Normal_4557

HILVERSUM (Novum) - Ondernemers vinden het van belang dat de maakindustrie behouden blijft in Nederland.

Toch is slechts 42 procent van mening dat de productie van industriële goederen in Nederland nog springlevend is. Dat blijkt uit een dinsdag gepubliceerde enquête van onderzoeksbureau Intomart in opdracht van BNR onder tweehonderd ondernemers.

Acht op de tien ondernemers zijn van mening dat er plek is voor de maakindustrie in Nederland. Op dit moment is de maakindustrie in Nederland goed voor bijna een derde van de economie en meer dan de helft van de export.

De sector schept niet alleen banen, maar is bovenal belangrijk voor het innovatieve vermogen van de economie. In Groot-Brittannië maakt de maakindustrie bijvoorbeeld nog maar iets meer dan tien procent van de economie uit, waardoor het land relatief weinig exporteert.

Daardoor kampt het met een enorm tekort op de lopende rekening. In Nederland is de omvang relatief drie keer zo groot.

Eveneens acht op de tien ondernemers vinden dat door de crisis investeringen worden uitgesteld. Het kabinet maakt te weinig budget vrij voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling, zegt 55 procent van de ondernemers.

Twee op de drie ondernemers zeggen dat er een gebrek is aan technisch geschoold personeel en dat heeft een negatieve invloed op de maakindustrie.