Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Veel bouwbedrijven zijn overvallen door vroege inzet winterkou

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Veel bouwbedrijven zijn overvallen door vroege inzet winterkou
Veel bouwbedrijven zijn overvallen doordat de winter zo vroeg is ingezet dit jaar en nemen extra maatregelen om hun werknemers te beschermen. "De vrieskou komt als een verrassing, vooral omdat oktober en november enorme zachte maanden waren", zegt Erik Tierolf, manager arbeidsvoorwaarden bij Bouwend Nederland.

In sommige gevallen zitten bouwvakkers nu thuis omdat er niet gewerkt kan worden vanwege de kou. "We zien dat er langer pauze gehouden wordt, er zijn meer koffiemomenten en buitenwerkzaamheden worden afgewisseld met werkzaamheden binnen", zegt Tierolf. Daarbij krijgen werknemers volgens hem goede winterkleding, waardoor ze minder last hebben van de kou.

Op bouwplaatsen worden ook de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen waardoor mensen beschut kunnen werken. "Gebouwen zonder kozijnen worden bijvoorbeeld dichtgezet met plastic. Daken worden soms ijsvrij gemaakt, maar als er gevaar dreigt door bijvoorbeeld bevriezing of uitglijden dan wordt het werk stilgelegd", aldus de deskundige van Bouwend Nederland.

Graafwerkzaamheden

Graafwerkzaamheden zijn volgens hem momenteel het lastigst. "Op het moment dat het gevroren heeft en de grond is hard, dan kan je niet graven. Dat zijn werkzaamheden die direct stil komen te liggen."

Ook het werken met freesmachines om asfalt te verwijderen is door de vorst vrijwel onmogelijk. "Die machines worden gespoeld met water. Op het moment dat je onder het nulpunt komt kunnen die machines niet meer spoelen".

Gevoelstemperatuur nog gunstig

Een lichtpuntje is volgens Tierolf dat de gevoelstemperatuur nog wel gunstig is. "Er is een mooi zonnetje, maar als het begint te waaien, is de gevoelstemperatuur vele malen lager. Dan moeten er meer maatregelen genomen worden".

Door: ANP

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.

23 juni '23 (12:08)

Flinke daling olieprijzen deze week

De olieprijzen zijn deze week behoorlijk gedaald, mede door opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident dat de rente in de Verenigde Staten verder kan worden verhoogd om de hoge inflatie aan te pakken. Over de gehele week liggen de prijzen op koers voor een daling van meer dan 4 procent.

21 juni '23 ( 9:23)

LTO stapt op uit landbouwoverleg, supermarkten snappen reden niet

De supermarktbranche snapt weinig van de redenering van boerenorganisatie LTO om uit het landbouwoverleg te stappen. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak noemde als pijnpunt onder meer de oneerlijke concurrentie van goedkopere buitenlandse producten in winkels, maar volgens de supermarkten was op dat punt juist al goede overeenstemming.

21 juni '23 ( 9:08)

Brabants familiebedrijf Van Wanrooij overgenomen door Heijmans

Heijmans heeft overeenstemming bereikt met Van Wanrooij over de aankoop van het Brabantse familiebedrijf. Met de voorgenomen deal die een waarde heeft van bijna 300 miljoen euro, versterkt het bouwconcern zijn marktpositie in bouw- en vastgoedontwikkeling in Nederland.

21 juni '23 ( 8:23)

Rabobank teleurgesteld na mislukte gesprekken landbouwakkoord

De Rabobank is "teleurgesteld" dat de gesprekken over het landbouwakkoord zijn mislukt, zegt een woordvoerster. "Wij vinden het belangrijk dat de Nederlandse landbouw verder verduurzaamt en dat de boeren een goede boterham kunnen blijven verdienen. Daarom hoopten we op een breed gedragen akkoord om dat verdienmodel voor elkaar te krijgen. Dat is nu onduidelijk geworden", aldus de zegsvrouw.

19 juni '23 ( 8:23)

Binnenkort snellere productie verwacht van 737-toestellen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bereidt zich voor om de uitlevering van meer 737-toestellen mogelijk te maken. Dat kan weer nu het bedrijf stappen zet om toeleveringsproblemen aan te pakken, zegt de baas van Boeings commerciële tak Stan Deal.