Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Financiële armslag bouwbedrijven om eigen personeel op te leiden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km
Investeringen in de bouw moeten er de komende jaren voor gaan zorgen dat meer, en vooral betaalbare woningen gebouwd kunnen worden. Voor bouwbedrijven is dit goed nieuws; zij zullen het nog drukker krijgen. Het gevolg is evenwel dat zij extra personeel nodig zullen hebben om te kunnen voldoen aan de vraag vanuit de markt. Hoe kunnen bouwbedrijven de financiële armslag creëren om te investeren in nieuw personeel?

Eigen bouwpersoneel opleiden

Timmermannen, elektriciens, metselaars, oppermannen: de vraag naar personeel in de bouw zwelt aan. Elk bouwbedrijf is op zoek naar expertise en de juiste match. Die wordt echter niet altijd gevonden, waardoor bedrijven langere tijd zonder het gewenste personeel komen te zitten. Om het gat tussen werkgever en potentiële werknemer te verkleinen, zijn daarom diverse regelingen in het leven geroepen. Eén daarvan is het leerwerktraject; een traject waarbij nieuwe werknemers (vrijwel) direct kunnen instromen op de werkvloer, terwijl ze daarnaast tijd en ruimte krijgen om bij te leren.

Een voorbeeld: jouw potentiële kandidaat heeft geleerd voor elektricien, maar beschikt nog niet over de expertise waar je naar zoekt. Je hebt echter wel op korte termijn een nieuwe vakkracht nodig om aan de vraag te voldoen. Door de kandidaat binnen het leerwerktraject mee te laten draaien, beschik je direct over de gewenste vakkracht, en kunt deze naar eigen inzicht opleiden. Een extra voordeel: de kandidaat zal gedurende het leerwerktraject een stevige band opbouwen met jouw bedrijf, waarmee de kans groot is dat men na afloop van het traject op dezelfde plek blijft werken.

Subsidie voor de opleiding

Het opleiden van personeel vraagt ook iets van je bestaande personeel. Zij zijn degene die zorgt voor de begeleiding op de werkplek. Dat kost tijd en kan ervoor zorgen dat de arbeidsproductiviteit minder hoog is dan normaal. Die afname van de arbeidsproductiviteit, tijd is geld, kan worden gecompenseerd dankzij de loonkostensubsidie. De tijd en het geld dat bouwbedrijven investeren in nieuw personeel is zodoende gedekt. Hoe werkt dat?

Geef je talenten een kans binnen de organisatie? Dan komt een WSP-adviseur langs op de werkplek. Deze bekijkt samen met jou de slimme personeelsoplossingen waarvoor je hebt gekozen, en maakt een gerichte inschatting van de tijd en kosten die je investeert in nieuw talent. Op basis van de bevindingen wordt vervolgens de loonkostensubsidie bepaald, waarmee de kosten voor het bedrijf lager uit komen te vallen. Gunstig, want zo beschik je als bedrijf over een talent voor de toekomst. Slimme personeelsoplossingen mogelijk gemaakt dankzij een slimme subsidie.

Opleiden als reactie op schaarste

Heb je als bouwbedrijf te maken met schaarste in je zoektocht naar vakkrachten? Dan is opleiden the way to go. Potentiële kandidaten kunnen volledig naar wens van het bedrijf worden opgeleid en intern worden aangestuurd. Om dit aantrekkelijk te maken voor bedrijven, bestaan diverse financiële regelingen. Dit moet in de komende jaren gaan zorgen voor een grotere toestroom van personeel richting de bouwsector.

18 maart '24 (11:50)

'Laat woningbouw dit en volgend jaar niet verder stil komen te staan'

De woningbouw moet dit jaar en volgend jaar niet nog verder stil komen te staan. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland in een brief aan de Tweede Kamer in aanloop naar een debat over het grote woningtekort. De overheid moet nadrukkelijker de regie nemen, vinden de ondernemersorganisaties.

18 maart '24 (10:35)

Dura Vermeer ziet "voldoende kansen" ondanks krimp bouwsector in 2024

Bouwconcern Dura Vermeer voorziet dit jaar "voldoende kansen", hoewel de bouwsector naar verwachting in 2024 voor het eerst in geruime tijd zal krimpen. Mede dankzij de grote hoeveelheid opdrachten die nog moeten worden uitgevoerd ziet de bouwer het jaar met vertrouwen tegemoet, meldt de onderneming in het jaarverslag over 2023.

08 maart '24 (10:32)

Provincie Zuid-Holland remt woningbouw af, terwijl er snel nieuwe huizen moeten komen

De provincie Zuid-Holland remt de woningbouw af, terwijl er juist snel nieuwe huizen gebouwd moeten worden. Die conclusie trekt demissionair minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) in een brief aan de provincie.

19 februari '24 ( 9:17)

Hypotheekrente weer hoger, ook deze week renteverhoging

AMSTERDAM (ANP) - Veel geldverstrekkers hebben de hypotheekrente weer verhoogd en ook deze week komen er renteverhogingen aan, ziet De Hypotheekshop. Voor het eerst sinds eind oktober hebben banken en andere hypotheekaanbieders afgelopen week de rente vaker verhoogd dan verlaagd.

15 februari '24 ( 8:35)

Energierekening voor woningen gedaald

De energierekening zakt dit jaar aanzienlijk dankzij de gedaalde prijzen voor gas en elektriciteit. Het gaat bij een gemiddeld huishouden om een besparing van 323 euro per jaar, voorspelt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Daarbij gaat het statistiekbureau uit van de energieprijzen van januari 2024.

15 februari '24 ( 8:30)

Nieuwbouwwoning vergunningen dit jaar laagst sinds 2016

Nederlandse gemeenten hebben vorig jaar het laagste aantal vergunningen voor nieuwbouwwoningen afgegeven sinds 2016. Voor koopwoningen is het aantal vergunningen zelfs met bijna een kwart gezakt tot het laagste aantal in tien jaar, terwijl Nederland nog steeds kampt met een groot huizentekort.

15 februari '24 ( 8:05)

'Formatieproces zorgt voor grotere onzekerheid bouwsector'

Het proces rond de vorming van een nieuwe Nederlandse regering zorgt voor grotere onzekerheid voor de bouw- en vastgoedsector, vooral als het gaat om de ambitie om meer woningen te bouwen en de wetgeving rond stikstof. Daarvoor waarschuwt bouwconcern BAM bij de presentatie van zijn jaarcijfers.

14 februari '24 (11:50)

Autoriteit woningcorporaties: 'Bouwdoelen op dit moment niet haalbaar'

De bouwdoelen van woningcorporaties zijn op dit moment niet haalbaar. Dat meldt de Autoriteit woningcorporaties (Aw), onderdeel van de Inspectie Leefomgeving en Transport, woensdag bij de publicatie van een jaarlijks rapport over de sector. Corporaties moeten tot 2030 een kwart miljoen sociale huurwoningen bouwen, maar zeggen te weinig geld te hebben voor een te grote opgave.

12 februari '24 ( 9:00)

Doorstroom bij woningbouw moet bevorderd worden, stelt bouwbranche

Gemeenten moeten niet alleen de nadruk leggen op het bouwen van betaalbare woningen om zo de woningnood in Nederland het hoofd te bieden. Door woningen in een iets duurder segment te bouwen, komt namelijk de doorstroom op gang. "Uiteindelijk zijn starters daar het meest mee geholpen", stelde voorzitter van Bouwend Nederland Arno Visser zondag in het televisieprogramma WNL op Zondag.

31 januari '24 ( 8:32)

Verkoopgolf onder woningbeleggers is volgens De Jonge geen sprake van

Er is geen sprake van een zogeheten verkoopgolf onder woningbeleggers door de aangepaste huurregels, meldt woonminister Hugo de Jonge dinsdag in schriftelijke antwoorden op Kamervragen. In de brief baseert de minister zich op cijfers van het Kadaster over de woningverkoop van vorig jaar. Daaruit blijkt dat het totaal aan verkopen van beleggers in 2023 (33.409) is gedaald ten opzichte van het jaar ervoor (43.652).