Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Veel bouwbedrijven zijn overvallen door vroege inzet winterkou

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Veel bouwbedrijven zijn overvallen door vroege inzet winterkou
Veel bouwbedrijven zijn overvallen doordat de winter zo vroeg is ingezet dit jaar en nemen extra maatregelen om hun werknemers te beschermen. "De vrieskou komt als een verrassing, vooral omdat oktober en november enorme zachte maanden waren", zegt Erik Tierolf, manager arbeidsvoorwaarden bij Bouwend Nederland.

In sommige gevallen zitten bouwvakkers nu thuis omdat er niet gewerkt kan worden vanwege de kou. "We zien dat er langer pauze gehouden wordt, er zijn meer koffiemomenten en buitenwerkzaamheden worden afgewisseld met werkzaamheden binnen", zegt Tierolf. Daarbij krijgen werknemers volgens hem goede winterkleding, waardoor ze minder last hebben van de kou.

Op bouwplaatsen worden ook de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen waardoor mensen beschut kunnen werken. "Gebouwen zonder kozijnen worden bijvoorbeeld dichtgezet met plastic. Daken worden soms ijsvrij gemaakt, maar als er gevaar dreigt door bijvoorbeeld bevriezing of uitglijden dan wordt het werk stilgelegd", aldus de deskundige van Bouwend Nederland.

Graafwerkzaamheden

Graafwerkzaamheden zijn volgens hem momenteel het lastigst. "Op het moment dat het gevroren heeft en de grond is hard, dan kan je niet graven. Dat zijn werkzaamheden die direct stil komen te liggen."

Ook het werken met freesmachines om asfalt te verwijderen is door de vorst vrijwel onmogelijk. "Die machines worden gespoeld met water. Op het moment dat je onder het nulpunt komt kunnen die machines niet meer spoelen".

Gevoelstemperatuur nog gunstig

Een lichtpuntje is volgens Tierolf dat de gevoelstemperatuur nog wel gunstig is. "Er is een mooi zonnetje, maar als het begint te waaien, is de gevoelstemperatuur vele malen lager. Dan moeten er meer maatregelen genomen worden".

Door: ANP

30 mei '23 (17:53)

Eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet goed voorbereid op mogelijke rampen

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

29 mei '23 (13:53)

Groene energie nieuw focuspunt van grootste olieconcern India

Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

19 mei '23 (20:23)

Noord-Brabant moet bouw van het slot halen volgens werkgevers

Haal Brabant van het slot. Deze dringende oproep doet werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland vrijdag in een brief aan de Brabantse formateur Pieter Verhoeve. De bouwstop werkt volgens de werkgevers averechts. Door nieuwbouw toe te staan, zorg je juist voor verduurzaming, aldus de werkgeversorganisatie.

16 mei '23 ( 8:09)

KLM wil snellere verbouwing op Schiphol

Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen met drukte te voorkomen. Dat zegt Maarten Stienen, operationeel directeur van KLM, in een interview met Het Parool.

08 mei '23 ( 9:01)

Vliegveld Limburg acht weken dicht door baanrenovatie

Maastricht Aachen Airport (MAA) is vanaf maandag acht weken lang gesloten. In die tijd wordt de start- en landingsbaan gerenoveerd. Dat is nodig vanwege slijtage van het asfalt. Daardoor kunnen kleine deeltjes loslaten en schade aan vliegtuigen veroorzaken.

03 mei '23 ( 9:00)

Door tekorten en strenge regelgeving Projecten ProRail onder druk

De uitvoering van een kwart van alle spoorprojecten kan op termijn vertraging oplopen als gevolg van onder meer personeel- en materiaaltekorten. Dat zegt ProRail-topman John Voppen bij de presentatie van het jaarverslag over 2022. Hij spreekt van een "spagaat", omdat ProRail desondanks steeds meer werk moet verzetten om Nederland na 2030 per spoor bereikbaar te houden.

19 april '23 ( 8:43)

Vanwege onderhoud Prins Clausplein twee weekenden dicht

Rijkswaterstaat voert eind april twee weekenden op rij groot onderhoud uit aan het Prins Clausplein. In die weekenden kunnen weggebruikers op de A12 vanuit Utrecht niet naar de A4 richting Rotterdam rijden.

05 april '23 ( 9:28)

Kapot wegdek onderzoek van Friese tunnel duurt veel langer

Het onderzoek naar de oorzaak van het omhoogkomende wegdek in de Friese Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek gaat veel langer duren dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Het onderzoek kan tot in het najaar duren, aldus de dienst. Een herstelplan voor de schade hoopt de dienst in de zomer klaar te hebben. Gedacht werd dat dit plan in maart al klaar zou zijn. 

04 april '23 ( 8:42)

Bouwkraan geraakt door passagierstrein en goederentrein

Zowel een passagierstrein als een goederentrein hebben dinsdagochtend een bouwkraan op het spoor bij Voorschoten geraakt, daar gaat ProRail volgens een woordvoerder vooralsnog vanuit. Er waren werkzaamheden bezig, maar hoe het materieel precies op het spoor terecht is gekomen is nog niet bekend. De topman van ProRail John Voppen spreekt van een "zwarte dag voor het Nederlandse spoor".

28 maart '23 ( 9:05)

Zwanenbrugbaan Schiphol onderhoud loopt paar weken vertraging op

Het groot onderhoud aan de start- en landingsbaan Zwanenburgbaan op Schiphol duurt enkele weken langer vanwege het slechte weer in de afgelopen weken, meldt de luchthaven.