Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bodemonderzoeker Fugro groeit met werk voor offshore windparken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bodemonderzoeker Fugro heeft in het vierde kwartaal flink meer omzet behaald, onder meer geholpen door meer werkzaamheden voor offshore windmolenparken. Maar ook met bodemonderzoek voor infrastructuur- en waterprojecten werd meer omzet geboekt door Fugro, dat spreekt van een sterk kwartaal met groei in alle regio's.

De inkomsten gingen afgelopen periode met bijna een kwart omhoog naar meer dan 410 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij werd een brutowinst behaald van 17,4 miljoen euro. Over heel 2021 steeg de omzet met 6 procent naar bijna 1,5 miljard euro en bedroeg de brutowinst 63 miljoen euro.

Volgens Fugro is wind, infra en water nu goed voor 61 procent van de totale omzet. Het bedrijf doet ook werk voor de olie- en gassector. De orderontvangst voor de komende twaalf maanden nam met bijna 12 procent toe naar meer dan 1 miljard euro. De onderneming zei voor dit jaar verdere groei van de omzet en winstmarge te verwachten.

Offshore windparken

Fugro is bijvoorbeeld bezig met werk voor offshore windparken in Denemarken, aan de oostkust van de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast doet de onderneming uit Leidschendam ook werk in Hongkong voor een innovatie- en technologiepark.

Maar ook op het gebied van klimaatverandering is Fugro actief, bijvoorbeeld als het gaat om dijkversterking. Tegelijkertijd ziet het bedrijf de vraag in de olie- en gassector aantrekken, aldus topman Mark Heine in een toelichting op de cijfers. Door de hoge energieprijzen zijn oliebedrijven meer investeringen aan het doen in projecten.

Wel heeft Fugro nog steeds last van de beperkende maatregelen tegen de coronapandemie, bijvoorbeeld omdat bemanningen lastiger aan boord van schepen kunnen komen door reisbeperkingen en quarantainemaatregelen. Volgens Heine geldt dit nog vooral voor Azië en het Midden-Oosten. In de VS en Europa gaan de zaken rond corona inmiddels wat makkelijker, zegt de topman. De meeste projecten van Fugro gaan dan ook gewoon door.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.