Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tweede Kamer wil hoorzitting flexarbeid

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

DEN HAAG - De Tweede Kamer gaat zich buigen over de gevolgen van een toenemend aantal flexwerkers op de arbeidsmarkt.

GroenLinks-Kamerlid Jesse Klaver heeft dinsdag brede steun gekregen voor het houden van een hoorzitting over de positie van tijdelijke krachten en de verschillende vormen van flexarbeid: van uitzendkrachten, zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers) tot het werken via zogeheten payrollconstructies.

Tijdens de behandeling van de begroting Sociale Zaken waarschuwde Klaver al voor ''de naderende banencrisis''. Bij de vorige economische crisis zijn de klappen op de arbeidsmarkt voor een groot deel door flexwerkers opgevangen.

Hij stelt dat nu ruim een derde van de werkenden in Nederland op tijdelijke basis werkt. Dat wordt steeds meer door de behoefte van werkgevers aan meer flexibiliteit om schommelingen in het werk op te vangen.

Toekomst
Het GroenLinks-Kamerlid vreest problemen voor de toekomst als deze trend op dezelfde manier doorzet. Volgens hem wordt nu te weinig geïnvesteerd in scholing en de ontwikkeling van flexkrachten om ze opgewassen te laten zijn voor de veranderende vraag op de arbeidsmarkt.

Meer partijen vragen al langer aandacht voor de kwetsbare positie van flexwerkers. Zo wees PVV'er Ino van den Besselaar bij de begrotingsbehandeling op het fenomeen ''draaideurpersoneel''.

Volgens hem kan een werkgever nu te makkelijk voorkomen dat hij een vast dienstverband moet aanbieden na drie tijdelijke contracten door tussentijds iemand drie maanden op straat te zetten.

Soepeler ontslagrecht
D66 pleit al tijden voor een soepeler ontslagrecht. Dat zou nodig zijn om te voorkomen dat werkgevers steeds huiveriger worden om personeel in vaste dienst te nemen en steeds vaker op flexkrachten overstappen.

De PvdA wil weer minimumtarieven voor zzp'ers. Die moeten voorkomen dat zelfstandigen voor minder dan het minimumloon aan het werk worden gezet en ander personeel verdringen. Ook moeten de zzp'ers zo beter in staat worden gesteld om zich te verzekeren tegen ziekte en arbeidsongeschiktheid en om te sparen voor hun pensioen.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.