Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bodemonderzoeker Fugro groeit met werk voor offshore windparken

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Bodemonderzoeker Fugro heeft in het vierde kwartaal flink meer omzet behaald, onder meer geholpen door meer werkzaamheden voor offshore windmolenparken. Maar ook met bodemonderzoek voor infrastructuur- en waterprojecten werd meer omzet geboekt door Fugro, dat spreekt van een sterk kwartaal met groei in alle regio's.

De inkomsten gingen afgelopen periode met bijna een kwart omhoog naar meer dan 410 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Daarbij werd een brutowinst behaald van 17,4 miljoen euro. Over heel 2021 steeg de omzet met 6 procent naar bijna 1,5 miljard euro en bedroeg de brutowinst 63 miljoen euro.

Volgens Fugro is wind, infra en water nu goed voor 61 procent van de totale omzet. Het bedrijf doet ook werk voor de olie- en gassector. De orderontvangst voor de komende twaalf maanden nam met bijna 12 procent toe naar meer dan 1 miljard euro. De onderneming zei voor dit jaar verdere groei van de omzet en winstmarge te verwachten.

Offshore windparken

Fugro is bijvoorbeeld bezig met werk voor offshore windparken in Denemarken, aan de oostkust van de Verenigde Staten en in het Verenigd Koninkrijk. Daarnaast doet de onderneming uit Leidschendam ook werk in Hongkong voor een innovatie- en technologiepark.

Maar ook op het gebied van klimaatverandering is Fugro actief, bijvoorbeeld als het gaat om dijkversterking. Tegelijkertijd ziet het bedrijf de vraag in de olie- en gassector aantrekken, aldus topman Mark Heine in een toelichting op de cijfers. Door de hoge energieprijzen zijn oliebedrijven meer investeringen aan het doen in projecten.

Wel heeft Fugro nog steeds last van de beperkende maatregelen tegen de coronapandemie, bijvoorbeeld omdat bemanningen lastiger aan boord van schepen kunnen komen door reisbeperkingen en quarantainemaatregelen. Volgens Heine geldt dit nog vooral voor Azië en het Midden-Oosten. In de VS en Europa gaan de zaken rond corona inmiddels wat makkelijker, zegt de topman. De meeste projecten van Fugro gaan dan ook gewoon door.

Door: ANP

20 juni '25 ( 9:12)

150 loslopende varkens na gekantelde vrachtwagen in De Rips

In het Brabantse dorp De Rips lopen vrijdagochtend zo'n 150 varkens los rond. Ze komen uit een vrachtwagen die kantelde, meldt de veiligheidsregio.

20 juni '25 ( 8:38)

ANWB rekent op extra drukte bij Wegenwacht door hitte

De ANWB verwacht dat het de komende dagen veel drukker wordt bij de Wegenwacht door het warme weer. Hoge temperaturen zorgen volgens de ANWB vaak voor technische problemen aan auto's, zoals startproblemen en problemen met de accu. De ANWB zet extra mensen in.

19 juni '25 ( 8:20)

Rookontwikkeling Middenbeemster verplaatst zich naar A7 en omliggende woonwijken

De rook van de grote brand die sinds de nacht woedt in een bedrijfspand aan de Insulindeweg in het Noord-Hollandse Middenbeemster trekt richting het dorp Neck en de A7, waarschuwt de veiligheidsregio. Omdat de rook over meerdere woonwijken trekt, is een tweede NL-Alert verstuurd.

18 juni '25 (16:22)

CNV legt voorstel NS aan leden voor, acties voorlopig gepauzeerd

CNV gaat het eindbod van de NS voor de nieuwe cao voor spoorpersoneel voorleggen aan de achterban. In de tussentijd worden de acties opgeschort, meldt de vakbond. "We hadden veel liever aan de onderhandelingstafel een resultaat bereikt, maar zover is het dus niet gekomen. Dat is teleurstellend", zegt CNV-onderhandelaar Henk Jongsma.

18 juni '25 (14:45)

Aantal tickets voor Festival op de Ring beperkt tot maximaal 253.000

Het aantal tickets voor het Festival op de Ring wordt aan een maximum van 253.000 gebonden. Aanvankelijk waren er 280.000 digitale tickets beschikbaar voor het festival komende zaterdag. Maar de driehoek van burgemeester, politie en OM vindt het gezien de verwachte drukte en de zomerse temperaturen beter om het aantal bezoekers terug te brengen.

30 april '25 ( 9:46)

Bussenfabrikant Ebusco staat opnieuw op het punt van faillissement

Bussenfabrikant Ebusco verkeert opnieuw in acute geldproblemen. Een toeleverancier heeft als gevolg van niet betaalde rekeningen een faillissementsaanvraag ingediend voor het bedrijf uit Deurne, waarvan de rechtszaak komende dinsdag is. Daardoor is Ebusco "afhankelijk van een aanzienlijke kapitaalinjectie op korte termijn", staat in een woensdag uitgegeven persbericht.

24 januari '25 (10:18)

Zo'n 100 viaducten en bruggen mogelijk onveilig door verzwakte constructie

Rond de honderd snelwegviaducten en -bruggen hebben mogelijk een verzwakte constructie, waardoor ze een risico vormen voor het verkeer. Dat komt naar voren uit onderzoek van Rijkswaterstaat, bevestigde een woordvoerder na berichtgeving vrijdag van De Telegraaf. Deze viaducten en bruggen hebben een zogeheten tand-nokconstructie, een bepaalde manier om betondelen met elkaar te verbinden. Door de inwerking van strooizout en een probleem met de stalen wapening in het beton zijn ze sneller verzwakt dan gepland.

23 januari '25 ( 9:19)

Nederlander Vigeveno treedt af als directeur Duurzame Energie bij Shell

Huibert Vigeveno, de directeur bij Shell op het gebied van onder meer duurzame energie, treedt af. De Nederlander neemt per 31 maart afscheid van het Britse olie- en gasconcern waar hij dan dertig jaar heeft gewerkt. Volgens Shell gaat hij andere carrièremogelijkheden najagen.

23 januari '25 ( 9:03)

Miljardair Bloomberg betaalt voor klimaatkosten Verenigde Naties na VS-exit Parijsakkoord

Voormalig burgemeester van New York Michael Bloomberg en andere donateurs hebben donderdag aangekondigd dat zij de financiële verplichtingen van de Verenigde Staten aan de klimaatorganisatie van de Verenigde Naties gaan dekken. Dat doen ze nadat president Donald Trump bekend heeft gemaakt dat de VS zich terugtrekken uit het Klimaatakkoord van Parijs.

18 december '24 ( 8:37)

Extreme verkeershinder rond Amsterdam verwacht door werkzaamheden

Om Amsterdam volgend jaar goed bereikbaar te houden, moeten er minstens 20 procent minder auto's rijden, meldden Rijkswaterstaat, de gemeente en provincie woensdag. Dat komt doordat in en rond de hoofdstad er volgend jaar meer grootschalige werkzaamheden dan ooit zijn. Ook zijn er grote evenementen die veel bezoekers zullen trekken.