Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Oosterhout geeft omgevingsvergunning af voor bouw zonnepark A59

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Oosterhout geeft omgevingsvergunning af voor bouw zonnepark A59
Het college van burgemeester en wethouders heeft besloten de herroepelijke omgevingsvergunning af te geven voor de bouw van het zonnepark van 37 hectare langs de A59. Dit meldt de gemeente Oosterhout. 

Wethouder Guus Beenhakker licht het besluit toe: “Met dit besluit van het college is een belangrijke stap gezet op weg naar de duurzame toekomst van Oosterhout. Om de klimaatverandering tegen te gaan moeten we overstappen van fossiele brandstoffen naar schone energie. We willen immers deze planeet en Oosterhout leefbaar houden voor jongere generaties. Met dit zonnepark dragen we hier aan bij. Er is daarbij voldoende oog voor biodiversiteit en de recreatieve waarde van de Oranjepolder door de aanleg van meer natuur rondom en bij de zonnepanelen. Bovendien draagt projectontwikkelaar Eneco bij aan een duurzaamheidsfonds voor de Oosterhoutse samenleving en gaat mogelijkheden in beeld brengen voor inwoners om te participeren in het zonnepark.”

Regionale Energie Strategie (RES)

Binnen de RES regio West-Brabant is er gekozen voor de combinatie van energie-opwek en infrastructuur. Wethouder Beenhakker is hier blij mee: “Dit zonnepark langs de snelweg A59 geeft zo min mogelijk overlast voor bewoners en zorgt er na 2024 mede voor dat we aan de groeiende vraag naar schone CO2-vrije energie kunnen voldoen.”

Planning bouw zonnepark

Als het besluit door de Raad van State niet wordt herroepen, dan wordt de vergunning voor het zonnepark onherroepelijk verleend. De verwachting is dat dat eind 2022 duidelijk wordt. In 2023 start projectontwikkelaar Eneco met de voorbereiding van het project. De verwachting is dat in 2024 Eneco kan starten met de bouw van het zonnepark.

Energieneutraal

De gemeente Oosterhout wil samen met haar inwoners en ondernemers een start maken met de energietransitie. Het zonnepark langs de A59 kan bijdragen aan een continue duurzame lokale stroomvoorziening, naast zon op bedrijfsdaken en woningen. De ambitie is om in 2030 de CO2-uitstoot met 49 procent terug te brengen. In 2050 moet de gemeente energieneutraal zijn.

Door: Nationale Bouwgids

01 juni '23 ( 8:08)

Reparatie Autobrug Holwert leidt nog niet tot goed functioneren

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan ondanks een reparatie nog niet op de normale manier worden gebruikt. In de nacht van woensdag op donderdag is getest of de brug weer veilig werkte, maar volgens Rijkswaterstaat is daarbij gebleken dat de veiligheidssensoren van de autobrug nog niet betrouwbaar genoeg zijn afgesteld. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom ook donderdag nog staan.

31 mei '23 (12:22)

Donderdag autobrug Holwert hopelijk weer in gebruik

Rijkswaterstaat hoopt dat de autobrug in de haven van het Friese Holwert donderdagochtend vroeg weer op de normale wijze kan worden gebruikt. De reparatie van de brug is inmiddels afgerond, maar er moet nog wel worden gecheckt of alles goed en veilig werkt, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

30 mei '23 (17:53)

Eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet goed voorbereid op mogelijke rampen

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

29 mei '23 (13:53)

Groene energie nieuw focuspunt van grootste olieconcern India

Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

19 mei '23 (20:23)

Noord-Brabant moet bouw van het slot halen volgens werkgevers

Haal Brabant van het slot. Deze dringende oproep doet werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland vrijdag in een brief aan de Brabantse formateur Pieter Verhoeve. De bouwstop werkt volgens de werkgevers averechts. Door nieuwbouw toe te staan, zorg je juist voor verduurzaming, aldus de werkgeversorganisatie.

16 mei '23 ( 8:09)

KLM wil snellere verbouwing op Schiphol

Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen met drukte te voorkomen. Dat zegt Maarten Stienen, operationeel directeur van KLM, in een interview met Het Parool.

08 mei '23 ( 9:01)

Vliegveld Limburg acht weken dicht door baanrenovatie

Maastricht Aachen Airport (MAA) is vanaf maandag acht weken lang gesloten. In die tijd wordt de start- en landingsbaan gerenoveerd. Dat is nodig vanwege slijtage van het asfalt. Daardoor kunnen kleine deeltjes loslaten en schade aan vliegtuigen veroorzaken.

03 mei '23 ( 9:00)

Door tekorten en strenge regelgeving Projecten ProRail onder druk

De uitvoering van een kwart van alle spoorprojecten kan op termijn vertraging oplopen als gevolg van onder meer personeel- en materiaaltekorten. Dat zegt ProRail-topman John Voppen bij de presentatie van het jaarverslag over 2022. Hij spreekt van een "spagaat", omdat ProRail desondanks steeds meer werk moet verzetten om Nederland na 2030 per spoor bereikbaar te houden.

19 april '23 ( 8:43)

Vanwege onderhoud Prins Clausplein twee weekenden dicht

Rijkswaterstaat voert eind april twee weekenden op rij groot onderhoud uit aan het Prins Clausplein. In die weekenden kunnen weggebruikers op de A12 vanuit Utrecht niet naar de A4 richting Rotterdam rijden.

05 april '23 ( 9:28)

Kapot wegdek onderzoek van Friese tunnel duurt veel langer

Het onderzoek naar de oorzaak van het omhoogkomende wegdek in de Friese Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek gaat veel langer duren dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Het onderzoek kan tot in het najaar duren, aldus de dienst. Een herstelplan voor de schade hoopt de dienst in de zomer klaar te hebben. Gedacht werd dat dit plan in maart al klaar zou zijn.