Normal_rss_entry-322626

Attractiepark Madurodam mag pas uitbreiden als de parkeerplannen verbeterd worden. Daarvoor is twintig weken de tijd gegeven, bepaalde de Raad van State (RvS) woensdag.

De RvS vindt de vrees van omwonenden en de Bomenstichting Den Haag gegrond dat de uitbreiding kan leiden tot een onaanvaardbare toename van de parkeerdruk in de omgeving. Andere bezwaren, onder meer over geluidsoverlast en aantasting van het stedelijk groen, overtuigden niet.

De bestuursrechter wijst erop dat de Haagse gemeenteraad in het bestemmingsplan "extra parkeerplaatsen niet geborgd" heeft, terwijl die wel nodig zijn op drukke dagen. De raad "moet hierover een nieuwe en beter onderbouwde beslissing nemen".

Bestemmingsplan

Het bestemmingsplan maakt het mogelijk dat Madurodam 0,6 hectare groter wordt. Bouwmogelijkheden op het park worden verruimd met 4000 naar 12.500 vierkante meter.

Voor de uitbreiding wordt een deel van de Scheveningse Bosjes gekapt, maar er wordt ter compensatie vlakbij nieuw aangeplant. De uitbreiding betreft overdekte paviljoens, waarmee het park - dat Nederland in het klein toont - minder afhankelijk wil worden van het weer. De uitbreidingsplannen bracht Madurodam al in 2017 naar buiten.

Door: ANP