Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Ballast Nedam alert op duurdere grondstoffen en tekort aan personeel

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Bouwer Ballast Nedam waarschuwt voor de impact van de oorlog in Oekraïne en het beloop van de coronapandemie, die de resultaten van de bouwer onder druk kunnen zetten. Daarbij speelt mee dat het bedrijf mogelijk moeite krijgt met het aannemen en behouden van personeel en grondstoffen en materialen steeds duurder worden. In een toelichting op de jaarcijfers over 2021 geeft het bedrijf evenwel aan dat dit jaar groei mogelijk is.

De bouwer sloot 2021 af met een omzet van ruim 1 miljard euro, waar dat een jaar eerder 948 miljoen euro was. Onder de streep bleef 42 miljoen euro over, tegen dik 31 miljoen euro in 2020. Verder zit de orderportefeuille van Ballast Nedam voor 1,7 miljard euro vol. Eind 2020 had het bedrijf nog voor 1,4 miljard euro aan werk op de plank liggen.

Bestuursvoorzitter Cenk Düzyol van Ballast Nedam toont zich tevreden met de resultaten, omdat deze volgens hem zijn behaald in lastige tijden. Wereldwijd zorgde de pandemie volgens Ballast Nedam voor onzekere tijden waarin de productie soms tot stilstand kwam en de prijsstijgingen hoog waren. Dit zorgt in de sector ook nog steeds voor grote druk op kosten en tijdige leveringen.

Investeringen

Het bedrijf voelt zich voor de komende tijd gesteund door de doelstellingen van het kabinet om structureel te investeren in infrastructuur en woningbouw. Verder heeft Ballast Nedam ook weer klussen aangenomen in de windenergiesector. Het gaat om Windplanblauw in het IJsselmeer en project Windpark Maasvlakte 2. De komende tijd wil het bedrijf meer windprojecten in binnen- en buitenland binnenslepen.

Verder ziet Ballast Nedam ook heil in internationale projecten in Afrika, het Caribisch gebied, Azië en Europa. Verder dragen overnames mogelijk bij aan de verdere groei van het bedrijf en kan Ballast Nedam ervoor kiezen om te investeren in vastgoedontwikkeling. Daarnaast zet de bouwer stappen met het verduurzamen van de activiteiten. Tegen 2030 wil het bedrijf volledig CO2-neutraal zijn.

Ballast Nedam maakt verder bekend dat het nog altijd met Schiphol in gesprek is over een regeling vanwege het tussentijds beëindigen van het contract voor de bouw van de A-Pier. De luchthavenexploitant besloot tijdens de bouw ervan te breken met bouwers Ballast Nedam en TAV. De bouw van de pier, die in 2019 al opgeleverd had moeten worden, ging gepaard met hogere kosten en duurde ook langer dan gepland.

Door: ANP

27 juni '25 ( 9:30)

Alle Rijkswegen weer vrijgegeven na NAVO-top

De N44 is vrijgegeven en daarmee zijn alle rijkswegen die afgesloten waren in verband met de NAVO-top weer open voor verkeer. Dat meldt Rijkswaterstaat donderdagavond.

26 juni '25 (10:27)

Treinverkeer rond Schiphol hersteld

De problemen op het spoor bij Schiphol zijn verholpen, zo is te zien op de website van de NS. De treinen die langs de luchthaven komen lijken weer volgens dienstregeling te rijden.

26 juni '25 ( 8:46)

Wegen grotendeels weer open na NAVO-top

Vrijwel alle wegen, snelwegen, op- en afritten, viaducten en tunnels die waren afgesloten in verband met de NAVO-top, zijn weer open. Dit meldt Rijkswaterstaat donderdagochtend. De N44 is nog wel afgesloten, evenals een aantal lokale wegen.

26 juni '25 ( 8:30)

Afbouw NAVO-top in volle gang, enkele wegen gaan later open

De S200-route in Den Haag die is afgesloten door de NAVO-top gaat vrijdag aan het einde van de middag weer open, meldt de gemeente. Dat is later dan verwacht, want aanvankelijk zouden de wegen vrijdagochtend om 06.00 uur weer vrijgegeven worden. Mogelijk gaat de rijbaan de stad in, richting Scheveningen, in de loop van de ochtend al wel open.

25 juni '25 (15:37)

Storing bij Schiphol houdt aan tot in de avond, probleem Gouda verholpen

De treinproblemen door een seinstoring bij Schiphol zijn woensdagmiddag nog niet opgelost en ProRail heeft ook de oorzaak nog niet achterhaald. In een nieuwe prognose verwacht de spoorbeheerder tot ongeveer 18.45 uur nodig te hebben. De kapotte bovenleiding bij Gouda is gerepareerd, waardoor er woensdagmiddag weer intercity's langs kunnen.

25 juni '25 (14:41)

Tientallen activisten weggevoerd na poging A12 te blokkeren

De politie heeft tientallen activisten van Extinction Rebellion aangehouden die rond het middaguur de A12 in Den Haag probeerden te blokkeren. De demonstranten worden weggevoerd in bussen, zien ANP-verslaggevers. Een deel is naar het ADO-stadion gebracht.

25 juni '25 (12:40)

Treinstoring bij Schiphol duurt naar verwachting tot circa 13:45 uur

De verwachting is nu dat er nog tot ongeveer 13.45 uur een verstoring is in het treinverkeer rond Schiphol, in plaats van tot 11.45 uur, is te zien in de NS-reisplanner. Door een storing rijden er woensdag fors minder treinen tussen Amsterdam Zuid en Schiphol en dit heeft ook impact op trajecten rond de luchthaven. ProRail kan nog niet zeggen hoe lang de problemen gaan duren.

25 juni '25 ( 8:59)

Spoor Schiphol opnieuw in de problemen, nu seinstoring

Er zijn woensdagochtend opnieuw problemen op het spoor bij Schiphol. Tussen Amsterdam Zuid en Schiphol rijden fors minder treinen dan normaal door een seinstoring. Dit duurt naar verwachting tot ongeveer 09.15 uur. De storing heeft ook impact op trajecten rond de luchthaven.

25 juni '25 ( 8:55)

Wegen rond Den Haag blijven opnieuw rustig

Op de wegen in de regio Den Haag is het ook woensdag, op de tweede dag van de NAVO-top, rustig. Een woordvoerder van de ANWB meldt dat er rond 06.45 uur net als de afgelopen dagen geen noemenswaardige zaken zijn op de wegen in deze regio.

25 juni '25 ( 8:36)

Problemen op spoor bij Gouda duren tot in de ochtend

Het treinverkeer tussen Utrecht en Den Haag en tussen Utrecht en Rotterdam is nog zeker tot woensdagochtend 08.45 uur ontregeld. Door een kapotte bovenleiding tussen Gouda Goverwelle en Woerden rijden er veel minder treinen, meldt de NS. ProRail moet bij station Gouda Goverwelle de bovenleiding over een lengte van 200 meter vervangen.