Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add

Schiphol kocht drie boeren uit voor milieuvergunning Lelystad Airport

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 3 min
Schiphol kocht drie boeren uit voor milieuvergunning Lelystad Airport
De Schiphol Group heeft drie boerderijen uitgekocht om mogelijk te maken dat Lelystad Airport een milieuvergunning krijgt. Dat meldt minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) in twee Kamerbrieven waar Omroep Flevoland over schrijft. Zo kan de luchthaven aan de stikstofregels voldoen. De Tweede Kamer beklaagde zich onlangs over deze praktijk, omdat luchthavens zo boeren die met vergelijkbare problemen zitten de pas afsnijden.

Het was al langer bekend dat de Schiphol Group boerderijen heeft opgekocht, maar nog niet om hoeveel bedrijven het ging voor Lelystad Airport. Eerder is al gemeld dat voor Schiphol negen agrarische bedrijven zijn uitgekocht.

PAS-melder

Lelystad Airport is een zogenoemde PAS-melder. Dat is een bedrijf dat onder de oude stikstofwetgeving mocht uitbreiden zonder vergunning en alleen een melding hoefde te maken. Door deze wetgeving trok de Raad van State ongeveer vier jaar geleden een streep, waardoor de luchthaven ineens wel een vergunning nodig had. Een grote groep boeren heeft hetzelfde probleem. Die vinden het oneerlijk dat de staatsdeelneming Schiphol Group bedrijven uitkoopt om stikstofruimte te krijgen, terwijl zij met de problemen blijven zitten.

Van der Wal zegt dat het luchthavenbedrijf handelt volgens de regels. Ze werkt aan wetgeving om meer controle uit te oefenen op de handel in stikstofrechten en tot die tijd kan ze de praktijk niet veranderen. Het verandert de zaak volgens de bewindsvrouw niet dat de Schiphol Group een staatsdeelneming is. Het ministerie van Financiën is op afstand geplaatst als meerderheidsaandeelhouder en beslissingen over het bedrijf worden genomen door het bestuur.

Door: ANP

01 juni '23 ( 8:08)

Reparatie Autobrug Holwert leidt nog niet tot goed functioneren

De autobrug in de haven van het Friese Holwert kan ondanks een reparatie nog niet op de normale manier worden gebruikt. In de nacht van woensdag op donderdag is getest of de brug weer veilig werkte, maar volgens Rijkswaterstaat is daarbij gebleken dat de veiligheidssensoren van de autobrug nog niet betrouwbaar genoeg zijn afgesteld. De kraan die als noodoplossing was neergezet om de brug te bedienen, blijft daarom ook donderdag nog staan.

31 mei '23 (12:22)

Donderdag autobrug Holwert hopelijk weer in gebruik

Rijkswaterstaat hoopt dat de autobrug in de haven van het Friese Holwert donderdagochtend vroeg weer op de normale wijze kan worden gebruikt. De reparatie van de brug is inmiddels afgerond, maar er moet nog wel worden gecheckt of alles goed en veilig werkt, zegt een woordvoerder van Rijkswaterstaat.

30 mei '23 (17:53)

Eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet goed voorbereid op mogelijke rampen

Bonaire, Sint-Eustatius en Saba zijn nog steeds onvoldoende voorbereid op rampen, terwijl de kans op een noodsituatie als een vernietigende orkaan hier groot is. In 2017 werd Caribisch Nederland geraakt door de orkanen Irma, Jose en Maria. De crisisorganisatie hield stand, maar had veel beter gekund, concludeerde de inspectie daarna. Een dinsdag gepubliceerd rapport laat zien dat lang niet alle aanbevelingen die toen zijn gedaan, zijn opgevolgd.

29 mei '23 (13:53)

Groene energie nieuw focuspunt van grootste olieconcern India

Het Indiase Oil and Natural Gas Corp (ONGC) wil 1 biljoen roepies (omgerekend ruim 11 miljard euro) investeren in groene energie tegen 2030. Het staatsconcern, dat voorziet in ruim de helft van de vraag naar olie en gas, wil daarmee de "inspanningen voor groene energie opvoeren", aldus ONGC-voorzitter Arun Kumar Singh.

19 mei '23 (20:23)

Noord-Brabant moet bouw van het slot halen volgens werkgevers

Haal Brabant van het slot. Deze dringende oproep doet werkgeversorganisatie VNO-NCW Brabant-Zeeland vrijdag in een brief aan de Brabantse formateur Pieter Verhoeve. De bouwstop werkt volgens de werkgevers averechts. Door nieuwbouw toe te staan, zorg je juist voor verduurzaming, aldus de werkgeversorganisatie.

16 mei '23 ( 8:09)

KLM wil snellere verbouwing op Schiphol

Schiphol moet sneller verbouwen om nieuwe problemen met drukte te voorkomen. Dat zegt Maarten Stienen, operationeel directeur van KLM, in een interview met Het Parool.

08 mei '23 ( 9:01)

Vliegveld Limburg acht weken dicht door baanrenovatie

Maastricht Aachen Airport (MAA) is vanaf maandag acht weken lang gesloten. In die tijd wordt de start- en landingsbaan gerenoveerd. Dat is nodig vanwege slijtage van het asfalt. Daardoor kunnen kleine deeltjes loslaten en schade aan vliegtuigen veroorzaken.

03 mei '23 ( 9:00)

Door tekorten en strenge regelgeving Projecten ProRail onder druk

De uitvoering van een kwart van alle spoorprojecten kan op termijn vertraging oplopen als gevolg van onder meer personeel- en materiaaltekorten. Dat zegt ProRail-topman John Voppen bij de presentatie van het jaarverslag over 2022. Hij spreekt van een "spagaat", omdat ProRail desondanks steeds meer werk moet verzetten om Nederland na 2030 per spoor bereikbaar te houden.

19 april '23 ( 8:43)

Vanwege onderhoud Prins Clausplein twee weekenden dicht

Rijkswaterstaat voert eind april twee weekenden op rij groot onderhoud uit aan het Prins Clausplein. In die weekenden kunnen weggebruikers op de A12 vanuit Utrecht niet naar de A4 richting Rotterdam rijden.

05 april '23 ( 9:28)

Kapot wegdek onderzoek van Friese tunnel duurt veel langer

Het onderzoek naar de oorzaak van het omhoogkomende wegdek in de Friese Prinses Margriettunnel tussen Joure en Sneek gaat veel langer duren dan Rijkswaterstaat eerder verwachtte. Het onderzoek kan tot in het najaar duren, aldus de dienst. Een herstelplan voor de schade hoopt de dienst in de zomer klaar te hebben. Gedacht werd dat dit plan in maart al klaar zou zijn.