Normal_4601

ROTTERDAM (Novum) - Het Rotterdamse bergings- en sleepbedrijf Smit en de bouwbedrijven Volkerwessels en Boskalis werken mee aan de bouw van 108 windmolens in de Ierse Zee.

Met de bouw is een bedrag van circa 115 miljoen euro gemoeid, laten de bouwbedrijven woensdag weten.

Eerst moeten funderingen voor de windmolens van Denemarken naar Belfast in Noord-Ierland worden gesleept. Daar worden ze bewerkt om vervolgens naar de bouwlocatie op zee te worden gebracht en geplaatst.

De uitvoering begint volgend jaar. In 2014 moet het project zijn afgerond. Volkerwessels wijst op zijn ervaring met de bouw van windmolens.

Het bedrijf richtte onlangs werkmaatschappij Volker Stevin Offshore op, dat is gespecialiseerd in het plaatsen van funderingen voor windmolens op zee.

Boskalis heeft ook een opdracht binnengehaald om mee te werken aan de funderingen voor tachtig winmolens in het Duitse deel van de Noordzee.

Die opdracht begint in augustus en moet halverwege volgend jaar zijn afgerond. Verder gaat het bedrijf volgend jaar ongeveer twintig olieproductieplatformen in het Deense deel van de Noordzee repareren en onderhouden. Daarbij wordt Boskalis geholpen door Smit.