Normal_4516

DEN HAAG (ANP) - Defensie gaat in een straal van 75 kilometer rond de militaire radarinstallaties controleren of de plaatsing van windmolens de apparatuur niet zal verstoren. Tot nog toe was die straal 25 kilometer.

Dat bevestigde een woordvoerster van Defensie maandag, naar aanleiding van berichtgeving in Trouw. De toetsing zal "in enkele gevallen" leiden tot aanpassingen of tot een eventueel afstel van de bouw, aldus de zegsvrouw.

Het is volgens haar niet zo dat in grote delen van Nederland geen windmolens meer gebouwd kunnen worden. De zogeheten toetsingsstraal wordt opgerekt, omdat de windmolens steeds hoger worden en van nieuwe materialen worden gemaakt.

Defensie stelt dat internationaal onderzoek uitwijst dat de controle in een groter gebied rond de radars moet worden uitgevoerd. Nederland heeft acht militaire radarinstallaties. Die zijn er om de veiligheid van het luchtruim te garanderen.

De informatie van de radars wordt niet alleen gebruikt door Defensie, maar ook door de burgerluchtvaart. De nieuwe regels moeten later dit jaar in gaan.