Nationale Bouwgids

NBG Infra nieuws

Normal_fiets

Exclusieve fietsrondleiding langs Blankenburgverbinding in Vlaardingen


Rijkswaterstaat en bouwconsortium BAAK organiseren weer fietsrondleidingen langs het werkterrein van de Blankenburgverbinding in Vlaardingen. Deze rondleidingen vinden op zaterdag 1 februari 2020 plaats. Dit meldt Rijkswaterstaat.

Normal_rss_entry-235415

Minister pleit voor schonere bouw na PFAS-crisis


Het is belangrijk dat de bouwsector schoner wordt. Ook de sector zelf heeft daar baat bij, zegt minister Stientje van Veldhoven (Wonen). De crisis die is ontstaan door strenge normen voor zogenoemde PFAS, schadelijke chemische stoffen, heeft dat nog duidelijker gemaakt, aldus de bewindsvrouw.

Normal_rss_entry-234953

Bouwsector zal de aankomende twee jaar nog niet gaan groeien


De PFAS- en stikstofproblematiek ettert waarschijnlijk nog even door in de bouwsector. Volgens het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) wacht de bouw dit jaar een lichte krimp, en in 2021 wordt de groei naar verwachting nog niet hervat. Pas vanaf 2022 kan de bouw weer een sterke groei tegemoet zien, zo is de prognose.

Normal_rss_entry-234412

Nederland straks afhankelijk van stroom uit Europa


Nederland zal over vijf jaar afhankelijker zijn van de import van stroom. Om er ook na 2025 zeker van te zijn dat er altijd elektriciteit kan worden geleverd, is Europese samenwerking noodzakelijk. Dat stelt hoogspanningsnetbeheerder TenneT in een onderzoek naar de productiecapaciteit in Nederland.

Normal_rss_entry-234550

Rijkswaterstaat start grootste project ooit


Rijkswaterstaat is zondag begonnen aan zijn grootste project ooit. In totaal gaat Rijkswaterstaat tot 2033 meer dan honderd bruggen, tunnels en andere objecten renoveren. Afgelopen Zondag was de start van de eerste renovatie: De wantijbrug in Doredracht. 

Normal_rss_entry-233099

Aantal faillissementen in Nederland stijgt sterk, vooral in winkelketens en de bouw


Het aantal faillissementen zal dit jaar in Nederland veel sterker stijgen dan in de rest van West-Europa. Dat voorspelt kredietverzekeraar Euler Hermes, die Nederland het stempel 'sterke verslechtering' meegeeft. Als exportland is Nederland gevoelig voor wereldwijde economische onzekerheid.

Normal_rss_entry-232697

ABN AMRO: bouw krimpt dit jaar met 2 procent door stikstof en PFAS


De bouw wacht in 2020 een krimp van 2 procent, voorspelt ABN AMRO in een rapport over de sector. De terugloop is een direct gevolg van overheidsbeleid over de uitstoot van stikstof en het verplaatsen van grond met chemische stoffen die onder de noemer PFAS vallen. De grond-, wegen-, en waterbouw wordt het hardst geraakt met een min van 3,5 procent.

Normal_bulldozer

BEEQUIP helpt mkb groeien met gebruikt materieel


Leasemaatschappij BEEQUIP helpt mkb bedrijven groeien met equipment lease oplossingen. De leasemaatschappij financiert gebruikt materiaal voor bedrijven in onder meer de bouw, infra en logistiek.

Normal_kerst__kerstboom__ster

De Nationale Bouwgids wenst u prettige feestdagen!


De redactie van de Nationale Bouwgids zal van 25 december tot en met 5 januari gesloten zijn.

Normal_rss_entry-231303

Daling CO2-uitstoot in derde kwartaal mede dankzij bouw en industrie


De CO2-uitstoot was in het derde kwartaal 4,4 procent lager dan in dezelfde periode een jaar eerder. De afname komt vooral doordat elektriciteitsbedrijven minder steenkool en meer aardgas hebben ingezet bij hun productie, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarentegen nam de CO2-uitstoot van huishoudens en de dienstverlening toe.

Normal_rss_entry-231005

Minister Schouten heeft het zwaar met stikstofcrisis


Minister Carola Schouten (Landbouw) zegt in een interview in het AD het zwaar te hebben met de stikstofcrisis. Zij is binnen het kabinet verantwoordelijk voor de afhandeling van de stikstofproblemen.

Normal_rss_entry-230637

Ondernemers pleiten voor deeltijd-WW vanwege stikstof en PFAS


Ondernemers in de door de stikstof- en PFAS-crisis getroffen sectoren zouden een beroep moeten kunnen doen op deeltijd-WW en werktijdverkorting. Door mensen deels aan het werk te zetten, blijven vakkrachten voor de sector behouden en krijgen ondernemers wat lucht. Dat komt naar voren uit crisisoverleg met gedupeerde branches en de ondernemersver...

Normal_rss_entry-230509

Senaat stemt voor stikstof-spoedwet


De Eerste Kamer heeft voor de 'spoedwet aanpak stikstof’ gestemd, met daarin maatregelen om de bouw weer op gang te krijgen. Kleine partijen hielpen de coalitie aan een meerderheid. Naast 50PLUS en SGP stemden ook de Onafhankelijke Senaatsfractie (OSF) en de Groep Otten voor.

Normal_rss_entry-230497

Bouwers gaan de weg op om actie te voeren


Op verschillende plekken in het land verzamelen woensdagochtend actievoerders die meedoen aan acties van bouwers. Die willen woensdag op verschillende plekken in het land protesteren. Een aantal van hen zal naar Den Haag rijden om daar "al toeterend in een stoet door de stad te rijden, om te laten zien dat we er nog zijn", aldus een woordvoerder...

Logo_circulair__duurzaam__recycling

Inkoopsamenwerking GIO bespaart kosten en werkt aan circulariteit


Samen met andere corporaties onderhoudsmaterialen inkopen bij één leverancier en gebruik maken van inkoopvoordelen. Dat is de kern van inkoopsamenwerking Gezamenlijke Inkoop Onderhoudsmaterialen (GIO). De samenwerkende corporaties besparen direct op de inkoopkosten en delen bovendien de ambitie om extra voordelen te creëren door processen te ver...

Normal_rss_entry-230278

Beslissing RIVM over vrijgeven stikstofcijfers nog dit jaar


Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) neemt nog dit jaar een beslissing over het openbaar maken en beschikbaar stellen van het rekenmodel voor stikstof en alle onderliggende emissiegegevens. De organisatie reageert daarmee op de uitspraak van de voorzieningenrechter van de rechtbank in Den Haag. Die oordeelde in kort geding, a...

NBG Video

NBG Nieuwsoverzicht