Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veiliger en sneller fietsen door slimme lussen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km
Veiliger en sneller fietsen door slimme lussen
Twaalf kruispunten in Zuid-Holland krijgen binnenkort slimme detectielussen in het fietspad. De provincie zet deze lussen in op drukke kruispunten om de veiligheid van fietsers te verbeteren en om ervoor te zorgen dat ze lekker kunnen doorfietsen. Door de veiligheid en doorstroom van fietsers te verbeteren, wil de provincie het gebruik van de fiets stimuleren. Dit meldt de provincie Zuid-Holland. 

Een detectielus in het asfalt is een maatregel die ervoor zorgt dat een verkeerslicht de fietser ‘opmerkt’. De nieuwe, slimme detectielus is richtingsgevoelig en ‘weet’ ruim van te voren dat een fietser het kruispunt nadert, waardoor het verkeerslicht sneller op groen springt. Of wat langer groen blijft, als er nog een volgende fietser nadert. De fietser hoeft zo niet of minder lang te wachten totdat hij het kruispunt kan oversteken. Door deze innovatie toe te passen wordt het veiliger op het kruispunt en kan de fietser fijn doortrappen, vrijwel zonder dat het andere verkeer hier hinder van ondervindt.

Detectielussen en andere innovatieve toepassingen

De slimme detectielussen worden in de zomer van 2022 gelegd. Er komen lussen bij fietsoversteekplaatsen op de N208 bij Lisse, de N444 bij Sassenheim, de N492 bij Rhoon, Poortugaal en Hoogvliet en de N206 in Zoeterwoude en Leiden. Waar de N206 de N447 kruist in Leiden, komt een thermische camera die fietsers in de fietstunnel detecteert en vanuit dat signaal de verkeerslichten tipt dat er een fietser in aantocht is. Bij de fietsoversteekplaats op de N213 bij Naaldwijk komen niet alleen detectielussen, ook worden de fietsverkeerslichten voorzien van een wachttijdvoorspeller. Als fietsers dan toch moeten wachten, weten ze precies hoe lang en kiezen ze er minder snel voor om toch door rood te rijden.

Meer ruimte voor de fietsers

Soms zullen fietsers toch moeten wachten. Bij 2 kruisingen wordt daarvoor meer ruimte gecreëerd. In Naaldwijk, bij de kruising met de Middelbroekweg, en in Hoogvliet, bij de kruising met de Koddeweg, wordt daarom nieuwe belijning aangebracht. Bij de laatste kruising wordt ook de fietsoversteek verbreed, door het naastgelegen voetpad te verplaatsen.

Door: Nationale Bouwgids

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.