Normal_1258

DEN HAAG (ANP) – Staats­secretaris Atsma (Infrastructuur en Milieu) dreigt onwillige gemeenten in het uiterste geval bevoegdheden te ontnemen als ze niet meewerken aan de vorming van zogeheten Regionale Uitvoeringsdiensten (RUD’s) in hun provincie.

Dat schreef Atsma vrijdag in een brief aan de Tweede Kamer. Door de RUD’s moeten vergunningverlening, toezicht en handhaving op het gebied van milieu, bouwen en ruimte verbeteren.

De voorbereidingen liggen volgens hem „redelijk op schema.” Maar de besluitvorming over de samenwerking blijft in drie provincies achter.

In een rapportage wordt de besluitvorming in Flevoland, Utrecht en Noord-Holland problematisch genoemd. Daar werken niet alle gemeenten mee. Dit zou het doel van de samen­werking –duidelijkheid voor het bedrijfsleven en betere handhaving van regels met politie en justitie– in de weg kunnen staan.

Er zijn plannen voor dertig RUD’s verspreid over Nederland. De bedoeling is dat deze uiterlijk 1 januari 2013 aan de slag gaan. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) reageerde eerder deze maand geschrokken op kabinetsplannen om 100 miljoen euro te bezuinigen op de RUD’s.

Minister Donner (Binnenlandse Zaken) verwacht dat door de regionale samenwerking efficiënter gewerkt kan worden. Hij wil die 100 miljoen euro inzetten voor gemeenten die straks tekortkomen bij de hervorming van de sociale werkplaatsen. Maar de VNG vindt de korting op de RUD’s „onaanvaardbaar.”