Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

Eindpresentatie artist-in-residence in Architectuurcentrum

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 6 min
location_on [xx]km

NIJMEGEN - Op 19 januari presenteren de ontwerpers van Ney-Poulissen Architects & Engineers en de kunstenaars van Atelier Veldwerk hun publicatie ‘Naar een Integrale Ontwerppraktijk’ .

Een handleiding met de do’s en dont’s voor ‘integraal ontwerpen’ gebaseerd op de Nijmeegse praktijk. De bouwers van drie bruggen in Nijmegen waren twee maanden artist-in-residence in het Besiendershuis, op uitnodiging van het Architectuur Centrum Nijmegen (ACN).

Ney-Poulissen bouwt in Nijmegen niet alleen ‘De Oversteek’, de nieuwe stadsbrug, maar ook de ‘Promenadebrug’, de verbinding met het eiland dat ontstaat bij de dijkteruglegging. Bovendien is er door de gemeente opdracht verstrekt voor een fietsbrug bij station Lent.

De drie projecten, afzonderlijk en als geheel, zullen een geweldige impact hebben op de stedenbouwkundige, landschappelijke en maatschappelijke context. Integraal ontwerpen volgens Ney-Poulissen houdt in dat er vanuit meerdere disciplines aan een opgave wordt gewerkt en dat in gemeenschappelijkheid tot een oplossing wordt gekomen.

Feitelijk is het een pleidooi voor een wezenlijke samenwerking, bundeling van kennis en verantwoordelijkheid gedurende het hele ontwerp- en bouwproces. Het is een andere manier van procesontwikkeling.

Bij integraal ontwerpen is er een nadrukkelijk bewustzijn dat elk project dat wordt gerealiseerd, rechtstreeks of onrechtstreeks invloed heeft op bestaande gemeenschappelijke waarden (economisch, ecologisch, sociaal, et cetera).

Openstaan voor deze effecten is fundamenteel voor integraliteit, want er kan een momentum ontstaan om een situatie in een stad of landschap grondig te herzien met als belangrijk doel het vinden van synergiën en het verbeteren van de leefomgeving in brede zin. Voorwaarde is dat alle betrokkenen hun kennis en kunde daarin hebben kunnen toepassen.

De ontwerpers hebben Atelier Veldwerk gevraagd om mee invulling te geven aan het onderzoeksprogramma voor integraal ontwerpen in Nijmegen. Atelier Veldwerk heeft naast het onderzoek diverse meetings georganiseerd met stakeholders, van bouwondernemers tot buurtbewoners.

Onderwerpen die langskwamen zijn onder andere het oorlogsmonument op de Oosterhoutsedijk, de Nijmeegse en Lentse identiteit, de rol van de kunst, de stedelijke ontwikkeling en de projectontwikkeling.

Op de eindpresentatie zullen Ney-Poulissen en Atelier Veldwerk de publicatie voor Integraal Ontwerpen aanbieden aan wethouder Henk Beerten. Ook tonen de gasten van het ACN een aangepast ontwerp voor het oorlogsmonument ‘De Oversteek’, dat een nieuwe plek krijgt als onderdeel van de tweede stadsbrug, die dezelfde naam draagt.

© Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.