Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Rijkswaterstaat mag wegennet in corridor Schiphol-Amsterdam-Almere uitbreiden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 7 min
location_on [xx]km

DEN HAAG - Rijkswaterstaat mag beginnen met de uitbreiding van het wegennet in de corridor Schiphol-Amsterdam-Almere. Dit project is één van de grootste wegprojecten van de afgelopen tien jaar in Nederland.

De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft in een uitspraak van vandaag alle bezwaren tegen het tracébesluit van de minister van Infrastructuur en Milieu ongegrond verklaard. In totaal hadden 41 particulieren, bedrijven en organisaties de Raad van State gevraagd het tracébesluit te vernietigen.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk. Het tracébesluit 'Weguitbreiding Schiphol-Amsterdam-Almere' maakt het mogelijk ongeveer 63 kilometer snelweg aan te passen.

Op een aantal trajecten van de A1, A2, A6, A9 en A10-Oost wordt het aantal rijbanen uitgebreid naar vier of vijf per rijrichting. Ook zullen twee tunnels, de Keizer Kareltunnel en de Gaasperdammertunnel, in de A9 worden aangelegd.

Verder zullen op grond van het tracébesluit ongeveer 100 bestaande bruggen en viaducten worden aangepast en een aquaduct worden gebouwd onder De Vecht. Ook worden vijf grote verkeersknooppunten aangepakt.

De minister wil hiermee de toenemende verkeersproblemen in de noordelijke Randstad oplossen en de bereikbaarheid en leefbaarheid in de regio verbeteren. Tegenstanders van het project hebben tal van bezwaren aangevoerd.

Zo zijn de bezwaarmakers niet overtuigd van de noodzaak van alle infrastructurele maatregelen, omdat de prognoses over de toename van het aantal inwoners en de groei van Almere in de loop der tijd zijn gewijzigd.

Verder vinden zij dat de minister een nieuw milieueffectrapport had moeten opstellen, omdat het project uit zou gaan van verouderde verkeersgegevens. Ook vrezen zij dat de luchtkwaliteit door de weguitbreiding zal verslechteren.

De minister had volgens hen niet mogen verwijzen naar het zogenoemde Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit, maar zelf moeten berekenen wat de gevolgen zijn voor de luchtkwaliteit.

De bezwaarmakers vinden verder dat de minister te weinig maatregelen treft om geluidsoverlast tegen te gaan. Bovendien zouden de berekeningen in het geluidsrapport niet kloppen.

De bezwaarmakers wijzen verder nog op de nadelige gevolgen voor de verkeersveiligheid en voor vijf beschermde natuurgebieden in de buurt van de corridor. De Raad van State heeft alle bezwaren echter verworpen, waardoor het tracébesluit in stand is gebleven.

Volgens de planning van de minister moeten alle werkzaamheden in 2020 zijn afgerond. Het project bestaat uit vijf deeltrajecten. Rijkswaterstaat start begin 2012 met de voorbereidingen van de werkzaamheden op de A10-Oost en het gedeelte van de A1 tussen de knooppunten Watergraafsmeer en Diemen.

De totale investeringskosten bedragen 4,4 miljard euro.

© Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.