Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

"Circa 125 pensioenfondsen moeten korten"

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 12 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM (ANP) - 125 van de 450 pensioenfondsen in Nederland zullen in 2013 mogelijk op pensioenen moeten korten.

Dat zei president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank gisteren in een extra uitzending van Nieuwsuur. Daarbij worden miljoenen mensen getroffen, zo'n 40 procent van de mensen met pensioenrechten.

Medio februari moeten de pensioenfondsen aan hun deelnemers meedelen welke maatregelen zij zullen nemen om hun tekort te dekken. Volgens Knot zullen 125 fondsen daarbij spreken van mogelijke kortingen.

Het gaat volgens de DNB-president over voorgenomen kortingen die in april 2013 zullen worden uitgevoerd als er dit jaar geen herstel optreedt. Circa 40 procent van alle deelnemers zal worden getroffen. "Een weinig vreugdevolle mededeling", aldus Knot.

Laatste maatregel
Volgens de bankpresident is een korting de laatste maatregel, die genomen kan worden als alle andere mogelijke maatregelen zijn genomen en er verder "geen muziek in zit". De kortingen zullen liggen tussen de 0 en 7 procent. Het gemiddelde is "een paar procent", aldus Knot.

Als inderdaad 125 pensioenfondsen moeten korten, zou het gaan om de meest massale korting die sinds 1954 op pensioenfondsen is doorgevoerd.

Dekkingstekort
Er is sprake van een dekkingstekort bij een pensioenfonds als de dekkingsgraad is gedaald tot onder de 105 procent. Eind november gold dat al voor 251 fondsen met in totaal 5,1 miljoen actieve deelnemers en 2,5 miljoen pensioengerechtigden.

Een deel daarvan heeft de mogelijkheid om via andere maatregelen het tekort aan te vullen en hoeft dan niet te korten. "Het ene pensioenfonds staat er beter voor dan het andere of heeft rijkere sponsors achter zich staan", zei Knot.

SP
Tweede Kamerlid Paul Ulenbelt zegt dat het niet de taak is van de DNB om verlaging van pensioenen aan te kondigen. "DNB brengt pensioenfondsen door de lage rente juist in de problemen. Knot preekt korten van pensioenen en bedelt bij de burger voor geld voor banken. Toonbeeld van een bankier die mensen verafschuwen."

Hypotheekschuld
Huizenbezitters zouden in de toekomst niet meer dan 90 procent van de waarde van hun huis van de bank mogen lenen. In de uitzending van Nieuwsuur toonde Knot zich opnieuw een voorstander van het afbouwen van de hypotheekschuld in Nederland. Hij gaf toe dat premier Mark Rutte en minister Jan Kees de Jager zijn standpunt daarover niet delen.

Het afbouwen van de schuld kan alleen zeer geleidelijk gebeuren, zei Knot. Er moeten fiscale prikkels komen om mensen minder te laten lenen. Maar het kan ook via de wetgeving worden geregeld.

Nu is het zo dat mensen 106 procent van de waarde van hun huis aan hypotheek kunnen krijgen. Volgens Knot zou het mooi zijn als mensen straks 10 procent in eigen geld meebrengen. "Een buffertje dat stabiliteit brengt op de huizenmarkt". Deze afbouw van 106 naar 90 procent kan alleen "in kleine stapjes" plaatsvinden. "Het kan jaren duren, zo niet decennia", zei Knot.

Bankbalansen
Volgens Knot brengt de hoge hypotheekschuld de bankbalansen van Nederlandse banken uit het lood. Banken in Nederland hebben beperkt toegang tot spaargeld omdat pensioenen niet via banken maar via pensioenfondsen worden gespaard.

Deze twee dingen samen leiden er toe dat er sprake is van een "groter financieringsgat" dan bij banken in andere landen. Volgens Knot is dit een van de oorzaken dat banken in Nederland bij de financiële crisis in 2008 en 2009 relatief hard werden getroffen.

Noodfonds
In het interview zegt Knot ook dat de regeringsleiders van de 17 eurolanden snel een besluit moeten nemen over een verhoging van het tijdelijke noodfonds voor de euro. In het tijdelijke fonds zit nu 750 miljard euro in, maar dat is niet genoeg, aldus Knot.

Vooral Duitsland houdt een verhoging tegen. Knot hoopt dat het andere landen lukt de Duitsers over te halen. Bij de Nederlandse regering ligt "geen blokkade" tegen een ophoging van het fonds, is de indruk die Knot kreeg uit gesprekken met premier Mark Rutte.

Griekenland
Knot vond het nog "te vroeg" om te zeggen of Nederland het geld dat aan Griekenland geleend is, terugkrijgt. Knots voorganger, Nout Wellink, zei begin deze week nog dat Europese landen onvermijdelijk verliezen gaan lijden op hun leningen aan Griekenland.

Knot zei dat het niet goed zou zijn als Griekenland uit de eurozone zou stappen. Het land er uit zetten zou leiden tot meer vertrouwensverlies in de eurolanden. "Dat is een mededeling aan speculanten: komt u maar en als u lang genoeg blijft, dan wint u ook nog." Op dat scenario is DNB overigens wel voorbereid. "Wij als centrale bankiers zijn op alle scenario's voorbereid, hoe onwaarschijnlijk ook."

26 juni '24 (11:21)

Test met 'superbatterij' die stroomnet op Schiphol kan ontlasten

Schiphol test de komende maanden een 'superbatterij'. Die grote batterij, die onlangs op de luchthaven is geïnstalleerd, moet een betrouwbare stroomvoorziening bieden voor het opladen van elektrisch grondmaterieel en ontlast tegelijkertijd het stroomnet.

23 mei '24 (12:48)

E-pier op Schiphol per 2030 aardgasvrij; BAM met werkzaamheden gestart

Bouwconcern BAM is begonnen met werkzaamheden om de E-pier op Schiphol helemaal aardgasvrij te maken. De E-pier gebruikt per jaar gemiddeld 290.000 kubieke meter aan aardgas. Dat moet in 2030 zijn teruggebracht naar nul.

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.