Normal_rss_entry-319908

Ontwikkelaar en verhuurder van logistiek vastgoed CTP is in het eerste halfjaar van dit jaar sterk gegroeid. Het bedrijf van de Nederlandse miljardair Remon Vos profiteerde van de toegenomen aandacht voor webwinkels en kon meer ruimte aan zijn distributiecentra en gecombineerde parken met logistieke en kantoorruimte toevoegen en verhuren. Bovendien heeft het bedrijf meer land dan ooit in bezit om te gaan ontwikkelen.

Het in Praag gevestigde CTP, dat in maart naar de beurs in Amsterdam ging, heeft nu 6,6 miljoen vierkante meter aan vastgoed waarover het bedrijf huurinkomsten ontvangt. Dat zal aan het einde van dit jaar 7,7 miljoen vierkante meter zijn, verwacht het bedrijf nu. Bij de beursgang ging het bedrijf nog uit van 7,5 miljoen vierkante meter aan het einde van 2021.

Vos zette CTP in Tsjechië op en in dat land, Roemenië, Hongarije en Slowakije heeft het bedrijf een marktaandeel van meer dan 25 procent. "Dat zijn nog steeds relatief nieuwe markten waar veel vraag naar bedrijfsruimte is", stelt Vos. "We zijn daar al marktleider, maar groeien nog steeds." Volgens de topman is er ook sprake van een uitbreiding van de activiteiten van veel bedrijven in Europa nu door corona en transportproblemen duidelijk is geworden dat teveel afhankelijkheid van Azië lastig kan zijn. "Dan is Centraal-Europa relatief goedkoop."

Vaste klanten

Daarnaast is CTP bezig om te groeien in Oostenrijk, Bulgarije en Polen. Die groei heeft veel te maken met vaste klanten, vertelt Vos. "Die hebben meer ruimte nodig of willen uitbreiden naar een ander land. Zo zijn we ooit begonnen met de uitbreiding buiten Tsjechië en dat werkt nog steeds zo." De sterke binding met klanten is daarom belangrijk voor CTP.

Inmiddels heeft het bedrijf de eerste activiteiten in Nederland gestart. Hier wil CTP 300 miljoen euro investeren, gaf het bedrijf eerder al aan. Zo ontwikkelt CTP een eerste locatie nabij Rotterdam en kocht het een flinke lap grond bij Waalwijk. Daar moet een CTPark verrijzen, een soort campus waar verschillende bedrijven uit de maakindustrie en de distributie een plek kunnen vinden. "Dat concept is echt onze stijl. Dat willen we ook in nieuwe markten aanbieden", aldus Vos, die aangeeft ook bezig te zijn met een project in de buurt van Amsterdam. "Hopelijk kunnen we dat binnenkort bekendmaken."

De winst in het afgelopen halfjaar bedroeg 188,3 miljoen euro, een forse stijging ten opzichte van de ruim 105 miljoen euro uit de eerste helft van vorig jaar. Voor heel 2021 verwacht CTP dat de meewind in het logistieke vastgoed aanhoudt. Wel ziet het bedrijf dat de rente wat stijgt. Ook kan toenemende inflatie een rem zetten op de economische ontwikkeling in de tweede jaarhelft.

Door: ANP