Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Traject van UWV en Saxion laat professional omscholen voor bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Op dit moment heeft de arbeidsmarkt bij veel sectoren te maken met krapte, zo ook in de sector bouw en infra. UWV en Saxion sloegen de handen ineen en werkten samen aan een nieuw traject voor omscholing: ‘FastSwitch’. Uniek aan dit traject is dat de ‘switcher’ gedurende zes maanden zijn of haar uitkering behoudt en ook vrijgesteld wordt van de sollicitatieplicht. Dat meldt Saxion.

De samenwerking tussen het UWV en Saxion richt zich op de sector bouw en infra, want momenteel staan er in de vier arbeidsmarktregio’s Twente, Stedendriehoek, Noordwest Veluwe en Zwolle meer dan 100 vacatures open voor deze sector. De verwachting is dat de vraag naar mensen in de bouw en infra alleen nog maar zal stijgen gezien de bouwambities van het kabinet en de uitdagingen rondom de energietransitie. Om meer mensen aan te trekken, richt de sector zich samen met UWV en Saxion nu ook op bijvoorbeeld zij-instromers. Samen hopen zij de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te vergroten. Tijdens de pilot van FastSwitch was er ruime interesse vanuit geschikte kandidaten, een aantal van hen is uiteindelijk ook daadwerkelijk gekoppeld aan een nieuwe werkgever.

FastSwitch-traject

Door UWV en Saxion is besloten om het FastSwitch-traject, gericht op bouw en infra, in eerste instantie in te steken op drie functies: werkvoorbereider, BIM-modelleur en calculator gezien de grote behoefte aan deze professionals. Saxion zal voor het FastSwitch-traject het onderwijs en de coaching verzorgen; deze bestaat in totaal uit minimaal 6 tot maximaal 12 modulen en duurt in totaal maximaal 1 jaar. Voor elke behaalde module ontvangt de professional een hbo-certificaat. Het UWV draagt middels haar specifieke kennis bij aan het contact met de doelgroep. Doordat de professional kan starten met behoud van uitkering, kunnen potentiële werkgevers wat betreft loonkosten een soepele overgang maken naar een nieuwe, goed geschoolde medewerker.

Sector bouw en infra

Bij deze samenwerking hebben zich diverse werkgevers vanuit de sector bouw en infra in Oost-Nederland aangemeld, zoals de Van Gelder Groep, WAM & Van Duren, Reinbouw BV, NTP Hattem, Dura Vermeer, BAM, Trebbe, Siers en Ter Steege. Doorlopend is het nog mogelijk voor andere, nieuwe bedrijven uit de bouw en infra om zich aan te sluiten.

Door: Nationale Bouwgids

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.