Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

FNV Bouw wil dat wegen volledig worden afgezet tijdens wegwerkzaamheden

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

AMSTERDAM - Wegwerkers zijn volgens de bond geregeld slachtoffer van verbaal en fysiek geweld. Vooral bij noodreparaties lopen ze risico’s, omdat de afzettingen snel en provisorisch in elkaar moeten worden gezet, bijvoorbeeld tijdens de strenge winter van afgelopen jaar.

"Ik houd mijn hart weer vast als het dadelijk weer kouder wordt. De doorstroming op de snelweg lijkt belangrijker dan de veiligheid van de wegenbouwers", zegt Hans Crombeen van FNV Bouw. Door de afzetting rijden is een nationale hobby geworden.

Wegenbouwers worden uitgescholden, bespuugd of krijgen dingen naar hun hoofd geslingerd. Een blikje cola verandert in een gevaarlijk projectiel als dat vanuit een rijdende auto wordt gegooid.

FNV Bouw heeft geen cijfers over agressie, maar krijgt dit tijdens een jaarlijkse CAO-enquête onder leden vaak teruggekoppeld. Agressie tegen bijvoorbeeld medewerkers van de sociale dienst krijgt veel aandacht, maar wegenbouwers zijn een vergeten groep.

"Rijkswaterstaat stelt dat zowel de doorstroming als de veiligheid van het verkeer belangrijk is tijdens werkzaamheden. De zorgen van wegwerkers over hun veiligheid hebben de afgelopen jaren al geresulteerd in extra maatregelen op het gebied van afzettingen bij wegwerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het werken met vaste barrières", zegt een woordvoerder. "We hebben van de FNV recent geen signalen over de veiligheid van wegwerkers ontvangen maar gaan hierover graag met de vakbond in gesprek."

Hans Meester werkt zelf in de wegenbouw en werd zelf ook slachtoffer van pesterijen. "Een automobilist die het oneens was met een wegafzetting gooide een volle milkshake van McDonald’s over mij heen. Dat was echt extreem. Ik zat helemaal onder", zegt Meester. Vooral ‘s nachts in de randstad gaan jongeren met drank op vaak over de scheef, volgens Meester.

"Maar ook met vrachtwagens ontstaan gevaarlijke situaties. Dan is het opletten geblazen. Ik heb wel eens moeten springen voor mijn leven."

De naam van Hans Meester is om privacyredenen gefingeerd.

© Nationale Bouwgids

22 maart '24 (14:20)

Bouwplaats brug Lochem blijft voorlopig gesloten na fataal ongeluk

Het bouwterrein van de Nettelhorsterbrug in Lochem blijft voorlopig afgesloten. De Arbeidsinspectie doet nog steeds onderzoek naar de oorzaak van het ongeval bij de bouw van de brug eind februari, waarbij twee mensen omkwamen. Over de toedracht is nog niets bekend en ook is nog onduidelijk "wanneer de Arbeidsinspectie het bouwterrein vrijgeeft", schrijft de provincie Gelderland.

22 maart '24 (12:33)

Gesloten Beneluxtunnel zal tot flinke verkeershinder leiden

Weggebruikers die komend weekend in en rond Rotterdam willen rijden, moeten rekening houden met vertragingen en omleidingen. Rijkswaterstaat werkt aan de Beneluxtunnel op de ring van Rotterdam, waardoor deze in de richting van Bergen op Zoom is afgesloten. Het advies aan automobilisten is dan ook om de wegen in de stad te mijden.

17 maart '24 (11:00)

Infrastructuurprojecten mogelijk door 140 miljoen euro steun van overheid

De Tweede Kamer heeft donderdag met zo'n 140 miljoen euro geschoven om drie infrastructuurprojecten mogelijk te maken. Een meerderheid steunde zoals verwacht drie aanpassingen aan de begroting van het Mobiliteitsfonds.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.