Proef met groene sedumdaken op R-netbushokjes in drie gemeenten

Op de R-netbushokjes in de gemeenten Molenlanden, Papendrecht en Sliedrecht zijn groene sedumdaken aangebracht. Een proef om te bekijken of deze daken in de toekomst standaard kunnen worden toegepast bij de bouw van nieuwe R-netbushokjes. Dat meldt Provincie Zuid-Holland.

Doel van het plaatsen van de groene sedumdaken is verdere verduurzaming van het openbaar vervoer, een fijnere leefomgeving en een impuls voor de lokale natuur. Onderzocht wordt hoe hierbij natuurinclusief gewerkt kan worden.

Veel voordelen

Groene sedumdaken worden gevuld met vetplanten. Deze kunnen goed tegen wisselende weersomstandigheden en hebben weinig onderhoud nodig. Ook zijn ze licht van gewicht, wat ideaal is voor een dak. Een groen dak vangt water op, biedt insecten (zoals bijen en vlinders) voedsel en werkt verkoelend in de zomer.

Eerste groene dak geplaatst

In juni 2022 is het eerste groene dak geplaatst bij de halte Jan van Nassauplein in Nieuw-Lekkerland. De haltes Markt van Matena en Viaduct N3 Oost in Papendrecht volgen deze maand. In Sliedrecht is de halte Willem Dreespark van een groen dak voorzien, de halte Grienden volgt in september.

Door: Nationale Bouwgids / Richard Heeres