Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Toenemend risico op dijkdoorbraken door snelgroeiend aantal bevers

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
 Het snelgroeiende aantal bevers in Nederland veroorzaakt een toenemend risico op dijkdoorbraken. De bevers graven steeds meer holen en gangen in de waterkeringen. Herstel van beverschade kost veel tijd en geld en heeft bovendien niet veel zin. Zodra de dijkwerkers weer weg zijn, keert de bever terug om opnieuw te graven, aldus waterschap Rivierenland in een rapport over de veiligheid van de rivierdijken, dat aan de Inspectie voor de Leefomgeving en Transport (ILT) wordt gestuurd.

Waterschap Rivierenland beheert het overgrote deel van de dijken langs grote rivieren in Nederland, vanaf de Duitse grens tot in Zuid-Holland. Alle waterkeringen in Nederland zijn onlangs op veiligheid getoetst volgens de nieuwste normen die voorschrijven hoe hoog en sterk een dijk moet zijn. Het was al bekend dat Rivierenland, net als veel andere schappen, vele kilometers dijk moet gaan versterken om aan de nieuwe normen te voldoen.

"Ook als de dijken op de schop gaan is het risico goed beheersbaar", aldus het schap. "Dat is anders bij de bevers. De omvang en snelheid van graverijen stelt ons voor een uitdaging. We maken ons zorgen over het toenemende risico." De waterschappen hebben al eerder samen met onder andere spoorbeheerder ProRail, de Zoogdiervereniging en Rijkswaterstaat een Kenniscentrum Bever opgericht. Uit gegevens van het kenniscentrum blijkt dat veel antibevermaatregelen die schappen nemen alleen werken bij normale waterstanden. Zodra het waterpeil te laag of te hoog is, staan de maatregelen goed waterbeheer in de weg.

Europees beschermd

De bever is Europees beschermd en mag daarom niet zomaar aangepakt worden. In provincies als Limburg en Gelderland is de beveroverlast echter zo groot dat er dieren zijn afgeschoten. Rivierenland pleit voor landelijke maatregelen tegen de overlast om de waterveiligheid te kunnen garanderen.

De bever was verdwenen uit Nederland, maar is in de jaren tachtig van de vorige eeuw opnieuw uitgezet. Dat was een succes, want nu zijn er weer duizenden dieren. In 2021 veroorzaakte het dier voor ruim 2,2 miljoen schade aan waterwerken. Daarnaast hebben spoor- en wegbeheerders schade. Zelfs gemeenten moeten al maatregelen nemen tegen beverschade.

Door: ANP

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.

03 juli '23 (11:37)

Krimp groter dan verwacht industriesector eurozone

De bedrijvigheid in de industrie van de eurozone is afgelopen maand harder gekrompen dan aanvankelijk werd gedacht door een afzwakkende vraag. Dat komt mede doordat de Europese Centrale Bank (ECB) de rentetarieven in een rap tempo heeft verhoogd om de hoge inflatie te bestrijden. De hogere leenkosten zetten namelijk ook een rem op de economie en drukken de vraag naar goederen.

26 juni '23 (10:23)

Industrie kan schoon worden, maar moet flink verbouwen volgens onderzoek

Het verduurzamen van de Nederlandse industrie is in relatief korte tijd zeker mogelijk, maar dat zal dan wel een behoorlijk andere industrie moeten worden dan de huidige. Dat is de kern van een verkennend onderzoek dat bureau CE Delft heeft gedaan in opdracht van Natuur & Milieu. Minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens neemt het rapport maandag in ontvangst in Den Haag.

23 juni '23 (12:08)

Flinke daling olieprijzen deze week

De olieprijzen zijn deze week behoorlijk gedaald, mede door opmerkingen van de Amerikaanse centralebankpresident dat de rente in de Verenigde Staten verder kan worden verhoogd om de hoge inflatie aan te pakken. Over de gehele week liggen de prijzen op koers voor een daling van meer dan 4 procent.

21 juni '23 ( 9:23)

LTO stapt op uit landbouwoverleg, supermarkten snappen reden niet

De supermarktbranche snapt weinig van de redenering van boerenorganisatie LTO om uit het landbouwoverleg te stappen. LTO-voorzitter Sjaak van der Tak noemde als pijnpunt onder meer de oneerlijke concurrentie van goedkopere buitenlandse producten in winkels, maar volgens de supermarkten was op dat punt juist al goede overeenstemming.

21 juni '23 ( 9:08)

Brabants familiebedrijf Van Wanrooij overgenomen door Heijmans

Heijmans heeft overeenstemming bereikt met Van Wanrooij over de aankoop van het Brabantse familiebedrijf. Met de voorgenomen deal die een waarde heeft van bijna 300 miljoen euro, versterkt het bouwconcern zijn marktpositie in bouw- en vastgoedontwikkeling in Nederland.

21 juni '23 ( 8:23)

Rabobank teleurgesteld na mislukte gesprekken landbouwakkoord

De Rabobank is "teleurgesteld" dat de gesprekken over het landbouwakkoord zijn mislukt, zegt een woordvoerster. "Wij vinden het belangrijk dat de Nederlandse landbouw verder verduurzaamt en dat de boeren een goede boterham kunnen blijven verdienen. Daarom hoopten we op een breed gedragen akkoord om dat verdienmodel voor elkaar te krijgen. Dat is nu onduidelijk geworden", aldus de zegsvrouw.

19 juni '23 ( 8:23)

Binnenkort snellere productie verwacht van 737-toestellen

De Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing bereidt zich voor om de uitlevering van meer 737-toestellen mogelijk te maken. Dat kan weer nu het bedrijf stappen zet om toeleveringsproblemen aan te pakken, zegt de baas van Boeings commerciële tak Stan Deal.