Normal_bouwmachine

In het beroepsgerichte vmbo is het aantal leerlingen met technische profielen in het derde leerjaar gestegen ten opzichte van 2021/2022. Het gaat om een stijging van 10,4 procent. Vooral BWI (Bouw, Wonen en Interieur) kon meer leerlingen verwelkomen. Daar registreerde Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een stijging van 21 procent. Dit meldt Bouwend Nederland. 

Waarschijnlijk zijn deze stijgingen te danken aan campagnes die zijn gevoerd in het onderwijs om meer mensen naar de bouw te krijgen. Deze campagnes werden georganiseerd door de branche, Platform PWi en opleidingsbedrijven.

Gouden Poort 

De technische sectoren willen dat er de komende jaren flink wat leerlingen blijven instromen en daarom is eind 2022 het Aanvalsplan Techniek ontwikkeld, waarin suggesties staan voor een andere inrichting van de arbeidsmarkt voor technici. De zogenoemde Gouden Poort moet een centrale plek worden waar starters, zij-instromers, nieuwkomers en ervaren vakkrachten terechtkunnen voor een overstap naar een (andere) technische sector. Hiermee moeten de komende 10 jaar 60.000 vacatures een structurele invulling krijgen.

Door: Nationale Bouwgids / Johanne Levinsky