Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Veiliger en sneller fietsen door slimme lussen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
Veiliger en sneller fietsen door slimme lussen
Twaalf kruispunten in Zuid-Holland krijgen binnenkort slimme detectielussen in het fietspad. De provincie zet deze lussen in op drukke kruispunten om de veiligheid van fietsers te verbeteren en om ervoor te zorgen dat ze lekker kunnen doorfietsen. Door de veiligheid en doorstroom van fietsers te verbeteren, wil de provincie het gebruik van de fiets stimuleren. Dit meldt de provincie Zuid-Holland. 

Een detectielus in het asfalt is een maatregel die ervoor zorgt dat een verkeerslicht de fietser ‘opmerkt’. De nieuwe, slimme detectielus is richtingsgevoelig en ‘weet’ ruim van te voren dat een fietser het kruispunt nadert, waardoor het verkeerslicht sneller op groen springt. Of wat langer groen blijft, als er nog een volgende fietser nadert. De fietser hoeft zo niet of minder lang te wachten totdat hij het kruispunt kan oversteken. Door deze innovatie toe te passen wordt het veiliger op het kruispunt en kan de fietser fijn doortrappen, vrijwel zonder dat het andere verkeer hier hinder van ondervindt.

Detectielussen en andere innovatieve toepassingen

De slimme detectielussen worden in de zomer van 2022 gelegd. Er komen lussen bij fietsoversteekplaatsen op de N208 bij Lisse, de N444 bij Sassenheim, de N492 bij Rhoon, Poortugaal en Hoogvliet en de N206 in Zoeterwoude en Leiden. Waar de N206 de N447 kruist in Leiden, komt een thermische camera die fietsers in de fietstunnel detecteert en vanuit dat signaal de verkeerslichten tipt dat er een fietser in aantocht is. Bij de fietsoversteekplaats op de N213 bij Naaldwijk komen niet alleen detectielussen, ook worden de fietsverkeerslichten voorzien van een wachttijdvoorspeller. Als fietsers dan toch moeten wachten, weten ze precies hoe lang en kiezen ze er minder snel voor om toch door rood te rijden.

Meer ruimte voor de fietsers

Soms zullen fietsers toch moeten wachten. Bij 2 kruisingen wordt daarvoor meer ruimte gecreëerd. In Naaldwijk, bij de kruising met de Middelbroekweg, en in Hoogvliet, bij de kruising met de Koddeweg, wordt daarom nieuwe belijning aangebracht. Bij de laatste kruising wordt ook de fietsoversteek verbreed, door het naastgelegen voetpad te verplaatsen.

Door: Nationale Bouwgids

30 mei '23 (17:53)

Eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet goed voorbereid op mogelijke rampen

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

29 mei '23 (13:53)

Groene energie nieuw focuspunt van grootste olieconcern India

Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

19 mei '23 (20:23)

Noord-Brabant moet bouw van het slot halen volgens werkgevers

Haal Brabant van het slot. Deze dringende oproep doet werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland vrijdag in een brief aan de Brabantse formateur Pieter Verhoeve. De bouwstop werkt volgens de werkgevers averechts. Door nieuwbouw toe te staan, zorg je juist voor verduurzaming, aldus de werkgeversorganisatie.

16 mei '23 ( 8:09)

KLM wil snellere verbouwing op Schiphol

Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen met drukte te voorkomen. Dat zegt Maarten Stienen, operationeel directeur van KLM, in een interview met Het Parool.

08 mei '23 ( 9:01)

Vliegveld Limburg acht weken dicht door baanrenovatie

Maastricht Aachen Airport (MAA) is vanaf maandag acht weken lang gesloten. In die tijd wordt de start- en landingsbaan gerenoveerd. Dat is nodig vanwege slijtage van het asfalt. Daardoor kunnen kleine deeltjes loslaten en schade aan vliegtuigen veroorzaken.

03 mei '23 ( 9:00)

Door tekorten en strenge regelgeving Projecten ProRail onder druk

De uitvoering van een kwart van alle spoorprojecten kan op termijn vertraging oplopen als gevolg van onder meer personeel- en materiaaltekorten. Dat zegt ProRail-topman John Voppen bij de presentatie van het jaarverslag over 2022. Hij spreekt van een "spagaat", omdat ProRail desondanks steeds meer werk moet verzetten om Nederland na 2030 per spoor bereikbaar te houden.

19 april '23 ( 8:43)

Vanwege onderhoud Prins Clausplein twee weekenden dicht

Rijkswaterstaat voert eind april twee weekenden op rij groot onderhoud uit aan het Prins Clausplein. In die weekenden kunnen weggebruikers op de A12 vanuit Utrecht niet naar de A4 richting Rotterdam rijden.

05 april '23 ( 9:28)

Kapot wegdek onderzoek van Friese tunnel duurt veel langer

Het onderzoek naar de oorzaak van het omhoogkomende wegdek in de Friese Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek gaat veel langer duren dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Het onderzoek kan tot in het najaar duren, aldus de dienst. Een herstelplan voor de schade hoopt de dienst in de zomer klaar te hebben. Gedacht werd dat dit plan in maart al klaar zou zijn. 

04 april '23 ( 8:42)

Bouwkraan geraakt door passagierstrein en goederentrein

Zowel een passagierstrein als een goederentrein hebben dinsdagochtend een bouwkraan op het spoor bij Voorschoten geraakt, daar gaat ProRail volgens een woordvoerder vooralsnog vanuit. Er waren werkzaamheden bezig, maar hoe het materieel precies op het spoor terecht is gekomen is nog niet bekend. De topman van ProRail John Voppen spreekt van een "zwarte dag voor het Nederlandse spoor".

28 maart '23 ( 9:05)

Zwanenbrugbaan Schiphol onderhoud loopt paar weken vertraging op

Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.