Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vastgoedontwikkelaar CTP groeit hard door

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ontwikkelaar en verhuurder van logistiek vastgoed CTP is in het eerste halfjaar van dit jaar sterk gegroeid. Het bedrijf van de Nederlandse miljardair Remon Vos profiteerde van de toegenomen aandacht voor webwinkels en kon meer ruimte aan zijn distributiecentra en gecombineerde parken met logistieke en kantoorruimte toevoegen en verhuren. Bovendien heeft het bedrijf meer land dan ooit in bezit om te gaan ontwikkelen.

Het in Praag gevestigde CTP, dat in maart naar de beurs in Amsterdam ging, heeft nu 6,6 miljoen vierkante meter aan vastgoed waarover het bedrijf huurinkomsten ontvangt. Dat zal aan het einde van dit jaar 7,7 miljoen vierkante meter zijn, verwacht het bedrijf nu. Bij de beursgang ging het bedrijf nog uit van 7,5 miljoen vierkante meter aan het einde van 2021.

Vos zette CTP in Tsjechië op en in dat land, Roemenië, Hongarije en Slowakije heeft het bedrijf een marktaandeel van meer dan 25 procent. "Dat zijn nog steeds relatief nieuwe markten waar veel vraag naar bedrijfsruimte is", stelt Vos. "We zijn daar al marktleider, maar groeien nog steeds." Volgens de topman is er ook sprake van een uitbreiding van de activiteiten van veel bedrijven in Europa nu door corona en transportproblemen duidelijk is geworden dat teveel afhankelijkheid van Azië lastig kan zijn. "Dan is Centraal-Europa relatief goedkoop."

Vaste klanten

Daarnaast is CTP bezig om te groeien in Oostenrijk, Bulgarije en Polen. Die groei heeft veel te maken met vaste klanten, vertelt Vos. "Die hebben meer ruimte nodig of willen uitbreiden naar een ander land. Zo zijn we ooit begonnen met de uitbreiding buiten Tsjechië en dat werkt nog steeds zo." De sterke binding met klanten is daarom belangrijk voor CTP.

Inmiddels heeft het bedrijf de eerste activiteiten in Nederland gestart. Hier wil CTP 300 miljoen euro investeren, gaf het bedrijf eerder al aan. Zo ontwikkelt CTP een eerste locatie nabij Rotterdam en kocht het een flinke lap grond bij Waalwijk. Daar moet een CTPark verrijzen, een soort campus waar verschillende bedrijven uit de maakindustrie en de distributie een plek kunnen vinden. "Dat concept is echt onze stijl. Dat willen we ook in nieuwe markten aanbieden", aldus Vos, die aangeeft ook bezig te zijn met een project in de buurt van Amsterdam. "Hopelijk kunnen we dat binnenkort bekendmaken."

De winst in het afgelopen halfjaar bedroeg 188,3 miljoen euro, een forse stijging ten opzichte van de ruim 105 miljoen euro uit de eerste helft van vorig jaar. Voor heel 2021 verwacht CTP dat de meewind in het logistieke vastgoed aanhoudt. Wel ziet het bedrijf dat de rente wat stijgt. Ook kan toenemende inflatie een rem zetten op de economische ontwikkeling in de tweede jaarhelft.

Door: ANP

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.