Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Wederopbouw Haiti gaat moeizaam

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 5 min
location_on [xx]km

ROTTERDAM (ANP) - Twee jaar na de allesverwoestende aardbeving op Haïti verloopt de hulp aan het land nog steeds moeizaam en stroperig.

Ruim een half miljoen mensen wonen nog steeds in tenten en van de toegezegde miljarden is nog niet eens de helft overgemaakt. Tot die bittere conclusie komt Oxfam Novib in het rapport ’Haiti, the slow Road to Reconstruction, Two Years after the Earthquake’ over de situatie in het land dat 12 januari 2010 werd getroffen door de aardbeving.

Om die reden vraagt de hulporganisatie aan zowel de autoriteiten in het land als de zogeheten donorlanden om de wederopbouw te versnellen. "De mensen hebben vooral behoefte aan een inkomen", licht Oxfam Novib-directeur Farah Karimi toe.

"Er is behoefte aan werk en inkomen, zodat de mensen weer hun eigen leven kunnen opbouwen. Daarom moet de overheid bedrijvigheid en landbouw stimuleren, want dat betekent arbeidsplaatsen."

Dat er nog zo veel mensen in een tent of onder een dekzeil leven, vindt zij veel te veel. In het begin waren dat er 800.000 tot 1 miljoen, maar de overheid heeft zelf nog maar 64.000 mensen geherhuisvest. De rest heeft door hulporganisaties nieuw onderdak gevonden. Karimi vindt de Haïtiaanse overheid weinig doortastend.

De donorlanden hebben 4,6 miljard dollar toegezegd, maar er is nog maar 46 procent uitgekeerd, weet Oxfam Novib: "De capaciteit van de overheid om de wederopbouw effectief te kunnen aanpakken, moet dringend worden versterkt, vooral nu het mandaat van de internationale Interim Haïti Recovery Commission afloopt."

Het is juist deze commissie, onder leiding van oud-president van de Verenigde Staten Bill Clinton, die de gang er nu nog een beetje inhoudt. Maar Karimi wil niet weten wat er gebeurt als het mandaat van deze commissie niet wordt verlengd.

Lichtpuntje is wel dat 5 miljoen kubieke meter puin, de helft van al het puin dat de aardbeving veroorzaakte, is opgeruimd. "Dat is enorm veel voor een gebied als dit, meer dan bij vergelijkbare crises", zegt Karimi. Ook is 430 kilometer aan wegen hersteld of aangelegd.

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.