Normal_4614

LONDEN (Novum) - De wereldwijde uitgaven aan infrastructuurprojecten zijn in de eerste drie maanden van dit jaar met een derde gedaald naar 49,2 miljard euro.

Dat heeft onderzoeksbureau Dealogic berekend, meldt de Britse zakenkrant Financial Times donderdag. De forse krimp van projectinvesteringen in onder meer spoorwegen, vliegvelden, snelwegen en elektriciteitscentrales wordt veroorzaakt doordat banken veel terughoudender zijn geworden met het verstrekken van projectfinanciering.

Daardoor moeten overheden meer eigen geld in projecten inleggen, wat met name in Europa moeilijk is door de slechte situatie van de overheidsfinanciën in de meeste landen.

Banken lenen minder geld uit omdat ze door strengere bankregels in de Verenigde Staten en Europa meer eigen kapitaal moeten aanhouden. Een andere reden is dat infrastructuurprojecten minder rendabel zijn geworden door de economische crisis.

"We zien een oorlog om kapitaal losbarsten", zegt bankier Paul Donovan van de Zwitserse bank UBS tegen de krant. "Projectfinanciering kan daarbij een van de verliezers zijn."