Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Sif gaat zich meer bezighouden met ontmanteling van oude windmolens

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Nederlandse Sif gaat zich meer en meer bezighouden met de ontmanteling en vervanging van windmolens op zee, die aan het einde van hun technische en economische levensduur zijn. Topman Fred van Beers van de maker van funderingen voor offshore windmolens zei dat in een toelichting op de jaarcijfers.

Volgens Van Beers zal er steeds meer vraag zijn naar de ontmanteling van windmolens. Als voorbeeld noemde hij windpark Yttre Stengrund dat begin deze eeuw werd opgeleverd en als eerste windmolenproject in zee buiten bedrijf is gesteld.

Dat Sif zich meer bezig wil gaan houden met de ontmanteling van oude windmolens, zal niet ten koste gaan van de productie van nieuwe monopiles, enorme palen die in de zeebodem verankerd staan en waarop de volledige windmolen wordt geplaatst. Sif verwacht begin juli de definitieve investeringsbeslissing te nemen over de uitbreiding van zijn productielocaties.

Fossiele energie

Monopiles die Sif nu maakt voor windmolenpark Dogger Bank voor de Britse kust hebben een diameter van bijna 9 meter. Dat is volgens Sif bijna de maximale omvang die het bedrijf kan maken in zijn bestaande fabrieken. Na de uitbreiding wil Sif palen met een diameter van 11,5 en mogelijk 15 meter kunnen maken.

Verder wijst Van Beers op de rol van windmolens op zee bij het minder afhankelijk worden van fossiele energie. De oorlog in Oekraïne maakt volgens hem, los van de menselijke tragedie, goed duidelijk dat er "onevenwichtigheid" is in de toegang tot en eigendom van fossiele energie. "Dit kan een katalysator zijn voor de vraag naar nog meer hernieuwbare offshore windenergie", aldus Van Beers. Volgens de topman zou het een boel schelen als vergunningsprocessen voor windparken worden vereenvoudigd, om de groei aan te jagen. Wel erkent hij dat de grote vraag naar windmolens op korte termijn kan leiden tot een tekort aan grondstoffen zoals staal.

Omzet

Sif zette vorig jaar een omzet in de boeken van bijna 423 miljoen euro. Onder de streep bleef bijna 12 miljoen euro over. De coronacrisis heeft volgens het bedrijf nauwelijks invloed gehad op de productie van monopiles. Sif hoefde ook geen overheidssteun aan te vragen om door de crisis te komen.

Door: ANP

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.