te hebben gekregen dat het werk op bouwplaatsen op korte termijn wordt stilgelegd. Wel komt het al voor dat sommige werkplekken zijn afgesloten. Wat de schade van de coronacrisis voor de Nederlandse bouwsector tot nu toe bedraagt, kan Bouwend Nederland nog niet zeggen.

Normal_rss_entry-242746

Amsterdam wint duurzaam groen gas uit rioolwater


Het waterschap Amstel, Gooi en Vecht bouwt in Amsterdam een speciale installatie om groen gas te winnen uit rioolwater. Het schone en duurzame gas kan worden geleverd aan duizenden Amsterdamse huishoudens om te koken en de woning te verwarmen, meldt het hoofdstedelijke waterbedrijf Waternet. De bedoeling is dat Amsterdam in 2040 van het aardgas ...

Normal_rss_entry-242718

TenneT wil jaarlijks tot 5 miljard in energietransitie steken


TenneT, de beheerder van het hoogspanningsnet, wil de komende jaren 4 miljard tot 5 miljard euro steken in de energietransitie. Dat staat in het jaarverslag over 2019 van het Nederlands-Duitse bedrijf.

Normal_rss_entry-242376

TenneT bestelt 104 hoogspanningsmasten bij industrieconcern VDL


Industrieconcern VDL heeft een grote opdracht in de wacht gesleept. Het bedrijf gaat 104 hoogspanningsmasten leveren aan netbeheerder TenneT. Met de klus zijn "enkele tientallen miljoenen euro’s" gemoeid.

Normal_rss_entry-241610

Boskalis uitblinker op onrustige beurs


Het aandeel Boskalis was donderdag een uitblinker op het Damrak na goed ontvangen jaarcijfers van de baggeraar. De meeste Europese beurzen leverden de eerdere openingswinsten weer in. Beleggers bleven nerveus en hielden vooral de ontwikkelingen rond de uitbraak van het nieuwe coronavirus in de gaten.

Normal_rss_entry-241685

Stikstofmodellen voldoen nu maar verbetering is nodig


De meet- en rekenmethodes voor stikstof die de overheid hanteert zijn van voldoende wetenschappelijke kwaliteit. Wel zijn verbeteringen nodig om dat zo te houden, en om onzekerheden te verkleinen. Dat meldt een adviescollege dat daar op verzoek van landbouwminister Carola Schouten onderzoek naar heeft gedaan.

Normal_normal_blauwe_loper_-_beeld_via_blauwestad

Bouw langste fiets- en wandelbrug van Europa gestart


In de provincie Groningen is gestart aan de bouw van de langste fiets- en voetgangersbrug van Europa: de Blauwe Loper. De 800 meter lange overspanning komt tussen Winschoten en Blauwestad en is naar verwachting voor de Kerst klaar. Dit meldt de provincie Groningen.

Normal_rss_entry-241587

Boskalis positief als het kijkt naar de markten in 2020


Baggeraar en maritiem dienstverlener Boskalis kijkt positief naar de marktomstandigheden in 2020, nadat het bedrijf in de eerste helft van vorig jaar nog te kampen had met zwakte bij zijn offshore energie-activiteiten. Dat maakte Boskalis bekend bij de publicatie van cijfers. Later op de dag komt het concern ook met een strategische update voor ...

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht