Normal_image003

Bouwplaatsen zijn gevaarlijke plaatsen. Met zware machines, tijdelijke constructies, werken op hoogte, vaak met gevaarlijke materialen, is de kans op ongevallen groot. Als je dus regelmatig op bouwplaatsen werkt of deze bezoekt, is het belangrijk dat je weet wat je moet dragen om jezelf te beschermen. Welke kleding en persoonlijke beschermingsmiddelen moet je ter plaatse dragen? In deze blog wordt precies beschreven hoe je je moet kleden om jezelf te beschermen tegen mogelijke risico's.

Lichaam

Warm en droog blijven op het werk is prioriteit nummer één, omdat ongemak de productiviteit verlaagt en de kans op een incident vergroot. Het dragen van thermische kleding zoals basis-, midden- en toplagen zal warmte vasthouden en het lichaam isoleren. Bij natte omstandigheden is een waterdichte regenjas aan te raden, maar zorg ervoor dat deze ademend is zodat je er makkelijk in kunt werken. T-shirts en poloshirts kunnen, afhankelijk van persoonlijke voorkeur of temperatuur, lange of korte mouwen hebben en draag je tijdens een regenbui dus onder je regenjas heren. Alle werknemers ter plaatse zijn verplicht een veiligheidsvest te dragen. Omdat er vaak veel machines en zware materialen in de buurt zijn, is het essentieel dat je zo goed mogelijk zichtbaar blijft om ongelukken te voorkomen.

Voeten

Met zoveel zware lasten die in beweging zijn, lopen je voeten en in het bijzonder je tenen bijna altijd gevaar op een werkplek. Laarzen met neuzen beschermen je voeten echter tegen zware voorwerpen of botsingen, waardoor ze beschermd zijn tegen verwondingen. Passende laarzen worden ook aanbevolen vanwege de onstabiele grond die vaak gepaard gaat met bouwplaatsen, wat betekent dat sterke zolen en enkelsteun noodzakelijk zijn. Waterdichte laarzen kunnen net als een regenjas dames ook het binnendringen van water en overmatige kou voorkomen en ongemak veroorzaken. Ook het dragen van de juiste sokken is belangrijk, zeker bij kouder weer. 

Handen

Een stevig paar handschoenen wordt aanbevolen en vereist voor veel klussen op bouwplaatsen en magazijnen. Handschoenen beschermen de handen tegen chemicaliën, snijwonden en brandwonden, maar bieden ook een uitstekende wrijvingsgreep bij het hanteren van metalen of andere arbeidsmiddelen. Er zijn veel verschillende soorten handschoenen beschikbaar, afhankelijk van de werkzaamheden die worden uitgevoerd. Hierbij kun je onder meer kiezen voor anti-vibratiehandschoenen, griphandschoenen, hittebestendige handschoenen, riggerhandschoenen en thermische handschoenen.

Benen

Hoewel korte broeken een goed idee kunnen zijn bij extreme hitte, worden ze over het algemeen niet aanbevolen op bouwplaatsen of in magazijnen, omdat ze de huid bloot en dus onbeschermd achterlaten. Een stevige, slijtvaste broek is meestal geschikter en werkgevers zouden ook moeten overwegen om kniebeschermers voor hun werknemers te kopen - om over de broek te dragen om de gewrichten nog meer te beschermen. Als een baan vereist dat werknemers 's nachts of bij weinig licht op wegwerkzaamheden zijn, is een signalisatiebroek een must. In combinatie met een signalisatiejack en een veiligheidshelm kunnen werknemers hun werk zo goed mogelijk voortzetten zonder gevaar te lopen dat passerende automobilisten hen over het hoofd zien. Voor werknemers die voortdurend buiten werken in alle weersomstandigheden, kan een waterdichte broek van goede kwaliteit cruciaal zijn voor hun comfort en productiviteit.