Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

CBS: omzet bouw flink gestegen, weg- en waterbouw profiteert niet

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km
De bouw heeft in het tweede kwartaal een stuk meer omzet geboekt dan in dezelfde periode vorig jaar. De negatieve effecten van de coronacrisis lijken nauwelijks nog een rol te spelen op de opbrengsten in de sector, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Maar de grond-, water- en wegenbouw profiteerde niet, daar daalde de omzet juist. Volgens kenners vanwege het overheidsbeleid.

Voor de hele bouwsector lag de omzet in het tweede kwartaal ruim 9 procent hoger dan een jaar eerder. De meetperiode telde wel een werkdag meer dan vorig jaar. Kleine bedrijven waar niet meer dan tien personen werkzaam zijn profiteerden volgens het statistiekbureau het meest. Bij die ondernemingen groeide de omzet met 14 procent.

"Over het werkaanbod hebben we niet te klagen", zegt directeur Rob de Groot van keurmerk BouwGarant, waarbij 1300 bouwbedrijven en aannemers zijn aangesloten. Volgens hem zit iedereen "bommetje vol" en is de vraag wat betreft nieuwbouw en verbouw "immens". Een bouwproject wordt de laatste tijd steeds duurder doordat de prijzen van grondstoffen stijgen. Daarnaast heeft de bouwsector volgens De Groot te kampen met een personeelstekort, "maar daar heeft heel werkend Nederland mee te maken".

De omzet in de grond-, water- en wegenbouw (gww) daalde met 6,3 procent ten opzichte van een jaar eerder. Daarmee nemen de opbrengsten in die sector al drie kwartalen op rij af ten opzichte van een jaar eerder. Volgens brancheorganisatie Bouwend Nederland is de terugval aan omzet in deze sector te wijten aan mankerend beleid van de overheid.

"Er is structureel onvoldoende geld om onze infrastructuur betrouwbaar, toekomstbestendig en veilig te houden", zegt een woordvoerder. "Kijk bijvoorbeeld naar de lapmaatregelen die voor de Haringvlietbrug genomen worden en de ingestorte kademuren in Amsterdam." Bouwend Nederland roept een nieuw kabinet op "om de woningbouw en de energietransitie te versnellen, te investeren in infrastructuur en eindelijk met een structurele oplossing te komen voor het stikstofprobleem".

In totaal werd in het tweede kwartaal voor bijna 19.000 nieuwbouwwoningen een vergunning verleend. Het aantal vergunningen dat is verleend stijgt al zes kwartalen op rij. De afgegeven vergunningen gelden als een belangrijke graadmeter voor de te bouwen woningen in de nabije toekomst. De gemiddelde doorlooptijd ligt daarbij op twee jaar.

De vergunde bouwsom voor bedrijfsgebouwen daalde met 7 procent tot 1,6 miljard euro. Dit kwam vooral doordat er minder geld werd gestoken in de nieuwbouw van bedrijfspanden. De bouwsom voor de verbouw van bedrijfsgebouwen nam juist toe.

Het aantal faillissementen in de bouw nam in het tweede kwartaal af tot 75, tegen 114 een jaar eerder. Het aantal faillissementen in de bouw daalt al een jaar.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.