Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Schade kapotte sluis Eefde loopt in miljoenen

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

EEFDE (Novum) - De economische schade door de kapotte sluis in het Twentekanaal bij Eefde loopt in de miljoenen. Dat blijkt uit een rondgang onder verschillende belanghebbende partijen.

Een deur van de sluis stortte maandagnacht naar beneden. Sindsdien kan geen schip het Twentekanaal meer uit. Het Twentekanaal is voor heel veel bedrijven in het gebied van levensbelang, legt projectmanager van Rijkswaterstaat Arnoud van der Valk uit.

Het kanaal is echter doodlopend voor vrachtschepen, die voorbij de sluis bij Eefde alleen de IJssel op kunnen richting bijvoorbeeld Rotterdam. Vanwege het belang van het kanaal onderzocht Rijkswaterstaat al of de aanleg van een tweede sluiskolk noodzakelijk is.

Per jaar passeren vijftienduizend schepen de sluis in Eefde met ongeveer zes miljoen ton lading aan boord. Vanuit Lochem wordt veel veevoer via het water vervoerd, vanuit Almelo veel staal.

Dit soort bulk- en stukgoed kan volgens Van der Valk niet gemakkelijk worden overgeladen en vervoerd via de weg. Deze bedrijven ondervinden dan ook de meeste hinder van de stremming.

De belangrijkste haven aan het kanaal is bedrijvenpark Twentekanaal in Hengelo. De totale schade voor alleen al dit gebied gaat oplopen tot vijf miljoen euro, blijkt uit een inventarisatie door de belangenvereniging van het gebied.

De kosten zitten onder meer in het inzetten van vrachtwagens. In Hengelo is een grote containerterminal gevestigd die de containers momenteel op vrachtwagens zet. De belangenvereniging uit Hengelo gaat ervan uit dat de stremming van de sluis volgende week is opgelost.

Eerder vrijdag berichtte Rijkswaterstaat dat de schade aan de deur lijkt mee te vallen. Het schip dat vastzat kon vrijdagmiddag uit de sluis worden gehaald.

Hoelang de stremming nog gaat duren is echter nog onduidelijk. Mocht de stremming langer duren, dan kan de schade nog verder oplopen. De belangenvereniging van bedrijvenpark Twentekanaal onderzoekt of het mogelijk is de schade te verhalen.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.