Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wilders: niet korten op pensioen tijdens crisis

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 4 min
location_on [xx]km

DEN HAAG (Novum) - Gedurende de Europese schuldencrisis mag niet worden gekort op de pensioenen.

Minister van Sociale Zaken Henk Kamp (VVD) moet daarover afspraken maken met de sociale partners, laat PVV-leider Geert Wilders maandag weten in schriftelijke vragen aan de bewindsman.

De gedoogpartner is faliekant tegen het korten op pensioenen. Dat is 'onnodig en dom', omdat de pensioenfondsen nog voldoende geld in kas hebben om de huidige problemen als gevolg van de te lage dekkingsgraad op te vangen.

De korting wordt ingegeven door boekhoudkundige regels, stelt Wilders. Bovendien is de koopkracht van ouderen belangrijk voor de economie. Wilders reageert op de uitlating van de directeur van De Nederlandsche Bank (DNB) Klaas Knot van vorige week dat zo'n 125 van de vierhonderd pensioenfondsen volgend jaar moeten korten op de pensioenuitkeringen.

In een reactie hierop zei werkgeverstopman Bernhard Wientjes al dat Knot paniek zaait en dat de fondsen niet hoeven te korten als ze het pensioenakkoord uitvoeren. Ook Wilders beticht Knot van het veroorzaken van maatschappelijke onrust. Hij wijst erop dat pensioenfondsen jaarlijks 27 miljard euro aan premie ontvangen en 23 miljard uitkeren aan pensioenen. Bovendien hebben de fondsen een buffer van 850 miljard euro. Korten is dus voorlopig nog niet nodig.

De problemen worden volgens Wilders vooral veroorzaakt door de Europese schuldencrisis die ervoor zorgt dat de fondsen worden getroffen door de kunstmatig laaggehouden rente en afwachtende beurzen.

De problemen kunnen worden opgelost als de regels worden aangepast en de fondsen alvast mogen rekenen met te verwachten rendementen op de lange termijn, denkt Wilders.

De PVV-leider vindt het onbestaanbaar dat wel miljarden naar Griekenland en noodlijdende banken gaan en dat tegelijk zou worden gekort op de pensioenen. "No way!"

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.