Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Heijmans zet miljoenen opzij voor tegenvaller TenneT-project

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bouwbedrijf Heijmans zet 34 miljoen euro opzij voor een tegenvaller in een zaak rond de bouw van hoogspanningsmasten, waarvoor Heijmans een contract had met netbeheerder TenneT. Dat meldde de bouwonderneming bij de presentatie van de halfjaarcijfers.

De kwestie draait om de bouw van nieuwe Wintrack II-hoogspanningsmasten, waarvoor Heijmans samenwerkte met het Duitse bedrijf Europoles. Uit een tussenvonnis in een arbitragezaak bleek onlangs dat TenneT rechtmatig handelde bij het opzeggen van het contract, waardoor de bouwer rekening moest houden met een claim. Volgens TenneT werd niet aan de contractuele verplichtingen voldaan.

Topman Ton Hillen zegt in het halfjaarbericht van Heijmans "extra teleurgesteld" te zijn over de uitspraak, vanwege de "sterke focus" van het bedrijf op risicomanagement in de zaak. Heijmans gaat ook in hoger beroep.

Omzet

Hillen spreekt verder wel van een "uitstekend" eerste halfjaar van 2021 voor Heijmans. De omzet kwam mede door goede zaken van de bouwer in de infrastructuur en het vastgoed uit op 881 miljoen euro, tegenover 839 miljoen euro in dezelfde periode vorig jaar. De bouwer verkocht in het eerste halfjaar 1209 woningen, tegenover 1075 in dezelfde maanden vorig jaar. Daarbij werden meer huizen aan particulieren verkocht. Heijmans verwacht dat de druk op de woningmarkt de komende jaren zal aanhouden.

Het nettoresultaat was met 10 miljoen euro lager dan in de eerste zes maanden van vorig jaar. Toen behaalde de bouwer nog een winst van 15 miljoen euro. De orderportefeuille van het bedrijf steeg dit halfjaar naar 2 miljard euro. Ondanks de tegenvaller houdt Heijmans dit jaar rekening met een vergelijkbaar bedrijfsresultaat als vorig jaar. Doordat een aantal projecten nu al is afgerond zal de omzet in de tweede helft van het jaar licht lager liggen. De jaaromzet zal gelijk zijn aan die van 2020. De winst valt naar verwachting lager uit.

De bouwer zegt verder terughoudend te zijn bij het aannemen van bepaalde nieuwe projecten en dat partijen mede door de coronacrisis voorzichtig zijn met nieuwe investeringen. Ook speelt de druk op de grondstoffen en materialen en het personeelstekort in de bouwsector mee. Desondanks ziet topman Hillen nog genoeg kansen in de infrastructuur, op de krappe woningmarkt en denkt hij ook te kunnen profiteren van de energietransitie.

Door: ANP

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.