Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Pensioenfonds bouw: over de dekkingsgraad, pensioenverstrekker en pensioen 2023

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Werknemers die niet meer werken vanwege het bereiken van hun pensioengerechtigde leeftijd, krijgen een uitkering. Die uitkering, het pensioen, bouw je gedurende je werkzame leven op. Ook als je niet meer kunt werken vanwege arbeidsongeschiktheid, krijg je als bouwvakker een pensioen. Welk pensioenfonds heeft de bouw? En met hoeveel procent gaat het bouwpensioen in 2023 omhoog? 

Bouwvakkers, timmerlieden en andere professionals in de bouwsector bouwen een pensioen op bij bfpBOUW (Stichting Bedrijfstakkenpensioenfonds voor de Bouwnijverheid). Bij dit pensioenfonds zijn 800.000 gepensioneerden en werkenden aangesloten.

Pensioen bouw 2023

BpfBOUW verhoogt vanaf 2023 de pensioenuitkering. Gepensioneerden kunnen er dus een bedrag bij verwachten vanaf januari. Werkenden zullen dat natuurlijk niet direct merken, maar ze dragen wel pensioengeld af en zodra ze met pensioen gaan is ook hun uitkering hoger. Het pensioen voor de bouw gaat met 14,5 procent omhoog. Een van de grootste stijgingen ooit in de sector. De uitkering bij bpfBOUW steeg eerder dit jaar ook al met 2,5 procent.

Dekkingsgraad bpfBOUW

De reden dat het pensioenfonds voor de bouw de uitkering flink kan verhogen, is de hoge dekkingsgraad. Door de stijgende rente is deze weer gestegen. Eind juni 2022 stond de dekkingsgraad op 137 procent en de beleidsdekkingsgraad (het gemiddelde van de dekkingsgraden van de afgelopen 12 maanden) op 126 procent. De dekkingsgraad van eind juni is 4,1 procent hoger dan die van maart. Een  dekkingsgraad van 137 procent betekent dat elke euro die het pensioenfonds voor de bouw in kas heeft 1,37 euro waard is.

Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky
Bronnen: bpfBOUW, NOS

29 mei '23 (13:53)

Groene energie nieuw focuspunt van grootste olieconcern India

Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

19 mei '23 (20:23)

Noord-Brabant moet bouw van het slot halen volgens werkgevers

Haal Brabant van het slot. Deze dringende oproep doet werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland vrijdag in een brief aan de Brabantse formateur Pieter Verhoeve. De bouwstop werkt volgens de werkgevers averechts. Door nieuwbouw toe te staan, zorg je juist voor verduurzaming, aldus de werkgeversorganisatie.

16 mei '23 ( 8:09)

KLM wil snellere verbouwing op Schiphol

Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen met drukte te voorkomen. Dat zegt Maarten Stienen, operationeel directeur van KLM, in een interview met Het Parool.

08 mei '23 ( 9:01)

Vliegveld Limburg acht weken dicht door baanrenovatie

Maastricht Aachen Airport (MAA) is vanaf maandag acht weken lang gesloten. In die tijd wordt de start- en landingsbaan gerenoveerd. Dat is nodig vanwege slijtage van het asfalt. Daardoor kunnen kleine deeltjes loslaten en schade aan vliegtuigen veroorzaken.

03 mei '23 ( 9:00)

Door tekorten en strenge regelgeving Projecten ProRail onder druk

De uitvoering van een kwart van alle spoorprojecten kan op termijn vertraging oplopen als gevolg van onder meer personeel- en materiaaltekorten. Dat zegt ProRail-topman John Voppen bij de presentatie van het jaarverslag over 2022. Hij spreekt van een "spagaat", omdat ProRail desondanks steeds meer werk moet verzetten om Nederland na 2030 per spoor bereikbaar te houden.

19 april '23 ( 8:43)

Vanwege onderhoud Prins Clausplein twee weekenden dicht

Rijkswaterstaat voert eind april twee weekenden op rij groot onderhoud uit aan het Prins Clausplein. In die weekenden kunnen weggebruikers op de A12 vanuit Utrecht niet naar de A4 richting Rotterdam rijden.

05 april '23 ( 9:28)

Kapot wegdek onderzoek van Friese tunnel duurt veel langer

Het onderzoek naar de oorzaak van het omhoogkomende wegdek in de Friese Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek gaat veel langer duren dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Het onderzoek kan tot in het najaar duren, aldus de dienst. Een herstelplan voor de schade hoopt de dienst in de zomer klaar te hebben. Gedacht werd dat dit plan in maart al klaar zou zijn. 

04 april '23 ( 8:42)

Bouwkraan geraakt door passagierstrein en goederentrein

Zowel een passagierstrein als een goederentrein hebben dinsdagochtend een bouwkraan op het spoor bij Voorschoten geraakt, daar gaat ProRail volgens een woordvoerder vooralsnog vanuit. Er waren werkzaamheden bezig, maar hoe het materieel precies op het spoor terecht is gekomen is nog niet bekend. De topman van ProRail John Voppen spreekt van een "zwarte dag voor het Nederlandse spoor".

28 maart '23 ( 9:05)

Zwanenbrugbaan Schiphol onderhoud loopt paar weken vertraging op

Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.

22 maart '23 (11:29)

Elektrische vliegtuigen zonder piloot

Boeing gaat kleine elektrische vliegtuigen maken die zonder piloot kunnen vliegen, zei bestuurslid Marc Allen van de Amerikaanse vliegtuigbouwer dinsdag tijdens de Amsterdam Drone Week (ADW) in de RAI. Het gaat om toestellen die maximaal vier personen tussen verschillende steden kunnen vervoeren op korte afstanden van hooguit 145 kilometer. Boeing wil zo meer mensen laten vliegen.