FNV Bouw wil dat wegen volledig worden afgezet tijdens wegwerkzaamheden
AMSTERDAM - Wegwerkers zijn volgens de bond geregeld slachtoffer van verbaal en fysiek geweld. Vooral bij noodreparaties lopen ze risico’s, omdat de afzettingen snel en provisorisch in elkaar moeten worden gezet, bijvoorbeeld tijdens de strenge winter van afgelopen jaar.
"Ik houd mijn hart weer vast als het dadelijk weer kouder wordt. De doorstroming op de snelweg lijkt belangrijker dan de veiligheid van de wegenbouwers", zegt Hans Crombeen van FNV Bouw. Door de afzetting rijden is een nationale hobby geworden.
Wegenbouwers worden uitgescholden, bespuugd of krijgen dingen naar hun hoofd geslingerd. Een blikje cola verandert in een gevaarlijk projectiel als dat vanuit een rijdende auto wordt gegooid.
FNV Bouw heeft geen cijfers over agressie, maar krijgt dit tijdens een jaarlijkse CAO-enquête onder leden vaak teruggekoppeld. Agressie tegen bijvoorbeeld medewerkers van de sociale dienst krijgt veel aandacht, maar wegenbouwers zijn een vergeten groep.
"Rijkswaterstaat stelt dat zowel de doorstroming als de veiligheid van het verkeer belangrijk is tijdens werkzaamheden. De zorgen van wegwerkers over hun veiligheid hebben de afgelopen jaren al geresulteerd in extra maatregelen op het gebied van afzettingen bij wegwerkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het werken met vaste barrières", zegt een woordvoerder. "We hebben van de FNV recent geen signalen over de veiligheid van wegwerkers ontvangen maar gaan hierover graag met de vakbond in gesprek."
Hans Meester werkt zelf in de wegenbouw en werd zelf ook slachtoffer van pesterijen. "Een automobilist die het oneens was met een wegafzetting gooide een volle milkshake van McDonald’s over mij heen. Dat was echt extreem. Ik zat helemaal onder", zegt Meester. Vooral ‘s nachts in de randstad gaan jongeren met drank op vaak over de scheef, volgens Meester.
"Maar ook met vrachtwagens ontstaan gevaarlijke situaties. Dan is het opletten geblazen. Ik heb wel eens moeten springen voor mijn leven."
De naam van Hans Meester is om privacyredenen gefingeerd.
© Nationale Bouwgids