Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Vastgoedontwikkelaar CTP groeit hard door

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
Ontwikkelaar en verhuurder van logistiek vastgoed CTP is in het eerste halfjaar van dit jaar sterk gegroeid. Het bedrijf van de Nederlandse miljardair Remon Vos profiteerde van de toegenomen aandacht voor webwinkels en kon meer ruimte aan zijn distributiecentra en gecombineerde parken met logistieke en kantoorruimte toevoegen en verhuren. Bovendien heeft het bedrijf meer land dan ooit in bezit om te gaan ontwikkelen.

Het in Praag gevestigde CTP, dat in maart naar de beurs in Amsterdam ging, heeft nu 6,6 miljoen vierkante meter aan vastgoed waarover het bedrijf huurinkomsten ontvangt. Dat zal aan het einde van dit jaar 7,7 miljoen vierkante meter zijn, verwacht het bedrijf nu. Bij de beursgang ging het bedrijf nog uit van 7,5 miljoen vierkante meter aan het einde van 2021.

Vos zette CTP in Tsjechië op en in dat land, Roemenië, Hongarije en Slowakije heeft het bedrijf een marktaandeel van meer dan 25 procent. "Dat zijn nog steeds relatief nieuwe markten waar veel vraag naar bedrijfsruimte is", stelt Vos. "We zijn daar al marktleider, maar groeien nog steeds." Volgens de topman is er ook sprake van een uitbreiding van de activiteiten van veel bedrijven in Europa nu door corona en transportproblemen duidelijk is geworden dat teveel afhankelijkheid van Azië lastig kan zijn. "Dan is Centraal-Europa relatief goedkoop."

Vaste klanten

Daarnaast is CTP bezig om te groeien in Oostenrijk, Bulgarije en Polen. Die groei heeft veel te maken met vaste klanten, vertelt Vos. "Die hebben meer ruimte nodig of willen uitbreiden naar een ander land. Zo zijn we ooit begonnen met de uitbreiding buiten Tsjechië en dat werkt nog steeds zo." De sterke binding met klanten is daarom belangrijk voor CTP.

Inmiddels heeft het bedrijf de eerste activiteiten in Nederland gestart. Hier wil CTP 300 miljoen euro investeren, gaf het bedrijf eerder al aan. Zo ontwikkelt CTP een eerste locatie nabij Rotterdam en kocht het een flinke lap grond bij Waalwijk. Daar moet een CTPark verrijzen, een soort campus waar verschillende bedrijven uit de maakindustrie en de distributie een plek kunnen vinden. "Dat concept is echt onze stijl. Dat willen we ook in nieuwe markten aanbieden", aldus Vos, die aangeeft ook bezig te zijn met een project in de buurt van Amsterdam. "Hopelijk kunnen we dat binnenkort bekendmaken."

De winst in het afgelopen halfjaar bedroeg 188,3 miljoen euro, een forse stijging ten opzichte van de ruim 105 miljoen euro uit de eerste helft van vorig jaar. Voor heel 2021 verwacht CTP dat de meewind in het logistieke vastgoed aanhoudt. Wel ziet het bedrijf dat de rente wat stijgt. Ook kan toenemende inflatie een rem zetten op de economische ontwikkeling in de tweede jaarhelft.

Door: ANP

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.