Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Provinciale primeurs op vakbeurs InfraTech 2023

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km
Proef de provincie! Onder dat motto zijn op 17-20 januari de Nederlandse provincies vertegenwoordigd op de InfraTech met een bijzondere selectie van projecten voor weg- en waterbouw. De provincies laten niet alleen zien hoe wordt toegewerkt naar een bouwsector die in 2050 volledig circulair moet gaan draaien. De presentaties tonen ook een aantal opvallende primeurs. Dit meldt de provincie Utrecht. 

Voor deze nieuwste editie van de grootste vakbeurs in Nederland op het gebied van infrastructuur hebben alle provincies in Ahoy Rotterdam de krachten gebundeld. Met als resultaat de Provincieboulevard, een gezamenlijke stand waar dagelijks meerdere presentaties, pitches en lezingen worden gehouden.

100 procent Circulair bouwen, maar hoe?

Het Nederlandse circulaire economiebeleid is ambitieus: 50 procent reductie van de vraag naar primaire grondstoffen in 2030 en 100 procent circulair bouwen in 2050. Wat betekent dit in de praktijk? Deze vraag staat centraal op 18 januari, als Ester van der Voet (Hoogleraar Duurzaam Grondstoffengebruik, Universiteit Leiden) de mogelijkheden verkent van het fenomeen urban mining voor een 100 procent circulaire economie. Van der Voet start haar voordracht om 19.00 uur op de Provincieboulevard. Aansluitend vindt een paneldiscussie plaats met vertegenwoordigers van het Vakberaad Beheer & Bouw, Bouwend Nederland, gemeente Rotterdam, ministerie van I&W en Rijkswaterstaat.

Breed palet aan presentaties

De presentaties van de provincies op de InfraTech laten een breed palet zien aan projecten, waarbij regelmatig terugkomt hoe van aanbesteding tot beheer de infrastructuur zo duurzaam mogelijk wordt gerealiseerd. Zo toont Gelderland de elektrische asfaltcentrale die is ingezet bij het CO2 neutraal onderhoud aan de A348 en laat Noord-Brabant zien hoe bij de reconstructie van de N395 bijna 11.000 ton aan CO2-reductie is behaald. Duurzame voorbeelden van projecten voor bruggenbouw en brugbediening met veel aandacht voor alternatieve energieopwekking komen van de provincies Friesland en Noord-Holland.

Op de Provincieboulevard zijn ook interessante primeurs te zien. Overijssel laat een ontwerp zien van een nieuw werkschip dat volledig wordt aangedreven op waterstof. De provincie Groningen demonstreert hoe voor het eerst in Nederland met behulp van ultra-hogesterktebeton sluisdeuren worden vernieuwd. Innovatief is ook het project van Zeeland waarbij met behulp van sensoren voorspellingen kunnen worden gedaan over de conditie van de Zeelandbrug.

Door: Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.