Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Tweespalt in het veen door windmolens

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

ASSEN (ANP) – De Veenkoloniën zijn maar een klein gebied in Nederland, maar moeten straks ruim 10 procent van de windenergie op land opbrengen.

Enkele coöperaties van boeren en een investeringsmaatschappij hebben er vergaande plannen voor de bouw van drie grote windmolenparken: in totaal 200 molens met een ashoogte van 100 tot 135 meter. Het verzet groeit.

Het gaat om een park van 350 tot 450 MW in de Drentse Monden (gemeente Borger-Odoorn), één van 120 tot 150 MW in de gemeente Aa en Hunze en één van 120 MW op de grens van Groningen en Drenthe langs de N33 (Assen-Veendam).

De plannen leiden tot onrust; veel bewoners zien zo’n groot aantal windmolens niet zitten. De Drentse gedeputeerde Rein Munniksma (PvdA) begrijpt de onrust. "De huidige plannen zijn meer dan een brug te ver", zegt hij. "We willen niet naast elk hunebed een windmolen."

Uit gegevens van de provincie blijkt dat ruim 9000 mensen straks niet bij, maar middenin een groot windmolenpark zullen wonen. Munniksma: "Dat is onaanvaardbaar."

Voor landbouwers zijn de windmolenparken een lucratieve bezigheid. Dat leidt tot spanningen. Op het provinciehuis van Drenthe kennen ze de verhalen inmiddels ook: de boer die in het voorbijgaan op zijn tractor zijn middelvinger opsteekt tegen een verklaard tegenstander, of de investeerder die op zondag niet meer naar de kerk durft omdat hij wordt uitgescholden.

Wel begrijpelijk, vindt Henk Bulder, bestuurslid van Platform Storm, één van de actiegroepen tegen de windmolenparken. "Al die plannen gaan over de ruggen van de bewoners."

"Misschien dat 100 boeren ervan profiteren. Die kunnen straks rentenieren. Ze stellen een stukje landbouwgrond beschikbaar en worden daar rijkelijk voor beloond. De rest is de klos." Bulder woont in de Drentse Monden.

Als de plannen daar doorgaan, staan in een straal van 5 kilometer 70 tot 100 windmolens, zegt hij. "Met een piekhoogte van 200 meter. Ons woon- en leefgenot gaat naar de knoppen."

De actiegroepen vrezen ook voor de gezondheid door de laagfrequente geluidsgolven die de wieken produceren. "Daar kun je echt ziek van worden." De provincie Drenthe vindt enkele kleinere parken met een totaal vermogen van 280 MW mooi genoeg.

Maar feitelijk staat de provincie buiten spel. De plannen voor de windmolenparken vallen onder de zogeheten rijkscoördinatieregeling van het ministerie van EL&I. Munniksma pleit daarom voor het Deense model: dat alle bewoners kunnen participeren in een windmolenpark.

"Een windmolen wordt er niet mooier van, maar het voelt wel anders. Groene energie is mooi, maar je moet het de mensen niet door de strot duwen."

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.