Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Bouw stationshal dichterbij

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

ARNHEM - Ballast Nedam/BAM is bij de aanbesteding van de stationshal in Arnhem als beste uit de bus gekomen. Met deze aannemer gaat ProRail nu praten over het definitieve bouwcontract, zo meldt de gemeente Arnhem.

Het doel: de stationshal open eind 2013. Samen met de begin juli geopende perrontunnel, die ook is gebouwd door Ballast Nedam/BAM, wordt de stationshal de Openbaar Vervoer-Terminal van station Arnhem.

Bij de start van de aanbestedingsprocedure in 2010 toonden vier partijen interesse. Opdrachtgevers ProRail, gemeente Arnhem en NS zijn blij met het voorspoedige verloop van de aanbesteding tot nu toe. Binnenkort starten de gesprekken met Ballast Nedam/BAM over het definitieve bouwplan en contract.  

Procedure
Voor de stationshal is een voor de spoorwereld vernieuwende aanpak van aanbesteding gehanteerd. Aannemers werd gevraagd ontwerpplannen te presenteren die volgens het ontwerp van UN Studio en binnen het te besteden bedrag van 37,5 mln euro gerealiseerd kunnen worden.

Een jury bestaande uit onder andere de drie opdrachtgevers, de Spoorbouwmeester, de Rijksbouwmeester en de architect, beoordeelde de plannen. De combinatie Ballast Nedam/BAM kwam als beste uit de bus.

Stationshal
De stationshal zal de reizigersstroom op station Arnhem verwerken. In de naaste toekomst zullen hier 110.000 reizigers per dag overstappen van het ene op andere vervoermiddel: trein, bus, fiets, auto, taxi.

De stationshal wordt een transferhal die de perrontunnel van het station, de fietsenstalling, het busstation, de parkeergarage en de taxistandplaats met elkaar verbindt. Gemeente Arnhem, ProRail en NS streven ernaar om de stationshal eind 2013 te openen.

Station Arnhem
Momenteel wordt de eerste fase van de stationsverbouwing afgerond. De combinatie Ballast Nedam/BAM bouwde de nieuwe perrontunnel die 2 juli dit jaar open ging voor de reizigers.

Tegelijkertijd legt ProRail op dit moment de laatste hand aan het project Sporen in Arnhem waarbij de sporen en perrons op station Arnhem worden vernieuwd en uitgebreid.

Wethouder Gerrie Elfrink (Arnhem Centraal): "We bouwen station Arnhem eindelijk af. De nieuwe manier van aanbesteden heeft gewerkt: de gegadigde aannemers hebben meegepraat over het ontwerp.

Daardoor kan Ballast Nedam/BAM de stationshal bouwen binnen het beschikbare geld. Wanneer de hal klaar is, kunnen ruim 100.000 reizigers per dag vlot- en comfortabel op- en overstappen op trein, bus, fiets, auto en taxi. Ik kijk uit naar de dag dat station Arnhem af is." 

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.