Normal_4610

TIEL (ANP) - Waterschap Rivierenland plaatst een extra pomp bij het gemaal van Brakel om te voorkomen dat met landbouwgif verontreinigd water in de Afgedamde Maas komt.

Water uit de Afgedamde Maas wordt gebruikt voor de drinkwatervoorziening van 1,2 miljoen inwoners van Zuid-Holland. Een woordvoerster van het waterschap zei donderdag dat de extra pomp er zo spoedig mogelijk komt, omdat door de verwachte neerslag meer water uit de Bommelerwaard afgevoerd moet worden.

De pompen nemen de taak over van het gemaal, dat is stilgelegd om verspreiding van vervuild water naar het innamepunt van drinkwaterbedrijf Dunea te voorkomen. Het vervuilde water wordt tijdelijk naar een Waalarm gepompt.

De vervuiling van slootwater met het gewasbestrijdingsmiddel dimethomorph wordt al wekenlang waargenomen. Eén bedrijf dat het bestrijdingsmiddel gebruikt is gevonden, maar omdat de vervuiling nog niet afneemt, zijn er vermoedelijk meer.

Volgens de woorvoerdster werken de schotten die zijn geplaatst om verdere verspreiding tegen te gaan goed. Ook worden de sloten regelmatig doorgespoeld met water uit de Maas.

Dimethomorph wordt gebruikt om schimmels te bestrijden op aardappelen, tomaten en snijbloemen en in de substraatteelt.