Site logo
searchclose
Artikelen
Vacatures
Bedrijven
search
add
Banner

MKB is positief gestemd en verwacht omzetgroei in 2012

Door Redactie Nationale Bouwgids
schedule 9 min
location_on [xx]km

ALMERE - Optimisme over de omzetgroei in 2012 overheerst bij ondernemend Nederland. Maar liefst 73 procent van het MKB verwacht het komende jaar groei te realiseren.

Dit is één van de belangrijkste resultaten van de MKB Marktmonitor 2011/2012. Unique en TNO deden voor het derde jaar op rij grootschalig onderzoek onder bijna 4.000 ondernemers en maken vandaag de resultaten bekend.

Met de MKB Marktmonitor kijken ondernemers terug op 2011 en vooruit naar de komende jaren. Zij zijn persoonlijk geïnterviewd over economische en personele ontwikkelingen en aantrekkelijk werkgeverschap in nieuwe tijden.

Ondanks de eurocrisis is ondernemend Nederland positiever dan voorgaande jaren, zo blijkt uit resultaten van de MKB Marktmonitor. In 2010 sprak 68 procent een groeiverwachting uit en in 2009 was dat 62 procent.

Om de groei in 2012 te kunnen realiseren wil 62 procent van de ondernemers nieuwe producten en diensten ontwikkelen, 54 procent wil het één-op-één contact met relaties intensiveren en 53 procent wil nieuwe markten aanboren.

Op landelijk niveau zijn de verwachtingen vooral in Limburg hoog gespannen. Daar verwachten relatief veel ondernemers komend jaar te gaan groeien in omzet. In Friesland, Groningen en Noord-Holland daarentegen verwachten relatief weinig ondernemers te gaan groeien.

Inzoomend op branches, blijkt dat de meeste ondernemers omzetgroei verwachten in de industrie, de handel en de horeca. De branches waarin ondernemers aanzienlijk minder positief zijn, betreffen bouw, verhuur en handel in onroerend goed, overheid, onderwijs en gezondheids- en welzijnszorg.

Personeel
Naast omzet zijn personele ontwikkelingen ook een belangrijk onderdeel van de MKB Marktmonitor. 55 procent van de ondernemers verwacht komend jaar nieuw personeel aan te nemen. 28 procent van de ondernemers geeft aan de flexibele schil de komende twee jaar uit te breiden.

Over de vergrijzing lijken ondernemers zich weinig zorgen te maken. 38 procent verwacht helemaal geen krapte en bijna 30 procent verwacht wel krapte, maar geen bezettingsproblemen.

"Ondernemend Nederland staat bekend om haar optimisme. Dat optimisme blijkt terecht. 54 procent van de ondernemers geeft aan in 2011 omzetgroei te hebben gerealiseerd. Dit komt overeen met de verwachting die MKB'ers vorig jaar hadden. Daarnaast heeft 41 procent vorig jaar het personele bestand uitgebreid."

"Dat de personele groei achterblijft op de omzetgroei is een normaal verschijnsel. Ook dit jaar komt dat weer in de vooruitblik naar voren. Ondernemers gaan pas personeel aannemen als de omzetgroei is gerealiseerd, eerst zien, dan geloven", aldus Raymond Puts, algemeen directeur bij Unique.

Het onderzoek
De MKB Marktmonitor geeft reacties en bevindingen van 3.880 ondernemers weer. Zij gaven in de maanden juni tot en met september in een persoonlijk interview antwoord op verschillende vragen over de economische ontwikkelingen en aantrekkelijk werkgeverschap in nieuwe tijden.

Dit jaar is de MKB Marktmonitor aangevuld met een onderzoek onder werknemers. De resultaten hiervan zijn in augustus 2011 bekend gemaakt. De expertises van Unique en TNO zijn gecombineerd om dit onderzoek tot een succes te maken.

TNO heeft al veel programma's ontwikkeld speciaal voor het MKB en beschikt over de kennis om onderzoeken wetenschappelijk verantwoord uit te kunnen voeren. Daarnaast heeft Unique uitgebreide kennis van het MKB en beschikt zij over een uitgebreid netwerk dat het hele segment omvat.

© Nationale Bouwgids

19 februari '24 ( 9:08)

Kaagbaan op Schiphol negen weken niet gebruikt vanwege onderhoud

De Kaagbaan op Schiphol gaat vanaf maandag negen weken dicht voor onderhoud. De start- en landingsbaan krijgt in die periode onder andere een nieuwe asfaltlaag en de verlichting wordt vervangen. Gedurende de klus kan de overlast voor omwonenden toenemen, waarschuwde Schiphol eerder deze maand.

24 januari '24 (19:33)

'Onwaarschijnlijk dat voorgenomen krimp Schiphol per november wordt ingezet'

Het is "onwaarschijnlijk" dat de voorgenomen krimp van Schiphol per november wordt ingezet, schat demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur) in. Het was de bedoeling dat in november het aantal vluchten zou dalen naar 452.500 per jaar, om zo overlast voor omwonenden te verminderen. Maar de Europese Commissie moet nog verder kijken naar de krimpplannen van het kabinet. Het is nog niet bekend wanneer een besluit van de commissie nu verwacht wordt.

16 november '23 ( 7:17)

Nog maar de vraag of nieuwe Tweede Kamer oplopende kosten Maaslijn vergoedt

Het is nog onduidelijk of een nieuwe Tweede Kamer na de verkiezingen gehoor gaat geven aan de Limburgse oproep om de oplopende kosten voor de Maaslijn helemaal te vergoeden. De drie partijen die volgens de peilingen op de meeste zetels kunnen rekenen, reageren verdeeld.

18 oktober '23 ( 6:23)

Wereldleiders aanwezig bij infrastructuurproject China

De Chinese president Xi Jinping ontvangt woensdag tientallen wereldleiders op de Belt and Road Initiative (BRI)-top, waarop het tienjarig bestaan wordt gevierd van het BRI. Dat infrastructuurproject is gericht op het versterken van banden met Aziatische, Afrikaanse en Latijns-Amerikaanse landen. De Russische president Vladimir Poetin is een van de gasten.

18 oktober '23 ( 6:08)

Kleine bouwbedrijven niet meer in beeld bij infrastructuurprojecten

Kleine en middelgrote bouwbedrijven worden steeds vaker weggeconcurreerd door grote aannemers bij overheidsopdrachten voor infrastructuurprojecten. Dat is mede het gevolg van het stikstofbeleid, waardoor er de komende jaren geen nieuwe projecten voor de aanleg van infrastructuur worden opgestart, staat in een rapport van ABN AMRO.

13 oktober '23 ( 7:53)

Nederlandse bedrijven bijgedragen aan bouw Krimbrug krijgen straffen opgelegd

Zeker vier Nederlandse bedrijven en acht personen uit ons land hebben volgens het Openbaar Ministerie meegeholpen aan de bouw van de Krimbrug tussen Rusland en Oekraïne. Dit is in strijd met internationale sancties en daarom hebben zij straffen gekregen, maakte het OM bekend na eerdere berichtgeving van De Gelderlander. Voor de personen zijn dit taakstraffen van twintig tot zestig uur. De bedrijven hebben in totaal 160.000 euro aan boetes betaald.

05 oktober '23 (14:38)

Discussie infrastructuur Italië na buscrash Venetië

Op het viaduct waar bij Venetië een dodelijk busongeval plaatsvond, was een renovatie gaande. Die werkzaamheden stonden al jaren gepland en begonnen uiteindelijk in september. Een plaatselijke bestuurder zei in de media dat de plek waar 21 mensen de dood vonden nog niet was opgeknapt. Daar zou bovendien een opening van ongeveer twee meter in de vangrails hebben gezeten die nog gedicht moest worden.

10 augustus '23 ( 8:08)

Nieuwe strategie en ondergroei zorgen voor positief resultaat Siemens

Het Duitse industriële concern Siemens heeft het afgelopen kwartaal opnieuw geprofiteerd van een sterke groei aan orders. Die was met name terug te zien binnen de mobiliteitsdivisie van het bedrijf, die onder meer een grote bestelling binnenhaalde voor een spoorsysteem in Egypte. Onder de streep bleef nu een nettowinst over, waar een jaar geleden nog een verlies in de boeken ging.

07 juli '23 (14:52)

Omwonenden niet zomaar akkoord met krimpplan Schiphol

Omwonenden van Schiphol gaan niet zomaar akkoord met een nieuw kabinetsvoorstel om het aantal vluchten op de luchthaven omlaag te brengen. Dat is wel nodig, omdat het gerechtshof Amsterdam vrijdag in het hoger beroep heeft bevestigd dat de stem van omwonenden cruciaal is om tot de tijdelijke regeling van maximaal 460.000 vluchten te komen.

05 juli '23 (10:37)

bezuinigen op infrastructuur onverstandig volgens logistieke partijen

Brancheverenigingen in de logistieke sector roepen het kabinet op om niet verder te bezuinigen op de infrastructuur in Nederland. Het kabinet wil hier fors op bezuinigen, maar volgens de Logistieke Alliantie is dat hoogst onverstandig.