Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Provinciale primeurs op vakbeurs InfraTech 2023

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
Proef de provincie! Onder dat motto zijn op 17-20 januari de Nederlandse provincies vertegenwoordigd op de InfraTech met een bijzondere selectie van projecten voor weg- en waterbouw. De provincies laten niet alleen zien hoe wordt toegewerkt naar een bouwsector die in 2050 volledig circulair moet gaan draaien. De presentaties tonen ook een aantal opvallende primeurs. Dit meldt de provincie Utrecht. 

Voor deze nieuwste editie van de grootste vakbeurs in Nederland op het gebied van infrastructuur hebben alle provincies in Ahoy Rotterdam de krachten gebundeld. Met als resultaat de Provincieboulevard, een gezamenlijke stand waar dagelijks meerdere presentaties, pitches en lezingen worden gehouden.

100 procent Circulair bouwen, maar hoe?

Het Nederlandse circulaire economiebeleid is ambitieus: 50 procent reductie van de vraag naar primaire grondstoffen in 2030 en 100 procent circulair bouwen in 2050. Wat betekent dit in de praktijk? Deze vraag staat centraal op 18 januari, als Ester van der Voet (Hoogleraar Duurzaam Grondstoffengebruik, Universiteit Leiden) de mogelijkheden verkent van het fenomeen urban mining voor een 100 procent circulaire economie. Van der Voet start haar voordracht om 19.00 uur op de Provincieboulevard. Aansluitend vindt een paneldiscussie plaats met vertegenwoordigers van het Vakberaad Beheer & Bouw, Bouwend Nederland, gemeente Rotterdam, ministerie van I&W en Rijkswaterstaat.

Breed palet aan presentaties

De presentaties van de provincies op de InfraTech laten een breed palet zien aan projecten, waarbij regelmatig terugkomt hoe van aanbesteding tot beheer de infrastructuur zo duurzaam mogelijk wordt gerealiseerd. Zo toont Gelderland de elektrische asfaltcentrale die is ingezet bij het CO2 neutraal onderhoud aan de A348 en laat Noord-Brabant zien hoe bij de reconstructie van de N395 bijna 11.000 ton aan CO2-reductie is behaald. Duurzame voorbeelden van projecten voor bruggenbouw en brugbediening met veel aandacht voor alternatieve energieopwekking komen van de provincies Friesland en Noord-Holland.

Op de Provincieboulevard zijn ook interessante primeurs te zien. Overijssel laat een ontwerp zien van een nieuw werkschip dat volledig wordt aangedreven op waterstof. De provincie Groningen demonstreert hoe voor het eerst in Nederland met behulp van ultra-hogesterktebeton sluisdeuren worden vernieuwd. Innovatief is ook het project van Zeeland waarbij met behulp van sensoren voorspellingen kunnen worden gedaan over de conditie van de Zeelandbrug.

Door: Nationale Bouwgids

06 juni '23 (16:08)

Vloerenmaker krijgt geen vergoeding voor ingestorte parkeergarage Eindhoven

Bouwbedrijf BAM is niet aansprakelijk voor de geleden schade van een vloerenmaker na het instorten van een parkeergarage bij Eindhoven Airport. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed dinsdag uitspraak in het hoger beroep dat BubbleDeck had aangetekend. De vloerenmaker was in eerste aanleg door de rechter in het ongelijk gesteld in zijn claim dat BAM als hoofdaannemer verantwoordelijk zou zijn voor de instorting en daarmee voor de reputatieschade van BubbleDeck.

01 juni '23 (11:53)

Massa ontslagen bij autofabriek Nedcar zo meldt VDL

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

01 juni '23 ( 8:08)

Reparatie Autobrug Holwert leidt nog niet tot goed functioneren

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan ondanks een reparatie nog niet op de normale manier worden gebruikt. In de nacht van woensdag op donderdag is getest of de brug weer veilig werkte, maar volgens Rijkswaterstaat is daarbij gebleken dat de veiligheidssensoren van de autobrug nog niet betrouwbaar genoeg zijn afgesteld. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom ook donderdag nog staan.

31 mei '23 (12:22)

Donderdag autobrug Holwert hopelijk weer in gebruik

Rijkswaterstaat hoopt dat de autobrug in de haven van het Friese Holwert donderdagochtend vroeg weer op de normale wijze kan worden gebruikt. De reparatie van de brug is inmiddels afgerond, maar er moet nog wel worden gecheckt of alles goed en veilig werkt, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

30 mei '23 (17:53)

Eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet goed voorbereid op mogelijke rampen

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

29 mei '23 (13:53)

Groene energie nieuw focuspunt van grootste olieconcern India

Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

19 mei '23 (20:23)

Noord-Brabant moet bouw van het slot halen volgens werkgevers

Haal Brabant van het slot. Deze dringende oproep doet werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland vrijdag in een brief aan de Brabantse formateur Pieter Verhoeve. De bouwstop werkt volgens de werkgevers averechts. Door nieuwbouw toe te staan, zorg je juist voor verduurzaming, aldus de werkgeversorganisatie.

16 mei '23 ( 8:09)

KLM wil snellere verbouwing op Schiphol

Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen met drukte te voorkomen. Dat zegt Maarten Stienen, operationeel directeur van KLM, in een interview met Het Parool.

08 mei '23 ( 9:01)

Vliegveld Limburg acht weken dicht door baanrenovatie

Maastricht Aachen Airport (MAA) is vanaf maandag acht weken lang gesloten. In die tijd wordt de start- en landingsbaan gerenoveerd. Dat is nodig vanwege slijtage van het asfalt. Daardoor kunnen kleine deeltjes loslaten en schade aan vliegtuigen veroorzaken.

03 mei '23 ( 9:00)

Door tekorten en strenge regelgeving Projecten ProRail onder druk

De uitvoering van een kwart van alle spoorprojecten kan op termijn vertraging oplopen als gevolg van onder meer personeel- en materiaaltekorten. Dat zegt ProRail-topman John Voppen bij de presentatie van het jaarverslag over 2022. Hij spreekt van een "spagaat", omdat ProRail desondanks steeds meer werk moet verzetten om Nederland na 2030 per spoor bereikbaar te houden.