Normal_4570

AMSTERDAM (Novum) - De kosten van het renoveren van de Amsterdamse metrotunnel lopen steeds verder op.

In 2009 was 68 miljoen euro het uitgangspunt, maar de teller dreigt nu al boven de 110 miljoen euro uit te komen. Dat zeggen bronnen woensdag tegen Het Parool.

De renovatie van de tunnel tussen Centraal Station en Amstelstation had eigenlijk al klaar moeten zijn. Door enkele tegenslagen moesten de werkzaamheden echter uitgesteld worden.

De oplevering moet nu volgend jaar zijn. Daarvoor moet de tunnel net als vorig jaar mogelijk dicht in de zomer. Amsterdam zegt in een reactie niet te kunnen reageren op de berichtgeving van de krant.

Het zou 'de financiële belangen van de gemeente kunnen schaden', aldus de gemeente. Dat de tegenslagen gevolgen hebben voor het budget, is wel duidelijk.

Dinsdag werd al duidelijk dat de betreffende tunnel volgens de wet onveilig is. Een ingenieursbureau adviseerde om de metro's op het traject uit de dienst te halen, maar volgens wethouder Eric Wiebes is dat niet nodig.

Dat de tunnel niet aan de eisen voldoet, betekent niet dat metroverkeer onverantwoord is, reageerde hij. In de tunnel wordt onder meer gewerkt aan het verbeteren van de vluchtwegen. Ook de stations worden gerenoveerd.