Normal_4565

UTRECHT (Novum) - Vakcentrale FNV wil dat iedere werknemer automatisch recht moet krijgen op een vast contract na een jaar bij dezelfde werkgever te hebben gewerkt.

Dat liet de vakcentrale woensdag weten, voorafgaand aan een hoorzitting in de Tweede Kamer over flexibele arbeid en zekerheid.

De FNV, die tot dusverre hoofdzakelijk is opgekomen voor werknemers met vaste contracten, wil de positie van flexwerkers verbeteren.

Coördinator arbeidsvoorwaarden van de FNV Catelene Passchier maakt zich grote zorgen over het toenemende aantal werknemers met een tijdelijk of flexibel contract. Vooral jongeren werken vaak zonder vast contract.

Vorig jaar kregen volgens het UWV slechts tweeduizend Nederlanders een vast contract. Een jaar eerder waren dat er nog 83 duizend.

"Het dienstverband voor onbepaalde tijd, met een vast aantal uren waar je van kan leven, moet weer de norm worden", vindt Passchier.

Om dat te bereiken wil de FNV onder meer af van de payroll-bedrijven. Die nemen werknemers in dienst om hen vervolgens aan andere bedrijven uit te lenen.

Meestal bieden dergelijke bedrijven geen baanzekerheid of opleidingsmogelijkheden. Ook bouwen werknemers die in een dergelijke constructie werken meestal geen pensioen op.

"Wat ons betreft ben je of dienst bij het inlenende bedrijf of bij een uitzendbureau, meer smaken zijn er niet," aldus Passchier.