Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Dijkdoorbraak dreigt bij Tolbert

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 8 min
location_on [xx]km

TOLBERT (ANP) - Door extreem hoogwater dreigt bij het Groningse dorp Tolbert een dijk door te breken. Tientallen mensen in een polder zijn vanochtend geëvacueerd. Ook een honderdtal dieren is in veiligheid gebracht.

Dat maakte de Groningse burgemeester Peter Rehwinkel, ook voorzitter van de veiligheidsregio Groningen, vanmorgen bekend. Het gaat om de Tolberter Petten, een polder van zo'n 200 hectare. Er staan 40 panden, waarvan 10 boerderijen. Nu al loopt het water over de dijk langs de Matsloot het gebied in.

Vrijwillig
Er wonen circa 100 mensen. Evacuatie is vrijwillig.De evacués moeten elders onderdak zoeken. Eventueel kunnen zij naar een nabijgelegen hotel. Een aantal boeren in de polder weigert te vertrekken. Ze willen eerst hun vee in veiligheid brengen, meldde burgemeester Berend Hoekstra van Leek, waar Tolbert onder valt.

Noodverordening
In de polder is vanaf donderdagochtend een noodverordening van kracht. Dit houdt in dat het gebied is afgesloten voor mensen die er niks te zoeken hebben, zo meldde de gemeente Leek. De gemeente hoopt hiermee ramptoeristen op afstand te houden.

De maatregel geldt niet voor inwoners. Zij zijn wel verplicht de aanwijzingen van de politie op te volgen. Buitenstaanders die de polder toch ingaan, overtreden de wet.

Gaswinninglocaties
De Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) heeft de twee gaswinninglocaties bij Tolbert buiten gebruik gesteld. De putten liggen in het gebied dat wordt geëvacueerd .

De maatregel heeft geen gevolgen voor de gastoevoer in Nederland. Het gaat om twee relatief kleine gasvelden. De putten op het veld zijn afgesloten met waterdichte afsluiters. Energiemaatschappij Enexis sluit mogelijk gas en licht af.

Regen
Een dijkdoorbraak zou betekenen dat een groot gebied 1 meter onder water komt te staan. Het waterschap Noorderzijlvest probeert de dijk nog te stutten. In het Noorden is de afgelopen dagen veel regen gevallen.

De waterschappen Noorderzijlvest en Hunze en Aa’s hebben al meerdere waterbergingsgebieden vol laten stromen, maar dat helpt onvoldoende. Deze bergingsgebieden zitten vol, de grond is verzadigd en er dreigt nog meer regen. Volgens Rehwinkel blijft de situatie daarom nog enkele dagen gespannen.

Dijkdoorbraak
Een woordvoerder van de brandweer noemt de kans op een dijkdoorbraak aannemelijk. In het eerste geval kan het waterpeil de polder stijgen tot maximaal een meter. Het diepste punt van de polder ligt namelijk op -1 meter NAP. Als het water over de dijk gaat stromen, zal de stijging minder snel gaan.

Hulp
De polder Tolberter Petten ligt in de gemeenten Grootegast, Leek, Marum en Zuidhorn. De politie heeft het gebied afgesloten en heeft opgeroepen om er weg te blijven. Defensie heeft hulp aangeboden.

Rehwinkel houdt het leger achter de hand als het echt tot een dijkdoorbraak komt, zo zei hij donderdagochtend. De snelweg A7 (Groningen-Heerenveen), die in de buurt van de polder ligt, loopt vooralsnog geen gevaar.

Lauwersoog
Een nieuw gemaal of een spui bij Lauwersoog zou wateroverlast rond Tolbert in de toekomst kunnen voorkomen. Dat heeft waterbouwkundig constructeur Wilfred Molenaar van de TU Delft gezegd. Volgens hem pleiten de waterschappen in het gebied al langer voor nieuwe investeringen."Maar de politiek moet er een besluit over nemen."

26 juni '24 (11:21)

Test met 'superbatterij' die stroomnet op Schiphol kan ontlasten

Schiphol test de komende maanden een 'superbatterij'. Die grote batterij, die onlangs op de luchthaven is geïnstalleerd, moet een betrouwbare stroomvoorziening bieden voor het opladen van elektrisch grondmaterieel en ontlast tegelijkertijd het stroomnet.

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.