Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Lonen in cao-afspraken in december weer flink omhoog

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 2 min
Lonen in cao-afspraken in december weer flink omhoog
De loonsverhogingen die werkgevers en vakbonden in cao's vastlegden bleven in december op een hoog niveau. Volgens cijfers van AWVN, de belangrijkste adviseur van Nederlandse werkgevers op het vlak van arbeidsvoorwaarden, was de loonstijging in cao's gemiddeld 6,1 procent. Dat is maar iets onder het record van 6,4 procent dat een maand eerder werd neergezet. Het overeengekomen extra loon stond in beide maanden evenwel niet in verhouding tot de inflatie.

Volgens AWVN zijn er in december 25 nieuwe cao's afgesproken. Dat is erg veel voor deze maand, want gemiddeld worden er in de laatste maand van het jaar maar twaalf cao's beklonken. Dit betekent dat er in heel 2022 voor 334 cao's nieuwe afspraken zijn gemaakt. Gemiddeld gingen de lonen in die cao's met 3,8 procent omhoog. Een jaar eerder bedroeg de gemiddelde loonstijging nog 2,1 procent.

Koopkrachtverlies

Dat de loonafspraken nu zo hoog zijn, heeft volgens AWVN meerdere oorzaken. Zo voelen werkgevers een soort maatschappelijke druk om het koopkrachtverlies van werknemers te beperken. Daarnaast is sprake van krapte op de arbeidsmarkt, waardoor de lonen stijgen.

Toch gaan Nederlandse werknemers er over de gehele linie flink op achteruit in de portemonnee. Dat komt door de enorme prijsstijgingen van de laatste tijd. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) lagen de kosten van het levensonderhoud vorig jaar gemiddeld 10 procent hoger dan een jaar eerder. De inflatie was daarmee de hoogste sinds 1975.

Door: ANP

08 juni '23 ( 6:53)

Arriva wil dagelijks een trein laten rijden tussen Groningen en Parijs

Arriva wil dagelijks een trein tussen Groningen en Parijs laten rijden. Arriva, de grootste concurrent van de NS op het spoor, heeft bij toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) een aanvraag ingediend om deze treinen vanaf juni 2026 te laten rijden.

07 juni '23 (16:23)

Aanleg stiller asfalt zorgt voor twee weekenden verkeershinder op A10

De A10 Noord bij Amsterdam is het laatste weekend van juni en het eerste weekend van juli dicht vanwege het aanbrengen van stiller asfalt. Weggebruikers worden omgeleid via de rest van de ring en moeten rekening houden met extra reistijd die kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

06 juni '23 (16:08)

Vloerenmaker krijgt geen vergoeding voor ingestorte parkeergarage Eindhoven

Bouwbedrijf BAM is niet aansprakelijk voor de geleden schade van een vloerenmaker na het instorten van een parkeergarage bij Eindhoven Airport. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed dinsdag uitspraak in het hoger beroep dat BubbleDeck had aangetekend. De vloerenmaker was in eerste aanleg door de rechter in het ongelijk gesteld in zijn claim dat BAM als hoofdaannemer verantwoordelijk zou zijn voor de instorting en daarmee voor de reputatieschade van BubbleDeck.

01 juni '23 (11:53)

Massa ontslagen bij autofabriek Nedcar zo meldt VDL

Bij autofabriek Nedcar in Born verdwijnen per 1 november ruim 1800 banen. De ploegendiensten worden dan teruggebracht van twee naar een, maakte moederbedrijf VDL donderdag bekend.

01 juni '23 ( 8:08)

Reparatie Autobrug Holwert leidt nog niet tot goed functioneren

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan ondanks een reparatie nog niet op de normale manier worden gebruikt. In de nacht van woensdag op donderdag is getest of de brug weer veilig werkte, maar volgens Rijkswaterstaat is daarbij gebleken dat de veiligheidssensoren van de autobrug nog niet betrouwbaar genoeg zijn afgesteld. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom ook donderdag nog staan.

31 mei '23 (12:22)

Donderdag autobrug Holwert hopelijk weer in gebruik

Rijkswaterstaat hoopt dat de autobrug in de haven van het Friese Holwert donderdagochtend vroeg weer op de normale wijze kan worden gebruikt. De reparatie van de brug is inmiddels afgerond, maar er moet nog wel worden gecheckt of alles goed en veilig werkt, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

30 mei '23 (17:53)

Eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet goed voorbereid op mogelijke rampen

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

29 mei '23 (13:53)

Groene energie nieuw focuspunt van grootste olieconcern India

Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

19 mei '23 (20:23)

Noord-Brabant moet bouw van het slot halen volgens werkgevers

Haal Brabant van het slot. Deze dringende oproep doet werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland vrijdag in een brief aan de Brabantse formateur Pieter Verhoeve. De bouwstop werkt volgens de werkgevers averechts. Door nieuwbouw toe te staan, zorg je juist voor verduurzaming, aldus de werkgeversorganisatie.

16 mei '23 ( 8:09)

KLM wil snellere verbouwing op Schiphol

Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen met drukte te voorkomen. Dat zegt Maarten Stienen, operationeel directeur van KLM, in een interview met Het Parool.