Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Afsluitdijk en zeesluis Terneuzen open voor publiek bij Dag van de Bouw

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Afsluitdijk en zeesluis Terneuzen open voor publiek bij Dag van de Bouw
De Dag van de Bouw pakt voor de vijftiende editie uit met talloze projecten die opengesteld worden voor publiek, waar normaal alleen bouwvakkers rond mogen lopen. Onder meer de versterking van de Afsluitdijk, het grote energieproject Hollandse Kust Noord van netbeheerder TenneT en de nieuwe zeesluis in Terneuzen verwelkomen zaterdag het grote publiek.

De projecten zijn onderverdeeld in onder meer restauratie, renovatie, herbestemming, verbouw en nieuwbouw maar ook verduurzaming en onderhoud. De megabouwprojecten die meedoen zijn onder meer de versterking van de Afsluitdijk. Het ontwerp van Cornelis Lely bestaat dit jaar negentig jaar. Bezoekers kunnen zich aanmelden voor onder meer een bustour langs de diverse bouwplaatsen van opdrachtgever Rijkswaterstaat en bouwconsortium Levvel (BAM, Van Oord, Rebel en Invesis).

Ook tussen Hoorn en Amsterdam wordt gewerkt aan versterking van de Markermeerdijken. Daarbij leggen dijkexperts uit wat daarbij komt kijken. Ook bij het aanleggen van een stadsstrand.

Duurzame projecten

Een ander megaproject dat bezoekers eenmalig toelaat is de nieuwe zeesluis in Terneuzen. Door de bouw kunnen straks grotere zeeschepen doorvaren tot de haven van Gent door het Kanaal Gent-Terneuzen. Onder meer de sluishoofden, de sluiskolk, het bediengebouw en de sloop van de oude Middensluis worden opengesteld voor bezoekers. Die moeten zich vanwege beperkte ruimte wel van tevoren aanmelden.

Duurzame projecten zijn er ook. In het Gelderse Nunspeet wordt een compleet nieuw sportcentrum gebouwd. Dat gebeurt met volledig elektrische bouwmachines. Het gebouw zelf wordt klimaat- en energieneutraal en moet in 2023 opengaan. Er komt onder meer een nieuw zwembad, een wedstrijdbad en een speciaal bad waarvan de bodem versteld kan worden. Ook wordt een nieuwe sport- en turnhal gebouwd.

Fabrieken

Behalve talloze projecten waar appartementen gebouwd worden, kunnen bezoekers ook naar fabrieken die opengaan en oude kerken die tot woningen worden verbouwd, zoals in Breda. In Groningen kunnen bezoekers zien hoe het station op de schop gaat: er komt een ondergrondse voetgangerspassage, fietstunnel en fietsenstalling.

Ook voor onderhoud aan de infrastructuur is volop aandacht. In het Overijsselse Hasselt laat bouwconcern Schagen Groep zien hoe de asfalt- en betoncentrale aan de bouw- en infrastructuurprojecten meewerkt. Een ontdekkingstocht voert langs de renovatie van de Piet Heintunnel in Amsterdam. In Rotterdam is de nieuwe ringweg die wordt aangelegd te bezoeken.

Door: ANP

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.