Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Traject van UWV en Saxion laat professional omscholen voor bouwsector

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Op dit moment heeft de arbeidsmarkt bij veel sectoren te maken met krapte, zo ook in de sector bouw en infra. UWV en Saxion sloegen de handen ineen en werkten samen aan een nieuw traject voor omscholing: ‘FastSwitch’. Uniek aan dit traject is dat de ‘switcher’ gedurende zes maanden zijn of haar uitkering behoudt en ook vrijgesteld wordt van de sollicitatieplicht. Dat meldt Saxion.

De samenwerking tussen het UWV en Saxion richt zich op de sector bouw en infra, want momenteel staan er in de vier arbeidsmarktregio’s Twente, Stedendriehoek, Noordwest Veluwe en Zwolle meer dan 100 vacatures open voor deze sector. De verwachting is dat de vraag naar mensen in de bouw en infra alleen nog maar zal stijgen gezien de bouwambities van het kabinet en de uitdagingen rondom de energietransitie. Om meer mensen aan te trekken, richt de sector zich samen met UWV en Saxion nu ook op bijvoorbeeld zij-instromers. Samen hopen zij de flexibiliteit op de arbeidsmarkt te vergroten. Tijdens de pilot van FastSwitch was er ruime interesse vanuit geschikte kandidaten, een aantal van hen is uiteindelijk ook daadwerkelijk gekoppeld aan een nieuwe werkgever.

FastSwitch-traject

Door UWV en Saxion is besloten om het FastSwitch-traject, gericht op bouw en infra, in eerste instantie in te steken op drie functies: werkvoorbereider, BIM-modelleur en calculator gezien de grote behoefte aan deze professionals. Saxion zal voor het FastSwitch-traject het onderwijs en de coaching verzorgen; deze bestaat in totaal uit minimaal 6 tot maximaal 12 modulen en duurt in totaal maximaal 1 jaar. Voor elke behaalde module ontvangt de professional een hbo-certificaat. Het UWV draagt middels haar specifieke kennis bij aan het contact met de doelgroep. Doordat de professional kan starten met behoud van uitkering, kunnen potentiële werkgevers wat betreft loonkosten een soepele overgang maken naar een nieuwe, goed geschoolde medewerker.

Sector bouw en infra

Bij deze samenwerking hebben zich diverse werkgevers vanuit de sector bouw en infra in Oost-Nederland aangemeld, zoals de Van Gelder Groep, WAM & Van Duren, Reinbouw BV, NTP Hattem, Dura Vermeer, BAM, Trebbe, Siers en Ter Steege. Doorlopend is het nog mogelijk voor andere, nieuwe bedrijven uit de bouw en infra om zich aan te sluiten.

Door: Nationale Bouwgids

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.