Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Nederland blijft volgens Kamp beste pensioenstelsel hebben

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (ANP) - "We blijven in Nederland het beste pensioenstelsel hebben, met nog steeds een dekking van 98 procent, al moet die eigenlijk meer dan 100 procent zijn."

Dat zegt minister Henk Kamp van Sociale Zaken naar aanleiding van de berichten dat pensioenfondsen indien nodig tot maximaal 7 procent mogen korten op de pensioenen.

Kamp gaat ervan uit dat het gemiddeld 2,5 procent zal worden. Een korting op het pensioen van 2,5 procent komt in de praktijk uit op het inleveren van 0,75 procent van het inkomen, denkt Kamp.

Zorgen
"De AOW komt neer op zo'n 10.000 euro, een gemiddeld aanvullend pensioen ook. Dus wordt het 1,25 procent op het totale inkomen bruto, netto 0,75 procent." Er zal pas worden gekort per 1 april 2013.

Alleen indien de situatie per 31 december 2012 niet gewijzigd is, voegt hij toe. Kamp verwacht dat de korting minder dan de helft van de deelnemers aan de pensioenfondsen zal aangaan.

"Het is terecht dat mensen zich zorgen maken", erkent hij. "Er is al veel langer reden om ongerust te zijn, we zaten al in de problemen. Er is nu al 4 jaar sprake van een financiële en economische crisis, die voor iedere instelling gevolgen heeft. We kunnen niet doen of er niks aan de hand is."

De problemen zijn bij de pensioenfondsen wel minder groot dan bij de banken en verzekeringen, zegt hij, want de pensioenfondsen hebben de gelden breed gespreid om zo de risico's te beperken.

Peildatum
Kamp bestrijdt dat de aanpassing van de zogenoemde rekenrente, waardoor in plaats van 180 fondsen nu 125 fondsen mogelijk moeten korten, alleen maar een doekje voor het bloeden is, omdat het nog steeds veel mensen zal aangaan.

Het is juist een heel redelijke beslissing geweest: "De peildatum was 31 december 2011, maar op dat moment waren de markten net erg verstoord. We vonden het daarom niet redelijk juist die datum vast te houden, maar wel redelijk om het gemiddelde van de afgelopen 3 maanden als uitgangspunt te nemen. Ik ben het eens met dat besluit van de DNB."

Niettemin is er maar één echte oplossing en dat is het verhelpen van de financiële en economische crisis, beaamt hij. "Uiteindelijk kunnen de problemen niet opgelost worden met een andere rekenrente en zelfs niet met een nieuwe Pensioenwet."

"Als de overheden hun financiën op orde brengen, de rust op het eurofront terugkeert en de economie weer gaat groeien, dan zullen ook de dekkingsgraden van de pensioenfondsen zich herstellen."

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.