Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Sif gaat zich meer bezighouden met ontmanteling van oude windmolens

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Het Nederlandse Sif gaat zich meer en meer bezighouden met de ontmanteling en vervanging van windmolens op zee, die aan het einde van hun technische en economische levensduur zijn. Topman Fred van Beers van de maker van funderingen voor offshore windmolens zei dat in een toelichting op de jaarcijfers.

Volgens Van Beers zal er steeds meer vraag zijn naar de ontmanteling van windmolens. Als voorbeeld noemde hij windpark Yttre Stengrund dat begin deze eeuw werd opgeleverd en als eerste windmolenproject in zee buiten bedrijf is gesteld.

Dat Sif zich meer bezig wil gaan houden met de ontmanteling van oude windmolens, zal niet ten koste gaan van de productie van nieuwe monopiles, enorme palen die in de zeebodem verankerd staan en waarop de volledige windmolen wordt geplaatst. Sif verwacht begin juli de definitieve investeringsbeslissing te nemen over de uitbreiding van zijn productielocaties.

Fossiele energie

Monopiles die Sif nu maakt voor windmolenpark Dogger Bank voor de Britse kust hebben een diameter van bijna 9 meter. Dat is volgens Sif bijna de maximale omvang die het bedrijf kan maken in zijn bestaande fabrieken. Na de uitbreiding wil Sif palen met een diameter van 11,5 en mogelijk 15 meter kunnen maken.

Verder wijst Van Beers op de rol van windmolens op zee bij het minder afhankelijk worden van fossiele energie. De oorlog in Oekraïne maakt volgens hem, los van de menselijke tragedie, goed duidelijk dat er "onevenwichtigheid" is in de toegang tot en eigendom van fossiele energie. "Dit kan een katalysator zijn voor de vraag naar nog meer hernieuwbare offshore windenergie", aldus Van Beers. Volgens de topman zou het een boel schelen als vergunningsprocessen voor windparken worden vereenvoudigd, om de groei aan te jagen. Wel erkent hij dat de grote vraag naar windmolens op korte termijn kan leiden tot een tekort aan grondstoffen zoals staal.

Omzet

Sif zette vorig jaar een omzet in de boeken van bijna 423 miljoen euro. Onder de streep bleef bijna 12 miljoen euro over. De coronacrisis heeft volgens het bedrijf nauwelijks invloed gehad op de productie van monopiles. Sif hoefde ook geen overheidssteun aan te vragen om door de crisis te komen.

Door: ANP

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.